Translate

fredag 3 mars 2017

Spirit of Hven- Alioth

En resa är ett äventyr och ett äventyr är en oförglömlig upplevelse. En resa är enligt min mening så mycket mer än själva upplevelsen på plats. En stor njutning tycker jag är att ha något att se fram emot och att längta efter… du vet de där förväntningarna som nästan gnager sådär inombords inför vad som komma skall. Jag har under en tid längtat sådär vansinnigt mycket till en upplevelse som jag fick en personlig inbjudan till, nämligen prereleasen av Spirit of Hvens nyaste släpp Alioth som är deras buteljering nummer fem av totalt sju i deras serie Seven stars.
Semester är ansökt och beviljad, boende är fixat och flyget är bokat… men ibland blir det inte som man tänkt sig. Just nu är det den 1 mars och jag sitter jag på Sundsvalls sjukhus. Klockan är mitt i natten när jag skriver och om några timmar går planet ner till Ängelholm men jag kommer inte åka med. Min dotter har blivit sjuk och vi är nu inlagd på grund av RS. Det är ett rätt så vanligt förkylningsvirus, lite aggressivare möjligtvis särskilt mot mycket små människor. Men då min dotter föddes väldigt många veckor för tidigt och är lungsjuk sedan födseln så drabbas hon rätt illa av detta virus och kräver därmed mediciner och syrgas då hon har svårt att syresätta sig riktigt. Därför har jag tagit beslutet att stanna kvar hos henne då det är det enda rätta just nu. Hon behöver mig och jag behöver vara henne nära. Att vara mamma är verkligen en ynnest men även ett väldigt sårbart uppdrag då det gör så vansinnigt ont att se när de små inte mår bra. Nu kanske jag är på gränsen till att vara aningens för personlig och lite lätt sentimental, vilket jag i så fall ber lite om ursäkt för, men jag är just nu så väldigt trött, orolig och lite ledsen faktiskt över att jag missar något jag sett fram emot så mycket. Jag har ju längtat och förberett mig för detta så det är en sorg att det inte blir av.

En sådan här gång är mina minnen så enormt mycket värda att ha. Att jag har möjlighet att drömma mig tillbaka till glada och härliga stunder- ja, det är en slags överlevnad och det har för mig varit väldigt viktigt vid svåra stunder. Goda minnen är så mycket mer och för mig handlar goda minnen många gånger om resor, dofter och smaker, härliga stunder tillsammans med vänner, och de där små detaljerna som fångas upp och följer med en hem… och såklart whisky. Ett minne som dyker upp för mig just nu är den där kvällen i november då vi efter en sex timmars lång bilfärd genom Skottland äntligen kom fram till boendet John o Groats strax utanför Wick. Det var verkligen bäcksvart ute men ovanför oss hade vi den absolut klaraste stjärnhimmel jag någonsin skådad och den var så enormt vacker. En detalj jag minns från den stunden är att när jag tittade upp på himlen så såg jag Karlavagnen och tänkte att det är så fantastiskt fint att jag kunde begrunda samma stjärnbild som mina nära och kära kan se på himlen fast hemifrån. Trots att man är så många mil ifrån varandra så kan man se samma sak och på något sätt mötas i tanken, och denna sanning inger en sådan trygghet på något sätt.

Alioth, som Spirit of Hvens nyaste whiskytillskott heter, har fått sitt namn efter just stjärnbilden Karlavagnen (Ursa Major). Namnet härstammar från arabiskans alyat som betyder ”fårets svans” efter dess position i asterismen. Alioth är den ljusstarkaste stjärnan i bilden och nummer 31 bland synliga stjärnor från vår planet. Denna whiskynyhet lanserades idag den 3/3 och är en ekologisk single malt som är tillverkad, lagrad och buteljerad av det familjeägda destilleriet Spirit of Hven som ligger på ön Ven mitt emellan Danmark och Sverige. Alioth har buteljerats med en alkoholvolym på 45 % och innehåller inga tillsatser såsom färgämnen och är heller inte kylfiltrerad. De mycket vackra flaskorna är individuellt numrerade och vaxas för hand vilket skapar en personlig touch, något jag verkligen uppskattar. Färgen på flaskans innehåll tycker jag är mycket behaglig och kraftfull och skulle nog vilja kalla den för bärnsten.


Doft: Doften är verkligen H E L T ljuvlig! Jag känner en härlig sötma som från äkta vaniljpulver samt frasigt spröda havrekakor med söta mandlar i, där mandeln är mest framträdande. Krämig nougat och choklad samt en lätt doft av hur arraksrullar brukar lukta. Även söt sirap finns med och brända toner som från crème caramel samt en hint av flingsalt. Rökigheten är väl inbäddad i all den sötma jag kan hitta igen när jag doftar i glaset men den är inte dold på något sätt. Rökigheten kopplar jag samman med söt tobak samt en rätt så tjärig och lite småskitigt inrökt pipa. I doftbilden så finns också en härligt frisk men liksom söt citruston som får mig att tänka på varma grillade citroner.

Smak: Rökigheten blir mer tydlig på tungan och här kommer nyanser av bränt torv fram. Jag tycker mig även uppleva maritima influenser såsom salt havsluft och tång. Sötman finns där absolut, men är inte långvarig utan försvinner rätt snabbt. Sötman påminner mig mycket om torkade frukter såsom russin, dadlar och mjuka aprikoser. Någonstans tycker jag mig även känna en sötma som jag vill koppla till brynt gul lök (!) som liksom blir sådär söt och krämig. I smaken och då synnerhet i den kvardröjande smaken kommer toner av läder och färsk ek fram.


Summan av kardemumman så kan jag säga att jag verkligen gillar Alioth. Den doftar mycket och väldigt gott medan smaken är aningens mer ”försiktig” men absolut är även den riktigt bra. Jag tänker att denna wirre är en kul och intressant sak att bjuda på när en får främmande. Jag har i efterhand fått höra från whiskyvänner som deltog på eventet att det var mycket härligt arrangerat med goda tillbehör att avsmaka till, vilket är sånt jag fullkomligt älskar! Jag måste absolut ta mig till Hven för att se destilleriet med egna ögon någon dag och den vackra plats som det ligger på. Slutligen vill jag sända mitt allra ödmjukaste tack till Camilla Ericsson på Spirit of Hven för inbjudan OCH för den fantastiskt fina lilla flaskan- en alldeles riktig Hvenflaska fast som miniatyr… det är bland det gulligaste jag sett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...