Translate

fredag 3 november 2017

Mackmyra Kreatör Jin


Gin är en dryck vars popularitet verkligen bara växer och växer. I Sverige har vi flera mycket bra ginproducenter och senast att haka på trenden är ingen mindre än whiskyprofilen Mackmyra med deras Kreatör Jin från Lab Distillery. Och vad är då Lab Distillery för något kanske någon undrar? Jo det är det destilleri där Mackmyra framställde sin single malt whisky fram till år 2011. Därefter flyttades produktionen till Mackmyra Whiskyby och i maj nu i år togs det tidigare destilleriet åter i bruk, vilket numer går under namnet ”Lab Distillery by Mackmyra”. Syftet med detta nygamla destilleri är att utveckla nya idéer och spritsorter tillsammans med engagerade Craft distillers, och en av dessa craft Distillers heter Richard Aldén vilket är skaparen av Mackmyra Kreatör Jin.
Som det Miljövänliga och klimatsmarta destilleri Mackmyra är känt för att vara så tituleras även deras gin som ekologisk och ska enbart innehåller kravmärkta råvaror som till största del kommer från Sverige. Detta är ett tänk som jag verkligen uppskattar!

Doften i Mackmyra Kreatör Jin upplever jag som krispigt klar med en riklig fruktighet av hallon, apelsinskal samt en liten touch av limezest. Hallondoften ligger långt fram i doftbilden och jag associerar denna med sötsyrlig hallonglassorbé tillsammans med en lätt blommig ton av skira små rosenblad. Kryddigheten av värmande enbärsdricka gör sällskap med nyanser av kryddpeppar, dillfrö, koriander och kummin. Med finns även en lakrisal ton men den ligger och gömmer sig lite där bakom för att generöst ge mer utrymme till de andra dofterna. Även i smak
 upplever jag den där krispigheten från både enbär och läskande apelsin. Men här finns även en hel del söta toner med som påminner mig om godiset polkagrisar…..


Ja, gin som dryck är inte bara god i all sin enkelhet, det är även en spännande dryck med mångfacetterade användningsområden. Gin och tonic i all ära men blandande och användandet kan varieras så mycket mer så låt fantasin flöda och prova på att experimentera. Mackmyra Kreatör Jin fick åtminstone igång kreativiteten hos mig att testa göra en smarrig drink. För smarrig tycker jag att den helt klart blev! Om du vill prova att göra en likadan drink så kan jag berätta att jag gjorde en sockerlag med en del vatten och en del socker som fick koka upp med en näve hallon. På detta sätt fick jag en söt och vackert rosa vätska med härlig smak av hallon som jag spetsade till drinken med. Förutom Kreatör Jin och hallonsockerlag pressade jag i citron och tonicvatten för att få en bra balans mellan sött, surt och kryddigt. På toppen pyntade jag med ett litet hallonpett för att det skulle se estetiskt och fint ut men förutom att det piffar upp utseendet så fyller det också en funktion! Då en sippar på drinken kan näsan nämligen samtidigt ta in doften från de färska hallonen och detta mina vänner skapar en ljuvlig upplevelse.

Ps. Har du några härliga tips att dela med dig av får du gärna höra av dig genom att lämna en kommentar här eller på Sinnen och Nyansers Facebook! Och berätta gärna hur det gick om du provar att göra denna drinken som jag tipsar om här :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...