Aultmore är ett speyside destilleri
som ligger strax utanför den lilla staden Keith. Namnet Aultmore kommer från
gaeliskans ”allt mhor” och betyder kort och gott ”den stora ån”, vilket antagligen avser vattendraget Burn of
Auchinderran. Destilleriet grundades som ”Aultmore-Glenlivet” år 1895 av
Alexander Edward, som på denna tid var en av de större destilleriägarna. Whiskyproduktionen
kunde starta igång efter att byggnationerna stod färdiga två år senare. Fram till 1969 drevs mekanik på destilleriet av en stor ångmaskin som
tuffade på dygnet runt, 7 dagar i veckan utan några avbrott, förutom
vid eventuell service och underhåll. Denna uthålliga ångmaskin ska numer finnas
att beskåda i destilleriets entréhall.
Aultmore har under sin
historia bytt ägare vid ett flertal gånger men ägs sedan 1998 av den
multinationella spritkoncernen Bacardi & Company Limited.
Destilleriet är rätt ”okänt”
och deras single malt whisky är relativt sällsynt. Det mesta av den
producerade maltwhiskyn används för att framställa blended whiskies men dess
single malt whisky anses vara av hög klass hos whiskyälskande. Jag har nu haft
den stora förmånen att få prova på två stycken single malts från detta
destilleri, Aultmore 12 yo och Aultmore 18 yo.
Aultmore 12 yo har lagrats på ex
bourbonfat, är buteljerad på 46 % och är varken kylfiltrerad eller färgad.
Färgen skulle jag beskriva som ljus sand.
Doft: En
tydlig ton av vanilj som påminner lite om vaniljkola och vaniljfudge. En söt
sockerkaka som inte blivit helt genomgräddad och där en fortfarande kan känna
av doften (eller rättare sagt smaken) av bakpulvret. Känner även av en söt och
blommig doft som jag vill kalla för lavendelhonung. Det finns även en lite
murrig nyans med av jord och färsk mossa, såsom den lite blöta mossan som vi
brukar sätta i adventsljusstakarna vid advent. Mycket citrus finns där också,
nästan lite åt lemoncurd samt en doft av vindruvor. Med lite vatten i så kommer
en sötare ton av vanilj fram men också en söt och en aning bitter ton av physalis
och tänker då främst på de små fröna som brukar gömma sig inuti de små
frukterna.
Smak:
Smuliga vaniljdrömmar och en smak av kolaremmar. En uns av svartpeppar samt en
fräschhet från gräs, halm och nyplockade vårblommor. Även en smak av riktigt
torr tobak kan jag känna av och en nyans av citron samt kastanj. Den är väldigt
lätt och fräsch i smaken men också söt. Sötman försvinner i eftersmaken och då
kommer en mer kryddigare smak av vanilj fram men även tobaken. Kvar stannar en
strävhet på tungan som påminner mig om kanel.
Aultmore 18 är buteljerad på
46% och har en underbart guldfärgad nyans.
Doft: Känner
en kraftig vaniljton och en fräsch doft av citrus i form av färskpressad
morgonjuice… sådär sött men ändå syrligt. Även söt apelsinmarmelad samt en doft
som känns igen efter att ha skalat en apelsin och som gärna sitter kvar på
händerna efteråt. Havrekex och torrt gräs samt en hint av aprikos. Känner även
av doften av plommon men tänker då på plommon som blivit tillagade såsom
plommonkräm eller plommon sufflé. Det finns även något lite gräddigt över
doften tillsammans med en sötma från päron och detta för mina tankar till
glassen päronsplit. En mycket härlig doft måste jag säga.
Smak: Jag
upplever den som rejält fruktig! Smaken är ljuvligt fräsch då det kommer fram
mycket citrus i form av apelsinolja men även färska apelsiner och en liten
nyans av småsliskig lemoncurd. Vaniljen är där också och den är liksom len och
lätt på tungan. Lite pepprighet från vitpeppar finns med och en mineralaktig
ton som liknar saltigt mineralvatten. Känner även av färska päron som är lite
hårda och omogna och liksom träiga i smaken. Eftersmaken påminner mycket
lemonad och stannar kvar alldeles lagom länge.
Aultmore imponerar mig. Det
smakar väldigt gott och nästan lite elegant. Jag ser mycket fram emot att prova
det sample jag har av 21 åringen som står i skåpet. Men det blir vid ett senare
tillfälle ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar