Japan som
whiskyland är i ”whiskytidsmått” inte särskilt gammalt,
men att det japanska guldet har kommit att bli otroligt populär över hela
världen har nog ingen gått obemärkt förbi. Japansk
whisky har under det senaste årtiondet blivit ett mycket omtalat ämne, vunnit priser
på löpande band och omnämnts vara världens bästa whiskytillverkare. Och jo,
även om min erfarenhet av japansk whisky är något begränsad så tycker jag varje
gång jag får tillfälle att prova att det är det något alldeles speciellt med whisky
från de österländska breddgraderna. Länge har jag drömt om en resa till Japan
för att se och uppleva landet och kulturen samt besöka destillerier och prova
whisky på plats, men det får jag allt drömma om ett tag till. Under tiden så
kan jag glädjas åt att det imorgon den 8 december lanseras en Nikka
Pure Malt Red på Systembolaget. Totalt handlar det om 1038 flaskor
som landar på hyllorna i Sverige och samtidigt så kommer en glädjande
överraskning som passar utmärkt såhär i juletider då Nikka Coffey Grain
prissänks från 729 till 649 kronor.
Tack vare Symposion har
jag haft möjlighet att prova på denna fruktbomb till whisky som i doft
bjuder på toner av söta gula äpplen samt mängder av päron som för tankarna till
isglassen päron splitt. Jag finner även toner av blommande jasminblom, mjuk och
solmogen mango, chokladtäckta skumbananer samt en söt nyans av citrus som
påminner väldigt mycket om krämig lemoncurd. Även i smak
är det sött och väldigt mycket fruktigt, med en sprudlande munkänsla som liknar
små fina bubblor från ett lätt mousserande vin. Sötman är verkligen stor men
upplevs inte dominerande och fruktigheten är ljuvlig med toner av gröna
konferenspäron, aprikoskräm och sötsyrliga jordgubbar. Den stora fruktigheten
håller i sig långt in i eftersmak och helhetsintrycket tycker jag känns oerhört
fräscht.
Med tanke på den snälla prislappen
539 kronor samt att det talas om att denna skapelse ska ersättas med en 10- årig singlemalt från Miyagikyo så ska jag
försöka se till att förvärva mig en flaska på webblanseringen imorgon klockan 10.00!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar