Translate

måndag 14 november 2016

anCnoc Stack

Destilleriet Knockdhu grundades 1893 men är som tidigare nämnt mer känt som anCnoc. Namnet anCnoc uttalas a-nock och kommer från det gaeliska ordet ”cnoc dhubh” som betyder svart kulle. Destilleriet ligger vid foten av den svarta kullen Knock Hill i södra Highland och ägs av Inver House Destillers som också är ägare av Old Pulteney.

anCnoc destilleri har släppt en serie med rökiga whiskies där alla utgåvor är limiterade.  De rökiga rackarna Tushkar, Rutter, Flaughter, Rascan, Cutter och Peatlands bär alla namn efter traditionella verktyg som används då man bryter och bearbetar torven som används för att torka malten. Vissa av dessa verktyg används än idag.

Den 21 oktober i år släpptes den senaste utgåvan som heter anCnoc Stack. Namnet har sitt ursprung från den hög av torvblock som man brukar stapla upp för torkning innan den ska få brinna och röktorka malten.anCnoc Stack har en ppm halt som ligger på 20 ppm och är buteljerad på 46%. Av totalt 6000 flaskor kom 3360 flaskor till den rökälskande svenska marknaden. Flaskans innehåll har färgen av gyllene honung.

Doft: Röken är det första jag möts av och den upplevs mjuk och jag tänker på brinnande trä och kol. Bakom rökigheten känner jag toner av fräsch citrus men även kryddig och söt vanilj och hasselnöt. I doften hittar jag en mineralton av blöt jord samt vått gräs. Kryddor som mynta och basilika finns också med.

Smak: Den smakar mycket sötare än vad jag kunnat ana! Jag känner väl av citrusen men tänker mer på apelsinmarmelad än den färska frukten. Söt ringlande honung, päron och varm äppelpaj. Den ger även ett pepprigt intryck av malen vitpeppar. Kan känna nyanser av tobak och läder och härliga spår av kaffe.

Jag gillar verkligen anCnoc Stack. Den är härligt rökig men det rökiga tar absolut inte över på något sätt, varken i doft eller smak. Jag skulle nog kunna påstå att rökigheten verkligen harmonierar tillsammans med de andra dofterna och smakerna på ett alldeles underbart sätt. Den känns fräsch och ungdomlig men är inte sådär stickig som en ung wirre kan upplevas vara. Sen har den ju dessutom en fantastisk prislapp på 499 kronor. Som hittat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...