Näe, nu har det ekat tomt här på Sinnen och
Nyanser alldeles för länge så dags att sopa bort dammet och göra en liten
uppdatering, visst!? Anledningen till att det blivit lite glest med inlägg på sistone
är att livet varit fyllt med så väldigt mycket annat roligt. Under tiden har
jag kört en bilddagbok på Sinnen och Nyansers sidor på Instagram och Facebook där
jag regelbundet uppdaterat med diverse olika läckerheter.
För några veckor sedan var jag iväg på en veckolång
resa till Skottland. Det var alltså mitt fjärde besök i landet och det blir på
något underligt sätt bara bättre och bättre för varje gång jag åker dit. Även under
denna resa hälsade vi på på öarnas ö- Islay.
Känslan att där kliva av på torra land är lite som känslan att komma hem igen,
då jag på samma sätt som hemma blir alldeles lugn inombords och tillfreds med
mig själv. Det är ju bara så fantastiskt vackert där att orden inte räcker till
för att göra verkligheten rättvis! Tankarna på att ta med familj och fly
Svedala rike för att bli Islaybo istället har snurrat vilt i fantasin både en
och två gånger kan jag säga :) Och den drömmen kommer med all säkerhet att
återkomma flera gånger om.
Denna gång var vi i alla fall ett härligt
glatt gäng på totalt nio personer som reste tillsammans och jisses amalia vad
bortskämda vi blev! Vi bodde skönt på BowmoreHotel inklusive full scottish frulle varje dag, vilket får en att känna sig
som en stoppad, välmående korv ungefär. Som vanligt blev det många goda och
trevliga middagar och såklart njöt vi för fulla muggar av all den enastående
whisky vi fick prova på de olika destillerierna. Väldigt mycket gott på kort
tid blev det och helt ärligt så kändes det alldeles extra tungt att packa ihop
väskan och lämna Islay denna gång. Jag älskar verkligen alla upplevelser som
resandet ger och värdesätter även den där tiden innan då man har hela äventyret
att se fram emot. Men känslan av att inte veta när (eller om) man kommer komma
tillbaka, den är så oviss och tung samt lite svår att hantera tycker jag.
Ett glatt gäng inmundigar en god lunch på destilleri Springbank |
Förutom Islay så ägnade vi även några dagar på
fastlandet och besökte då bland annat destillerierna i Campbeltown samt låglandsdestilleriet
Auschentoshan. Sist men absolut inte minst hade vi finalen på Glengoyne, och
det med bravur! Färden till Glengoyne var väl inte så jätte imponerande måste
jag erkänna, rätt mycket stök med förfallna hus och ganska mycket skräp längs
vägen, vilket förstås är helt normalt i den värld vi lever i idag. Men väl på plats
på destilleriet var det däremot helt sagolikt vackert och lite som en resa
tillbaka i tiden då destilleriet bevarat sina äldre byggnader, smala trappor, destilleritorn
och alltsammans omgavs av en ljuvligt grönskande bölja. Vi gick en rundtur med
en rolig guide som gärna bjöd på sång och glada melodier, och det är just sådana
små detaljer som skapar de allra bästa minnena. På plats i den gamla
direktörsvillan blev vi bjudna på den klassiska Glengoyne 10 yo och till det
serverades små smarriga kanapéer. För övrigt vill jag tillägga att deras
tioåring verkligen inte går av för hackor, så otroligt len och fin (ja nästan
gräddig) och en riktigt bra huswhisky som borde finnas i varje människas hem. Därefter
gick vi vidare till Glengoynes ”Sample room” för att erfara hur det är att
blanda sin egen single malt whisky.
De fem samples vi fick använda oss av var
alla av typen single casks och med fatstyrka, vilka var utsökt god whisky
allesammans var för sig. Att börja mixtra med att blanda olika smaker från
olika typer av fat kändes förstås vansinnigt kul men samtidigt så fruktansvärt onaturligt,
tänk vad hemskt att göra fel och få fram något alldeles eländigt. Min första
blandning som jag provade på och som jag tänkte skulle bli en fullträff visade sig
inte funka särskilt bra alls då den liksom ”tvärdog”. Justerade lite grann i
receptet och provade en ny blandning- lite mindre av den bourbonfatslagrade 1
fill american oak och mer av 1 fill European oak sherry Puncheon... BINGO!
Sådärja, där har jag den, precis exakt just så som jag vill att den ska vara! (Psst,
det kan faktiskt vara så att jag blandat ihop världens godaste single malt whisky
;) ). Som grädde på moset fick vi ta med oss varsin egen flaska av den
egenblandade whiskyn hem, dock liiiite synd att det endast handlar om 200ml då
jag gärna tagit en fullstor flaska.
