Translate

tisdag 6 december 2016

Yamazaki Limited Edition 2015

Nu ska jag ge mig ut på för mig lite okänt vatten, nämligen Japansk whisky. Jag har druckit whisky från Japan och har tidigare varit på ett prov där vi provat whisky från olika destillerier från detta land. Intresset är stort men mina erfarenheter är väldigt små… så jag får väl helt enkelt göra en djupdykning och lära mig mer!


Japan som whiskyland är i ”whiskytidsmått” inte särskilt gammalt… men faktum är att whisky tillverkningen ändå existerat där under rätt så många år vilket jag personligen tycker är riktigt spännande.
Redan vid 1900 talets början startade en man, vid namn Shinjiro Torii, företaget Suntory och handlade med vin och whisky från andra länder. Denna man hade en dröm om att själv producera lika bra produkter fast i sitt eget hemland. Detta började bli verklighet då Torii 1923 startade ett eget destilleri efter skotsk modell, vilket sedan kom att heta Suntory Yamazaki Distillery. Detta är således vad jag kan förstå Japans allra första och äldsta whiskydestilleri.
Destilleri Yamasaki ligger i just Yamasaki, nära Kyoto. Denna plats valdes på grund av dess tillgång till bra vatten, naturliga miljö och dess goda mark vilket Shinjiro Torii var påläst om och hade lärt sig vara av stor vikt genom de skotska produktionsmetoderna. Just Skottland och den skotska whiskyn har alltid varit en stor förebild för Japan vilket även märks rätt tydligt på deras whisky och dess smakbild. På samma sätt som i Skottland använder sig Japan av rökigt eller orökigt mältat korn och spriten destilleras två gånger i enkelpannor av olika former och storlekar. Jäsningstiden är lång och man använder gärna olika typer av jästsorter. Lagringen sker oftast på amerikanska ekfat, nya såväl som begagnade och ibland används även tunnor av europeisk ek som tidigare innehållit exempelvis sherry. Ibland använder japanerna sig av Mizunara fat vilket är fat gjorda av det inhemska träslaget Mizunara som är en typ av japansk ek. Den japanska eken växer mycket långsamt och är rätt ovanligt vilket innebär höga priser, såklart. Fördelen med dessa unika tunnor är att de sägs ge en väldigt speciell smak med orientalisk nyanser och toner av sandelträ och aloe vera.
Just Mizunarafat började användas efter andra världskriget då tillgången på importerad ek (rätt förståeligt) var begränsad. Detta träslag var inte alls idealiskt att varken binda tunnor av eller att lagra whisky på, på grund av materialets mjukhet som gjorde att tunnorna hade en tendens att läcka väldigt mycket. Men idag bortser man från denna sanning och fokuserar istället på fördelarna dessa fat har med de unika doft och smaktoner de ger.  
Från 1923 och fram till idag så har mycket hänt. Men det är bara under de senaste årtiondet som Japansk whisky blivit mycket populärt och omtalat. De vinner priser på löpande band och omnämns som världens bästa whiskytillverkare. Idag vet de allra flesta att whisky från Japan är något alldeles speciellt med dess väl komponerade blandning av smaker som har en ren och ofta mycket fruktiga karaktär.
I mitt lager är tillgången på japansk whisky rätt begränsad tyvärr... men detta måste jag på något vis försöka ändra på. I detta lilla inlägg så vill jag iallafall berätta mina doft och smaknoter om Yamazaki Limited Edition 2015 som jag provat på. Det jag vet är att denna whisky är en limiterad utgåva med en alkoholstyrka på 43% och som släpptes i Japan den  26 maj 2015. Denna single malt whisky är en blend som Suntory´s master blender Shinji Fukuyo skapat, genom att ha valt ut ett urval single casks från destilleriet. Bland annat ska den innehålla whisky som lagrats på ex-sherryfat i omkring 20 år samt yngre whisky som har lagrats på bourbonfat.
Färg: gyllene koppar
Doft: Det doftar sött men också friskt. Päron känner jag tydligt och tropiska frukter såsom söt mango, sharonfrukt, väl mogna plommon och söta mandariner. En lite sötsliskig doft som får mig att tänka på sugarpaste. En ton av brända mandlar med varmt bränt socker. Vaniljen finns där också och den känns nästan lite gräddig på nåt vis. Och såklart… Romrussinglass känner jag! Sen ett gediget dessertbord av gräddig kola, toffe och fudge samt en doft som påminner väldigt mycket om godiset “tomteklubba” , och då menar jag den röda sorten!
Smak: Tydliga toner av len vanilj. Grillade marshmallows och godiset skumtomtar. Fruktigt av söta päron och friska äpplen men även tropiska frukter finns med i smaken och tänker då på sharonfrukt, mango och “träig” ananas. Solmogna vilda hallon plockade direkt från hallonbusken samt en smak av krämig nyponsoppa. I eftersmaken dyker en liten hint av rökighet fram som gifter sig bra med fruktigheten och allt det söta. Smaken håller i sig länge och jag upplever den oerhört njutbar.
Japansk historia och kultur är fascinerande och japansk whisky är väldigt spännande. Jag kommer definitivt att forska mer kring detta genom att både läsa, lukta och smaka på mer! Så fortsättning följer :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...