Translate

fredag 23 december 2016

Gott till wirren

Nu har jag experimenterat i köket med smaker och smakkombinationer. Att kombinera dryck till mat är något som fascinerar mig då det kan skapa sådana smaksensationer som gör en alldeles lycklig inombords. Ett riktigt gott rött vin till några goda ostar är ju aldrig fel, inte heller ett vitt vin till fina fisken.  Bubblor till hummer eller en iskall lager till hamburgaren är ett par andra klassiker som liksom aldrig är fel och inte på något sätt överskattat.

Whisky är en dryck som är himla kul att para ihop med maträtter också men kanske inte lika vanligt… tyvärr. Men däremot att ta en god whisky till eller efter desserten är mer okej, enligt tradition.  Trots att många kanske tycker att det är lika med att ”begå synd” så tycker jag att det är vansinnigt kul att använda sig av whisky i matlagningen också. Det kan liksom ge det där ”lilla extra” som skjutsar smakupplevelserna till oanade höjder.

Efter lite testande vill jag nu bjuda med mig av tre stycken godsaker som jag gjort, och dem är söta allihop samt lätta att göra. En liten julklapp från mig till dig kan man säga :) Men detta är inte bara gott till julen utan närsomhelst oavsett årstid förstås.



Rökiga kolan
Kola eller knäck med en hutt av rökig whisky i som ger en ljuvlig smak. Du väljer såklart vilken rökig rackare du vill. Jag rekommenderar att använda den jag själv valde, nämligen 2016 års upplaga av Kilchomans Loch Gorm som lagrats på en kombination av nya och refill olorosso- sherry fat i över 6 år. Denna whisky är rökig samt rätt söt och ger en fantastiskt fin karaktär till kolan. Om du är intresserad av att läsa mer om denna whisky har jag skrivit om den i ett tidigare inlägg som du hittar här.




Blanda 2 dl strösocker, 2 dl ljus sirap, 2 dl grädde samt ca ½ dl whisky i en kastrull. Koka utan lock i omkring 20 minuter och rör om regelbundet. Tiden beror på hur du vill att konsistensen ska vara, testa med vattentricket genom att hälla en droppe i kallt vatten. På så vis ser du när det är färdigt. När du tycker att den är lagom i konsistensen så tar du kastrullen från värmen och klickar i en rågad matsked smör som får smälta ned i smeten. Om du vill så kan du även blanda i exempelvis hackad mandel, hasselnöt eller någon annan nöt i smeten. Därefter så klickar du antingen ned smeten i knäckformar, lägger ut på smörpapper eller formar på pinnar till klubbor… valmöjligheterna är många! Men gott som tusan blir det oavsett hur du gör.

Sinnen och nyansers Whiskydränkta fikonbollar
Klipp upp torkade fikon rätt grovt och lägg ned i ett härligt whiskybad i minst en timma. Jag valde att använda mig av Old Pulteney 12 yo. Medans fikonen simmar runt i whiskyn så hackar du upp hasselnötter, mandel och kokos till en massa, använd med fördel en mixer! Blanda sedan samman fikonen och en del av whiskylagen med nötmassan och mixa ihop alltsamman. Låt gärna smeten stå kallt ett tag så den blir lätt att arbeta med, exempelvis över natten. Därefter så formar du bollar som du doppar ned i smält mjölkchoklad och låt sedan svalna. Voilá!



Sinnen och nyansers Pulteneyrullar
Klipp upp torkade aprikoser och lägg ned i ett bad med Old Pulteney Noss Head. Mixa ihop mandel och kokos till det blir småsmulor och tillsätt sedan de whiskydränkta aprikoserna och mixa samman till en massa. Lägg ut massan på plastfolie och forma till rullar. Lägg med fördel in i kylskåp så de blir kalla och lättare att hantera. Smält vit choklad som du sedan doppar ned rullarna i, upprepa gärna för att få den mängd choklad du önskar. Skär sedan upp rullarna innan du ställer in dem i kylan igen för att stelna till.


Oavsett om du provar på att tillaga dessa godheter eller inte så vill jag passa på att önska dig en härligt trivsam God Jul <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...