Efter att ha jobbat med whiskyblandandet fortsatte
äventyret med en riktigt läcker whiskymiddag i ”Reception room” och en sagolikt
vacker utsikt över den lilla dammen Destillery Burn och ett alldeles naturligt
vattenfall. Här avnjöt vi välkomponerade maträtter tillsammans med whisky och
jag ville verkligen att denna kväll aldrig någonsin skulle ta slut…
Till förrätt serverades vi en varmrökad lax på
en bädd av linssallad, toppad med en dressing av citron och chili. Kombinationen
lax tillsammans med den lena och söta Glengoyne 10 yo var verkligen klockren.
Varmrätten bestod av örtrostade lamm, ratatouille och smörslungad nypotatis och
kombinerades med Glengoynes 18 åring. Efter detta blev det lite sött i form av mörk
choklad mousse, björnbärsgrädde och mandelflarn ihop med Glengoyne 21 yo följt
av en härlig osttallrik och Glengoyne 15 yo. Sist men absolut inte minst fick
vi njuta av riktigt (!) kaffe och en dram ljuva droppar av Glengoyne 25 yo.
Ett enda ord som sammanfattar hela denna dag
och gastronomiska upplevelse är MAGISKT. Självklart så var min enda
tanke denna kväll att insupa alla trevligheter så mycket jag bara kunde så
därför skrevs inga speciella anteckningar ned. Men såklart vill jag gärna
avsluta med en liten doft och smakrecension av en fantastisk Glengoyne whisky,
nämligen Glengoyne Teapot Dram.
Inspirationen till Teapot Dram bygger på det som arbetarna en gång i tiden hade som sin daglig ranson, nämligen ung och djärv whisky som lagrats på sherryfat och buteljerats med fatstyrka. Den Teapot Dram som jag provat på har lagrats på fem stycken first fill olorosso fat och har en alkoholvolym på 59,6 %. Av totalt 3138 flaskor är den flaska jag smakat av numrerad 2216. Självklart är denna wirre inte kylfiltrerad och inga färgämnen har tillsats. För övrigt så finns den enbart att inhandla på destilleriet, så löp och köp om du har möjlighet!
Färg: Mahogny
Doft: Doften är liksom
stor och alldeles alldeles underbar. Det doftar mycket och det doftar sött! Sötma
som från solmogna jordgubbar pudrade med kryddig kanel. En kraftig ton av blöta
romrussin och riktigt röda vinter äpplen. Bränt muscovado socker, kolafudge och
en nyanser av blommande rosor samt härlig mörk och bitter choklad med hög
kakohalt. Jag hittar även igen exotiska inslag i form av konserverade
ananasringar samt en nötighet som från varma valnötter. I bakgrunden finner jag
en underbar ekighet som simmar runt.
Smak: Den är riklig i
smak, en riktig smakexplosion. Det är som en kavalkad av kryddigt och sött som
dansar tango på tungan. En gedigen kompott med fruktighet som från russin,
kokade plommon, körsbär och torkade äppelringar. En härlig pepprighet som river
till det lite busigt och med i smakbilden finns även den kryddiga kanelen och ungnsrostade
kastanjer. Massor av sötma kan jag hitta som liknar söta marsipangodisar, sega
kolor och smältande chokladtryfflar rullade i kakao. I eftersmaken tycker jag
att eken känns av tydligare och det liksom klingar till med tanniner.
Teapot Dram skulle man kunna förklara vara en
hyllning till destilleriets historia. År 1899 tillträdde en William McGeachie
som destillerichef och då upptäcktes att det fanns ett problem som han behövde
finna lösning på. Det visade sig nämligen att det inte enbart var änglarna som försåg
sig med whisky utan även arbetarna tog sin andel. Som lösning på detta bekymmer
bestämdes därför att varje arbetare skulle få tre drams med whisky per dag, en
riktig förmån kan man säga som även satte stopp för det bedrövliga tjuveriet. Dessvärre
så var tre stycken fullstora drams whisky med fatstyrka alldeles för mycket tidigt
på morgonen vilket ledde till att dessa bara smuttades på för att sedan tippas
över i en tekanna av koppar. Ryktet spreds såklart bland arbetarna, och då i
synnerhet de äldre och mer tåliga grabbarna som regelbundet började göra
avbrott i det dagliga arbetet för en "kopp té". Och detta är således historien
bakom namnet ”The Teapot Dram”.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar