Translate

lördag 3 december 2016

Clipper, Skepp o hoj!

Jag längtar tillbaka nu. Till Wick och till Old Pulteney. Jag vill se mer av denna charmiga lilla stad och surra med alla de trevliga människorna vi fick träffa där och då. Två mycket trevliga herrar visade oss runt i det lilla lokala museet Wick Heritage och där fanns en gedigen samling som jag aldrig kunnat ana då vi steg in genom den lilla dörren. Vi fick gå som i en labyrint, trappor upp och trappor ned och beskåda allt från vackra porträttfotograferingar, smycken och gamla kläder till stora båtar, silltunnor och ett gigantiskt fyrhuvud (!). Jag funderar fortfarande hur tusan de lyckats fått in allt det där i deras lokal, det är för mig ett mysterium. Precis när jag hade tackat för den fina rundturen och vi var på väg att gå från Wick Heritage så sa den ena mannen som hade guidat oss att ”vi ses snart igen”. Med mig fick jag ett vackert fotografi med en bild på den gamla hamnen med tusentals av silltunnor och lika många fiskebåtar. Den gåvan och det minnet är så väldigt fint. Tack!

Ibland när jag få den där känslan av att jag längtar tillbaka till ett ställe så är jag väldigt glad över att jag har mina minnen att tänka tillbaka på. Men så finns alltid den där gnagande känslan av oro att tänk om jag aldrig någonsin kommer att komma dit igen. Det är verkligen en känsla av glädje och sorg som går hand i hand.

Vilken tur att jag då har bokat in 2017 års Skottlandsresa i kalendern så att jag har något att se fram emot. Att längta efter ett äventyr är för mig en underbar njutning, den där känslan av att vara fylld av förväntningar inför vad som komma skall. Denna gång kommer vi vara ett gäng på nio personer som åker iväg och resan blir en vecka lång där många destillerier ska betas av. Dessvärre kommer vi inte att åka till norra Skottland så det får vänta till en annan gång. Men jag vet att både nya som redan tidigare besökta destillerier ska hälsas på och det kommer bli så väldigt mycket kul!

I den tunga resväskan som jag hade med mig hem från mitt stora äventyr till Old Pulteney så hade jag bland annat en flaska Old Pulteney Clipper som jag inhandlade i destilleriets egna shop. Det är en whisky som lagrats på ex bourbonfat samt ex sherryfat och har en alkoholstyrka på 46%.  Denna flaska, som är en limiterad utgåva, är en minnesflaska från en episk resa och ett stort äventyr där segelbåten Clipper och Old Pulteneys egna team seglade hela världen runt 2013/2014.
 Jag tyckte det var läge att rycka folien av denna flaska ikväll och här är mina doft och smaknoter:

Färg: Gyllene guld

Doft: Mycket sötma känner jag samt rejäla och tydliga vaniljtoner. Salt karamell, smörkola och krämig fudge. Godiset fransk nougat och en doft som får mig att tänka på små söta mandelbiskvier… sådana små kakor som min mormor brukar servera till varm nyponsoppa. Tonerna av citrus finns med och även ett uns av färsk mango. Mycket torkade frukter kan jag känna av såsom plommon och fikon men också den söta friska doften av torkade äppelringar. Jag känner även av en mineralton där som för mina tankar till tång och hav. Nyanser av läder kan jag känna och menar då doften som en kan känna från materialet mockaskinn. En kryddighet från grönpeppar som upplevs lite åt det bittra hållet samt en blommig doft som påminner mig om nyponrosor. Sen känner jag en doft som jag funderar rätt länge på och jag vill få det till att det påminner om motorolja eller som det kan lukta inne i ett garage.

Smak: Vid första sippen upplever jag att den känns oljig och fet på tungan. Det smakar mycket sött av vanilj. Även fudge, kola och karamell kommer fram. Mycket smak av citrus kan jag känna och den ger effekten av att kännas fräsch och frisk. En saltighet som påminner mig om salt lakritskola eller lakritsfudge. Sen en pepprighet som upplevs vild på tungan. Jag känner också smaken av torrt gräs, rejält torrt så det nästan blivit lite bränt. Med lite vatten i så blir den fräscha citrusen ännu mer framträdande och även kola kommer fram mer samt en ton av bränt gummi. Eftersmaken håller i sig länge i denna wirre och jag upplever den vara fantastiskt bra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...