Translate

lördag 26 november 2016

Box In Flames

I Skottland blev jag så väldigt mycket bortskämd med roligheter och massa gott. Jag vänjer mig alldeles för fort med lyx och flärd märker jag och skulle gärna ha stannat några fler dagar. Mest för att få mer tid att vara på destilleriet Old Pulteney och få vara mer med i tillverkningsprocessen. Men att äta god mat och dricka himmelska droppar är något jag heller inte skulle tacka nej till såklart.

Vilken tur att jag då ska iväg med min whiskyklubb, Njuta whiskysällskap, för årets sista whiskyprovning i eftermiddag och kväll. Det kommer bli en efterlängtad BOX vertikal provning i två steg, där vi ska få testa minst 10 olika sorters whisky då vi genom åren samlat på oss många flaskor. Allt ifrån Box första släpp till Njutas egna fat samt nytillskottet Dalvve ska testas på tillsammans. Att prova whisky sådär i grupp tycker jag är så fantastiskt kul. Det är ett trevligt sätt att umgås på och att hitta doft och smaknyanser tillsammans är spännande då vi alla har olika preferenser och erfarenheter att relatera till.

Igår kväll provade jag på Box In Flames som gick åt med en rykande fart då den släpptes på Systembolaget den 3 oktober i år. Självklart satt jag som många andra och försökte klicka åt mig en flaska men tyvärr blev jag utan fastän att jag skickade min beställning enligt exakt klockan 10.00. I efterhand har jag hört att denna wirre som släpptes kring 300 flaskor sålde slut på omkring 10 sekunder. Det är helt g a l e t ! Väldigt roligt såklart att människor upptäckt Box och deras suveränt bra whisky men mindre kul att folk köper på sig men sedan inte avser öppna och prova. Många sålde direkt i andrahand för mycket högre pris än inköpspriset 1295 kronor. Tack och lov för fina människor såsom bloggaren David Tjeder som snällt nog bjussade på ett litet sampleprov. Tack snälla du!

Box In Flames är ett samarbete mellan Box destilleri i Höga kusten och sångaren Anders Fridén från svenska metalbandet In Flames. Anders har tidigare även valt ut och buteljerat whisky i Skottand med stor uppskattning och framgång och nu även med Box Destilleri.

Box In Flames är en singe cask med en alkoholstyrka på 60, 8%. Det är en blandning av rökt och orökt destillat som har lagrats på first fill bourbon fat i lite över 5 år. Här är mina doft och smaknoter på denna whisky:

Doft: tydliga vaniljtoner och kola känner jag på direkten. Sen… vit choklad, söt mandel, knäckig karamell och en kryddighet från kardemumma. Fruktighet från söta päron och drottningsylt… och något som får mig att tänka på övermogna bananer… som när en skalar en rejält mogen banan.  Något citrusaktigt är det över doften också, som en blandning av apelsin och Sichuan peppar. Rökigheten är lätt men tydlig men inte alls dominerande enligt mig.

Smak: Vaniljen finns där, så även kolan. Citrus från mandarin och rivet citronskal. Den upplevs söt och rejäl spritig som en ung whisky kan vara. Men ändå fantastiskt utvecklad. En smak av söt tobak med fruktig karaktär. I eftersmaken kommer rökigheten fram och så även eken. Även en smak av havre finns där och påminner om hur det kan smaka då en ätit frukost müsli. Fantastiskt! Det bästa av allt är att denna wirre smakar mycket länge.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...