Translate

onsdag 16 november 2016

Old Pulteney- snart bär det av!

Snart bär det av till Skottland och destilleriet Old Pulteney. Min längtan känner inga gränser just nu och jag är så förväntansfull inför allt som vi ska få vara med om på denna resa.

För er som inte hängt med riktigt så har jag alltså vunnit ett rese- och studiestipendiat via tidningen Allt om whisky som i årets första nummer (2016) efterlyste en whiskyambassadör för destilleriet Old Pulteney.  Jag och Jonas Stjerna Gyllenpanzar blev således vinnare för detta stipendium och nu på söndag den 20/11 åker vi iväg. Resan kommer innebära några intensiva dagar fyllda av specialguidade turer, spännande whiskymiddagar och utbildning. Men bäst av allt är att vi ska få välja ut ett alldeles eget fat som ska bli vår och Allt om whiskys egna buteljering. Så håll utkik då denna whisky sedan kommer säljas exklusivt på systembolaget i Sverige.Är jag nervös? Jo kanske lite grann då. Det ligger ju en förväntan där och pyr och jag tar uppdraget på stort allvar. Vi ska välja fram det bästa fatet vi kan hitta och det känns super tryggt att jag och Jonas ska göra detta tillsammans. Min erfarenhet av whisky från Old Pulteney är att den är riktigt bra så jag tänker att vi kommer att lyckas med vår uppgift väl.

Jag ska erkänna att när jag skickade in min ansökan så var min erfarenhet av Old Pulteney rätt begränsad då jag endast hade druckit deras 12 åring. Men den erfarenheten räckte faktiskt mer än väl för mig då jag verkligen tycker att det är en riktigt bra wirre (som jag längre ned i detta inlägg berättar om mina doft och smaknoter). Sen var det något med just Old Pulteney som destilleri och regionen norra Skottland som lockade mig, så även det var en anledning till varför jag sökte stipendiet.

Kort efter att jag mailat in min ansökan så for jag och några vänner till Skottland på en härlig whiskyresa. Efter två flygningar var vi framme i Glasgow och där visade det sig blivit något strul med flyget vidare till Islay som var vårt resemål. Rätt slitna och uppgivna var vi allt men detta resulterade såklart i ett annat äventyr. Med bil fick vi färdas genom inlandet i Skottland till västkusten och beskådade ett fantastiskt landskap. Efter en lång biltur svängde vi in på en liten smal grusväg och körde en bit genom grönskande blommande buskar och träd och rätt som det var så stod där ett gigantiskt slott mitt i ingenstans. Detta tjusigt slott, Stonefield castle, som ligger i Tarbert gjorde oss alla helt häpna då det var så maffigt och häftigt och här skulle vi övernatta en natt. På slottet fanns en gedigen bar och där beställde jag (för första gången) en 17 årig Old Pulteney. Jag tog med mig min dram och en god vän och vandrade ned till vattnet. Det hade hunnit blivit mörkt ute men det lilla ljus som fanns kvar gjorde utsikten över himmel och hav helt magisk. Sen satt vi där, min vän och jag i detta fantastiska landskap och skålade över livet, med denna 17 åring som smakade gudomligt gott.Redan innan jag skickade in ansökan och innan jag fick veta att jag vunnit så hade jag i tanken drömt mig till Old Pulteney ett flertal gånger. Det var för mig en evighetslång väntan på svar om jag gått vidare eller inte. Men så en vacker sommardag, precis när jag klivit ur duschen hade jag ett missat samtal från ett för mig okänt nummer på telefonen.  Jag tänkte att det nog var en telefonförsäljare men var ändå tvungen att kolla upp numret… och fick då fram ett namn som kändes bekant. Så jag ringde upp och blev mycket överraskad då det var Martin Tjäder från Berntson Brands som svarade och gratulerade till att jag skulle få åka till Skottland. Jag hoppade upp och ned som ett litet barn på julafton och det bubblade av pirr och lycka att jag knappt fick fram ett ord.

Nu är det som sagt inte så lång tid kvar. Alldeles snart åker vi iväg. Om du vill så får du mer än gärna följa mig här så ska jag försöka att göra mitt allra bästa att uttrycka mig i ord så att du som läser ska känna känslan av att vara på plats <3

Avslutningsvis vill jag skåla med en klassisk Old Pulteney, lagrad 12 år på ex bourbon fat, 40%. Mina doft och smaknoter kommer här:

Doft: Kan känna tydliga vaniljtoner och godiset Malaco kolaremmar. Mycket klara citrustoner och tänker på citrusolja, rivet citronskal och söt lemoncurd. Blommig är den också och jag känner då doften av liljekonvalj. Lite lätt besk aprikosmarmelad finns där och en mineralig ton som får mig att tänka på saltsten och hav.  Känner även doften av kryddiga och ljuvliga limeblad.

Smak: Salt karamellkola och hasselnötter i olika former; färska, rostade och framförallt eftersmaken som kan uppstå efter att en har ätit nöt crème. Även i smaken kommer limebladen fram samt kryddig basilika och en pepprighet som får mig att tänka på svartpeppar. Kan även känna av den salta smaken av hav som påminner mer om tång och salt havsluft. Efter sig lämnar denna 12 åring en smak av söt vanil och syrlig citron som får mig att tänka på en speciell kaka jag ätit just i Skottland. En liten mördegskaka med citronolja, doppad i vit choklad. Ljuvligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...