Ursäkta min evighetslånga rubrik, men det är mycket som ska komma med i detta inlägg ;)
Något som jag den senaste tiden fått knyta en hel del bekantskap med är
destilleri Springbank och den härliga whisky som de tillverkar där, samt om
dess område där bland annat detta destilleri ligger.
Området, som alltså heter Campbeltown, är uppkallat efter staden som
ligger på den sydöstra spetsen av halvön Kintyre. Området skulle man kunna
beskriva en gång i tiden ha varit ”den skotska whiskyns mekka”. Detta med tanke
på den höga andel destillerier som funnits på denna relativt lilla yta och som
inte är större än den lilla by Njurunda bommen i närheten av där jag själv bor.
Ja, historian är verkligen fascinerande och intressant och det är oerhört svårt
att förstå hur det en gång i tiden varit möjligt med över 30 stycken aktiva
destillerier på denna lilla plätt. Fortfarande finns byggnader kvar som gör
historien påmind och det är lätt att bli en aning sentimental när man ser dessa
kvarvarande ruiner. På en del sten- beklädda fasader kan man fortfarande se gamla
destilleriers namn inristat, mer eller mindre bortvittrade, samt stora nedlagda
lagerhus utan tak som numer får agera som kråkslott. Detta är något jag själv
fick möjlighet att beskåda på min senaste Skottlandsresa då vi spenderade en
heldag i just Campbeltown, vilket jag är mycket tacksam över att vi gjorde.
Under den dagen så gick vi bland annat en historievandring genom staden och vår
supertrevliga guide (Mitch från destilleri Springbank) gjorde sitt allra
tappraste för att vi skulle få en bild av hur det en gång sett ut. Det var
sannerligen en magisk stund trots det rätt blåsiga väder vi promenerade runt
i.
Alla de destillerier i Campbeltown som till sist fick lägga ned sina
verksamheter tros bero på en rad olika anledningar såsom förhöjda skatter,
kvalitetsförsämring i whiskytillverkandet samt ett allmänt och utbrett
smakskifte hos whiskydrickare. Men även svårigheter som uppstod i och med
första världskriget såsom upphörande av transporter etc. Idag finns tre stycken
verksamma destillerier i Campbeltown vilka är Glengyle (även kallad för
Kilkerran), Glen Scotia samt Springbank. Givetvis besökte vi samtliga
destillerier under vår vandring, dock blev det enbart en visit in i shopen på
Glen Scotia som kan vara bland de mysigaste i shopväg jag varit in på. Min
erfarenhet av Glen Scotia har varit ytterst begränsad vilket medförde att jag
blev mycket positivt överraskad av deras whisky! Bland annat fick jag möjlighet
att prova på en tjusig rackare destillerad 1973 vilket var en ära och ett rent
nöje från min sida.
Trots att det idag finns tre destillerier i Campbeltown så produceras
regelbundet fem olika sorters maltwhisky sorter, vilket förstås kan vara en
aningens förvirrande. Men det är inga konstigheter då detta beror på att
destilleri Springbank även producerar två andra whiskysorter nämligen Longrow
och Hazelburn. Longrow är Springbanks allra torvigaste whisky medan Hazelburn
är ett helt orökigt recept som förövrigt är destillerat tre gånger. Båda dessa
sorter är uppkallade efter gamla nedlagda destillerier som tidigare existerat i
området.
Vid lagerhuset på Springbank möttes vi upp av en ung och mycket stilig
man vilket visade sig vara destillerichef Finlay Ross. Med finkavajen på och välkammad
frisyr drog han upp den ena whiskyn efter den andra med valinchen som om han
aldrig någonsin gjort något annat tidigare. Som inledning blev vi bjudna på en underbart
söt och fruktig Hazelburn som lagrats i 19 år på fresh bourbon fat. Resultatet
var en helt ljuvlig symfoni av fruktig frukostmusli, gula krispiga äpplen,
torkade bananchips och lite bitter kakao i eftersmaken. En annan trevlig whisky
vi provade i lagerhuset var nästkommande års 21 åriga Springbank utgåva som låg
och vilade till sig i ett mognadsfat samt två stycken tioåriga Kilkerran varav den ena lagrats
på romfat och den andra på portvinsfat. En riktig höjdare som vi provade var en
dubbeldestillerad Longrow som lagrats 8 år på ex bourbonfat, ett år på
sherryfat och ett år på fat som tidigare lagrat Pinot Noir. I minnet hade den
en underbar sammansättning av kryddighet, sötma och en enormt behaglig
krämighet.
I detta inlägg så vill jag såklart passa på att recensera tre stycken
nykomlingar från destilleri Springbank. Men det är ingen”traditionell”
Springbank utan två stycken Hazelburn samt en Longrow.
Den 18 maj laserades bland annat en unik specialutgåva i form av en 13
årig Hazelburn som lagrats på first fill samt refill oloroso sherry fat med en
alkoholvolym på 47,1 %. Av totalt 12 000 flaskor tilldelades Sverige 552 stycken
vilka (tyvärr) alla redan är slutsålda.
Färg:
Honungsgul
Doft: Mmmm
Hazelburn ljuva Hazelburn, vad du är fin och grann. Och visst tusan känner jag av
rödvinstonerna där tanninerna rockar loss och den härliga doften av russin och
choklad går minsann inte att ta miste på, där chokladen går lite åt mörk
mintchoklad. Känner även en smörig och len sötma som från kola som jag nästan
upplever lite fyllig i sin konsistens. Det är även friska toner från gräs och
korn med samt gurka, krispiga gröna äpplen och massor av päron- typ som
konserverade päron i sockerlag eller isglassen piggelin. Det finns något
blommigt över den också som får mig att tänka på söta och pudriga turkish delight.
