Translate

fredag 9 december 2016

Kilkerran 12 Year old single malt





Nu har jag minsann provat på en spännande whisky från ett för mig nytt destilleri. När jag var i Stockholm sist så hade jag möjligheten att träffa på den suveräna bloggaren David Tjeder för och surra lite om whisky, whiskyresor och att utbyta lite samples. Tack så hjärtligt mycket för det! En av dessa samples var en tolvårig Kilkerran och är alltså Glengyles allra första core-range buteljering.
Destilleri Glengyle är ett mindre destilleri som ligger i den skotska staden Campbeltown, beläget längst ned på Kintyrehalvön. Campbeltown var tidigare känt som ”världens whisky huvudstad” då det var väldigt tätt mellan destillerierna på denna plats. Där fanns omkring 34 stycken destillerier och att de var så många torde bero på platsens optimala läge då det var lätt för fraktfartyg att lägga till i hamnen för att leverera material och ingredienser samt att frakta iväg den färdiga whiskyn.
De två bröderna John och William Mitchell som tog över och drev Springbank efter sin far (som var destilleriets grundare), hamnade i ett sånt där dumt gräl och blev således ovänner. Denna tråkiga dispyt ledde till att William blev så pass irriterad att han lämnade Springbank och startade sitt eget destilleri 1872, ca 400 meter väster från Springbank. Inget ont som har något gott med sig ;) Det nystartade destilleriet kom sedan att heta Glengyle Destillery. Produktionen på Glengyle höll igång fram till 1924 och destilleriet stängdes ned 1925. De kvarvarande whiskyfaten såldes sedan bort på auktion den 8 april samma år. Vid denna tidpunkt stängdes även majoriteten av de övriga destillerierna i Campletown ned, men två stod stadigt kvar vilka var Springbank samt Glen Scotia.
Glengyles byggnader har sedan nedläggning stått kvar och har hela tiden använts till andra verksamheter. Ett tag ägdes fastigheten av bolaget Bloch Brothers som även ägde destilleri Glen Scotia och de hade en vision av att renovera och bygga ut för att starta ett graindestilleri. Dessa planer hamnade dessvärre i skuggan då andra världskriget kom emellan. Men i november år 2000 köpte Spingbanks nye ägare, Hedley Wright, det gamla nedlagda destilleriet. En väldigt fin liten detalj är att Hedley Wright dessutom är en avlägsen släkting med grundaren William Mitchell. Efter ett omfattande renoveringsarbete i det gamla familjedestilleriet kunde produktionen starta igång i mars månad år 2004. De två breda kittelpannorna med korta halsar som nu står på Glengyle köptes begagnade från det nedlagda destilleriet Ben Wyvis i Invergordon.
Whisky från destilleri Glengyle kallas numer för Kilkerran single malt då namnet Glengyle ägs av destilleri Loch Lomond. Namnet Kilkerran kommer från gaeliskans ”Ceann Loch Cille Chiarain” vilket är namnet på platsen för Saint Kerrans bibelstudiecell där staden Campbeltown anlades.
Sedan 2007 då Glengyle släppte sin första buteljering, en 3 åring, har de även släppt ett helt gäng Kilkerran ”Work in progress”. Men i år 2016 kom alltså deras första åldersbestämda standardbuteljering som är en tolvåring buteljerad på 46 %, ej kylfiltrerad och utan tillsatta färgämnen. Denna sköna wirre finns att köpa på systembolaget och kostar 559 riksdaler. Väl värt pengarna då det är en fantastiskt härlig whisky som får många tummen upp :)
Kilkerran 12 är i färgen ljust koppar och består av ett recept med 70 % bourbonfat och 30 % sherryfat.
Doft: Jag känner en sötma som för tankarna till konserverade päron och plommon samt en dominerande doft av mandelmassa och marsipan. En lite smått unken doft som påminner om våt mossa och skog samt en murrig, fuktig jordkällare. Även en slags beska finns med och jag tänker på kåda och den smak som det brukar ge. Romrussinglass och vanilj men vaniljen är kryddig och inte så söt. Även kryddor som lagerblad, enbär och rosépeppar… som en blandning av viltkrydda. Det finns även ett uns av citrus med och fruktighet från gröna krispiga äpplen och gröna vindruvor.
Smak: En pepprighet på tungan som påminner mig om rosépeppar, kryddig men ändå lite beskt. Sötma från kola och fudge och en underbar mjuk och lätt rökighet som ligger väl inbäddad i något lite oljigt. En uns av sötma från vanilj finns med i smakbilden och fruktighet från vindruvor, citrus och lite lätt omogna plommon. Känner även en tydlig smak av kaffe latte, så som det smakar i munnen efter att ha svalt ned en klunk med kaffe innehållandes stora mängder mjölk. Jag känner också något som påminner mig om pepparkakskrydda då det liksom uppstår en kryddighet av kryddpeppar, ingefära och nejlika. Pepparkakskryddorna håller sig kvar även i eftersmaken och då blir också vaniljen mer tydlig.
Denna whisky blev jag verkligen förtjust i och den får mig nästan att kurra av välbehag som en riktigt nöjd katt. Jag ser väldigt mycket fram emot att få prova mer från detta ”nygamla” destilleri i framtiden!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...