Translate

måndag 19 december 2016

Aultmore 12 och 18


Aultmore är ett speyside destilleri som ligger strax utanför den lilla staden Keith. Namnet Aultmore kommer från gaeliskans ”allt mhor” och betyder kort och gott ”den stora ån”, vilket antagligen avser vattendraget Burn of Auchinderran. Destilleriet grundades som ”Aultmore-Glenlivet” år 1895 av Alexander Edward, som på denna tid var en av de större destilleriägarna. Whiskyproduktionen kunde starta igång efter att byggnationerna stod färdiga två år senare. Fram till 1969 drevs mekanik på destilleriet av en stor ångmaskin som tuffade på dygnet runt, 7 dagar i veckan utan några avbrott, förutom vid eventuell service och underhåll. Denna uthålliga ångmaskin ska numer finnas att beskåda i destilleriets entréhall.

Aultmore har under sin historia bytt ägare vid ett flertal gånger men ägs sedan 1998 av den multinationella spritkoncernen Bacardi & Company Limited.
Destilleriet är rätt ”okänt” och deras single malt whisky är relativt sällsynt. Det mesta av den producerade maltwhiskyn används för att framställa blended whiskies men dess single malt whisky anses vara av hög klass hos whiskyälskande. Jag har nu haft den stora förmånen att få prova på två stycken single malts från detta destilleri, Aultmore 12 yo och Aultmore 18 yo.

Aultmore 12 yo har lagrats på ex bourbonfat, är buteljerad på 46 % och är varken kylfiltrerad eller färgad. Färgen skulle jag beskriva som ljus sand.

Doft: En tydlig ton av vanilj som påminner lite om vaniljkola och vaniljfudge. En söt sockerkaka som inte blivit helt genomgräddad och där en fortfarande kan känna av doften (eller rättare sagt smaken) av bakpulvret. Känner även av en söt och blommig doft som jag vill kalla för lavendelhonung. Det finns även en lite murrig nyans med av jord och färsk mossa, såsom den lite blöta mossan som vi brukar sätta i adventsljusstakarna vid advent. Mycket citrus finns där också, nästan lite åt lemoncurd samt en doft av vindruvor. Med lite vatten i så kommer en sötare ton av vanilj fram men också en söt och en aning bitter ton av physalis och tänker då främst på de små fröna som brukar gömma sig inuti de små frukterna.

Smak: Smuliga vaniljdrömmar och en smak av kolaremmar. En uns av svartpeppar samt en fräschhet från gräs, halm och nyplockade vårblommor. Även en smak av riktigt torr tobak kan jag känna av och en nyans av citron samt kastanj. Den är väldigt lätt och fräsch i smaken men också söt. Sötman försvinner i eftersmaken och då kommer en mer kryddigare smak av vanilj fram men även tobaken. Kvar stannar en strävhet på tungan som påminner mig om kanel.

Aultmore 18 är buteljerad på 46% och har en underbart guldfärgad nyans.

Doft: Känner en kraftig vaniljton och en fräsch doft av citrus i form av färskpressad morgonjuice… sådär sött men ändå syrligt. Även söt apelsinmarmelad samt en doft som känns igen efter att ha skalat en apelsin och som gärna sitter kvar på händerna efteråt. Havrekex och torrt gräs samt en hint av aprikos. Känner även av doften av plommon men tänker då på plommon som blivit tillagade såsom plommonkräm eller plommon sufflé. Det finns även något lite gräddigt över doften tillsammans med en sötma från päron och detta för mina tankar till glassen päronsplit. En mycket härlig doft måste jag säga.

Smak: Jag upplever den som rejält fruktig! Smaken är ljuvligt fräsch då det kommer fram mycket citrus i form av apelsinolja men även färska apelsiner och en liten nyans av småsliskig lemoncurd. Vaniljen är där också och den är liksom len och lätt på tungan. Lite pepprighet från vitpeppar finns med och en mineralaktig ton som liknar saltigt mineralvatten. Känner även av färska päron som är lite hårda och omogna och liksom träiga i smaken. Eftersmaken påminner mycket lemonad och stannar kvar alldeles lagom länge.

Aultmore imponerar mig. Det smakar väldigt gott och nästan lite elegant. Jag ser mycket fram emot att prova det sample jag har av 21 åringen som står i skåpet. Men det blir vid ett senare tillfälle ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...