Mums!
Smak: Det
smakar väldigt fruktigt som päron, gula äpplen och grillade citroner… och den
har en sådan otroligt frisk och stark karaktär! Detta känns som väldigt typiskt
för Hazelburn utifrån det jag provat än så länge. Givetvis gör sig oloroso
sherryfatet sig till känna men den ligger långt bak och tar inte över på något
sätt. I paletten hittar jag även igen toner av bränt karamelliserat socker, rostade
kaffebönor och len mjölkchoklad. Mycket trevlig whisky där smaken håller länge.
Inom en snar framtid så kommer det även vara möjligt att köpa en tioårig
Hazelburn på systembolaget, vilket för övrigt ingår i Springbanks ”core range”.
Tillverkandet av Hazelburn och Longrow sker löpande och står tillsammans för
cirka 20 % av Springbanks totala produktion. Den 9 juni kommer 186 flaskor av
denna tioåring att landa hos systembolaget med artikelnummer 99926-0. Denna
wirre är lagrad på fat som tidigare lagrat bourbon och håller en alkoholvolym
på 46 %.
Färg: Ljus som
champagne
Doft: Blommigt
och friskt och alldeles underbart. Doftpelargoner med inslag av citrus, kanske
en aning parfymigt. Gröna krusbär, krispiga rabarber och en sötsliskighet som
från päron i en sockerlag. En fjäderlätt ton av mint hittar jag även igen samt krämig
vit choklad med vanilj.
Smak: Även
smaken är fruktigt frisk och håller vad doften lovar. Härliga citrustoner samt fruktig
fransk nougat. Upplevs rätt oljig och liksom krämig i konsistens. Utsökta toner
av päron kokade med vaniljstång samt exotiska inslag som av torkade bananchips
i en frukostmusli. Detta är en sagolik huswhisky att ha hemma, underbart fin!
Om en gillar rökigare whiskys så vill jag verkligen slå ett slag för en
riktig härlig Longrow Red som lagrats 12 år på bourbonfat samt slutlagrats 15
månader på first fill Malbec fat från De Toren Private Cellar i Stellenbosch,
Sydafrika. Denna kraftigt bärnstensfärgade whisky håller en alkoholvolym på
51.3 % och 642 flaskor av totalt 9000 kommer lanseras på Systembolaget den 1
juni med artikelnummer 40463-01.
Doft: Rätt
träigt i doft, nästan så det blir lite kärvigt. Rökigheten är tydlig så även den
gedigna kryddigheten i form av lagerblad och kryddpeppar. En ljuvligt söt och
mastig björnbärskompott tillsammans med noter av tobak och mörk choklad med hög
kakaohalt. Tycker även att doften påminner om en marmelad jag tycker mycket om
som är gjord på svarta körsbär. Efter en stunds luftning händer något med
doften, det kommer noter som upplevs ”köttigt” och jag tänker genast på
plommonspäckad karré … och det kurrar underligt nog till i magen :)
Smak: Nyanser
av mastig björnbärssylt, det smakar sött och gott men det finns även en rivig
pepprighet med som busar till det. Tallbarr och fruktig tobak finns med i
smakbilden och något salt-kryddigt såsom grillkrydda med rökt chili och söt slingrande
honung. Hallon och lakrits i kombination finner jag i paletten och den där
köttigheten som på tungan mer påminner om bränt bacon. I eftersmaken, som
håller i sig länge länge, så utvecklas smaken av björnbär till blåbär istället.
Jag vill hemskt gärna ha en flaska av denna rökiga rackare. Pax säger jag
bara!
Om en gillar rökigare whiskys så vill jag verkligen slå ett slag för en
riktig härlig Longrow Red som lagrats 12 år på bourbonfat samt slutlagrats 15
månader på first fill Malbec fat från De Toren Private Cellar i Stellenbosch,
Sydafrika. Denna kraftigt bärnstensfärgade whisky håller en alkoholvolym på
51.3 % och 642 flaskor av totalt 9000 kommer lanseras på Systembolaget den 1
juni med artikelnummer 40463-01.
Doft: Rätt
träigt i doft, nästan så det blir lite kärvigt. Rökigheten är tydlig så även den
gedigna kryddigheten i form av lagerblad och kryddpeppar. En ljuvligt söt och
mastig björnbärskompott tillsammans med noter av tobak och mörk choklad med hög
kakaohalt. Tycker även att doften påminner om en marmelad jag tycker mycket om
som är gjord på svarta körsbär. Efter en stunds luftning händer något med
doften, det kommer noter som upplevs ”köttigt” och jag tänker genast på
plommonspäckad karré … och det kurrar underligt nog till i magen :)
Smak: Nyanser
av mastig björnbärssylt, det smakar sött och gott men det finns även en rivig
pepprighet med som busar till det. Tallbarr och fruktig tobak finns med i
smakbilden och något salt-kryddigt såsom grillkrydda med rökt chili och söt slingrande
honung. Hallon och lakrits i kombination finner jag i paletten och den där
köttigheten som på tungan mer påminner om bränt bacon. I eftersmaken, som
håller i sig länge länge, så utvecklas smaken av björnbär till blåbär istället.
Jag vill hemskt gärna ha en flaska av denna rökiga rackare. Pax säger jag
bara!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar