Translate

söndag 6 november 2016

anCnoc Blas

Knochdhu är ett destilleri som ligger i östra utkanten av området Speyside. Whiskyn från detta destilleri är sedan 1993 mer känt som anCnoc för att inte blandas ihop med whisky från Knockando. Denna helg har jag provat på två olika whisky från just anCnoc, den rökiga sorten anCnoc Stack och den orökiga anCnoc Blas. Mer om Stack kommer komma i ett annat inlägg.

 anCnoc Blas är ett samarbete tillsammans med en skotsk modedesigner vid namn Patrick Grant som fått sätta färg och design för just denna utgåva. Flaskans etikett är barnsligt fin och färggrann och ger intryck av en blommande sommaräng. Ordet Blas är gaeliska och betyder kort och gott, smak. Denna anCnoc Blas är en limiterad utgåva, varav 130 flaskor släpptes till den svenska marknaden. Whiskyn har lagrats på både spanska sherryfat och amerikanska bourbonfat och då det är en NAS whisky finns ingen ålderangivelse. anCnoc Blas är buteljerad på 54% och är varken kylfiltrerad eller färgad.Färg: Guld

Doft: Känner tydligt den fräscha och fruktiga doften av citrus. Även söta physalis finns med och tänker främst på de små fröna som finns inuti frukten. Kan också känna en doft som jag kopplar ihop med cantaloupe melon… sådär sött men ändå läskande friskt. Det finns även en slags sötsliskighet i doften såsom mandelmassa och romrussinglass. Jag känner även en doft som jag tycker påminner väldigt mycket om ett speciellt godis som ibland finns att köpa i lösvikt. Godiset jag tänker på heter snökulor om jag inte minns helt fel, och det är en vit godiskula med kolakärna. I doften känner jag även en kryddighet som får mig att tänka på malen kardemumma. Doften är verkligen helt underbar…

Smak: Även i smaken känner jag tydligt av citrusen men mer i form av lemoncurd. I smaken finns även en slags pepprighet som får mig att tänka på Sichuanpeppar. Hittar smaken av mörk bitter choklad och mycket vanilj finns där också. En svagare nyans av russin kan jag känna och söta, röda kanderade juläpplen. Jag upplever att smaken är rätt mycket sötare än doften. Den är väldigt god men tyvärr tycker jag eftersmaken är lite väl kort. Kvar i eftersmaken kan jag känna en hint av någon slags brödighet, som eftersmaken som kan uppstå när en ätit en hårdbrödmacka.

Trots sin lite korta eftersmak så tycker jag denna wirre är mycket bra och en fantastisk "året runt whisky" som passar utmärkt både på sommar och vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...