Translate

onsdag 14 december 2016

anCnoc 24 YO


Destilleriet Knockdhu grundades 1893 men är sedan 1993 mer känt vid namn anCnoc. Detta namn uttalas ”a-nock” och kommer från det gaeliska ordet ”cnoc dhubh” som betyder svart kulle. Destilleriet ligger vid foten av den svarta kullen Knock Hill i södra Highland och ägs av Inver House Destillers, som också är ägare av ett annat destilleri (som står mig mycket varmt om hjärtat) nämligen Old Pulteney.

Whisky från anCnoc har börjat att bli en riktig favorit för mig då jag verkligen uppskattat det jag provat hittills, både åldersbestämd whisky och NAS whisky. Jag har tidigare skrivit om två whiskies från anCnoc som ni kan läsa om här på Sinnen och Nyanser, anCnoc Blas och anCnoc Stack.

I min ägo har jag ett smakprov av anCnoc 24 yo 46% och jag bestämde mig för att det var dags att öppna denna igår på luciadags kväll. Denna whisky lanserades i Sverige av Berntson Brands och endast 150 flaskor släpptes till försäljning på systembolaget den 2 september. Att öppna en 24 årig whisky känns för mig speciellt på nåt sätt. Jag börjar tänka på att den har legat och lagrats under så många år i ett stilla lagerhus, och under denna långa tid har det hänt massvis ute i den stora världen… ja, jag blir nästan lite sentimental när jag börjar tänka sådär. Men så anser jag att whisky är till för att njutas av och inte spara på. Varken jag eller whiskyn mår bättre av det :) Sen kan jag ju alltid hitta något att fira om det skulle behövas… exempelvis att jag är frisk och fri från förkylning trots att vi är inne i influensatider.

anCnoc 24 yo är en blandning av whisky som lagrats på både ex-bourbonfat och ex-sherryfat. Flaskans innehåll är vackert bärnstensfärgad och alldeles underbar att titta på.

Doft: Mitt första intryck är att det finns en nötighet i doften och jag tänker på mandel och söt mandelmassa. Kraftfulla toner av fikonmarmelad och en fruktighet från torkade aprikoser, russin och körsbär. Efter lite luftning så kommer vaniljen fram och den är liksom kraftig och rejält kryddig. Spår av riven choklad och långa slingror av apelsinskal. Det finns en sagolik blandning av söta och kryddiga dofter som påminner mig om bastant och blöt Christmascake, sprängfylld med tonvis av frukter och kryddor! Jag känner även en blommighet av jasminblom och blomstrande körsbärsblommor. Alltså, det doftar verkligen helt ljuvligt av denna whisky och jag skulle kunna sitta med näsan i glaset ungefär hur länge som helst!

Smak: Det blir direkt starkt på tungan och jag känner en fyllig sötma. Pepprigheten, eller snarare den vilda starkheten liknar effekten som uppstår när en ätit något riktigt chilistarkt och man dricker kolsyrat vatten för att ”släcka branden” och det liksom pirrar intensivt på tungan. Den känslan! När smaklökarna vant sig en aning känner jag av vaniljen, men den är len som vaniljsås och inte sådär kryddig som jag upplevde den vara i doften. Jag tänker på smakblandningen av varm persika-paj med vaniljsås. Mums! Även sherrytonerna är skarpa och jag känner väl av fruktigheten från russin, plommon, druvor och pomerans… Även tanniner som från rött vin, läder och söt apelsinhonung. Nyanser av choklad kommer med även i smaken men här upplever jag det snarare som mjölkchoklad än mörk choklad. Efter en del sökande i huvud banken så kommer jag på en smak jag känner igen mycket väl och det är smaken av gojibär. De där små söta röda torkade bären som är super nyttiga och goda. Jag hittar smaknyanser som påminner om sötman från dessa bär som även brukar ge en lite lätt metallisk smak i eftersmaken. Och på tal om eftersmaken så håller den i sig länge och jag känner av vaniljen, de torkade frukterna samt en ton av citrus.

Min helhetsupplevelse av denna wirre är att den är mycket elegant och fantastiskt utvecklad. Den står högt upp på min önskelista för jag vill sannerligen ha mer än ett litet smakprov. anCnoc 24yo är en riktig fullträff!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...