Translate

torsdag 7 december 2017

Nikka Pure Malt Red


Japan som whiskyland är i ”whiskytidsmått” inte särskilt gammalt, men att det japanska guldet har kommit att bli otroligt populär över hela världen har nog ingen gått obemärkt förbi. Japansk whisky har under det senaste årtiondet blivit ett mycket omtalat ämne, vunnit priser på löpande band och omnämnts vara världens bästa whiskytillverkare. Och jo, även om min erfarenhet av japansk whisky är något begränsad så tycker jag varje gång jag får tillfälle att prova att det är det något alldeles speciellt med whisky från de österländska breddgraderna. Länge har jag drömt om en resa till Japan för att se och uppleva landet och kulturen samt besöka destillerier och prova whisky på plats, men det får jag allt drömma om ett tag till. Under tiden så kan jag glädjas åt att det imorgon den 8 december lanseras en Nikka Pure Malt Red på Systembolaget. Totalt handlar det om 1038 flaskor som landar på hyllorna i Sverige och samtidigt så kommer en glädjande överraskning som passar utmärkt såhär i juletider då Nikka Coffey Grain prissänks från 729 till 649 kronor.


”Nikka Pure Malt Red” är en signaturwhisky som lanserades 1984, två år innan mitt födelseår. Detta är en av Nikkas första whiskysorter som marknadsfördes för att nå en bredare publik, där den yngre folkmassan och då i synnerhet kvinnor stod i fokus. För att åstadkomma detta valde man att ta fram en fruktig och elegant whisky och valet föll då på det då unga destilleriet Sendai som på senare år tituleras vid namnet Miyagikyo. Idag är Miyagikyo Nikkas största destilleri med sina åtta traditionella pot stills samt en dubbel uppsättning av coffey stills. Nikka Pure Malt Red är en Blended Malt whisky som huvudsakligen består av (minst) 10- årig malt whisky från Miyagikyo samt en mindre del av den robustare whiskyn från bolagets första destilleri Yoichi. Den har fått lagrats på kolade ex- bourbonfat och buteljerats med en alkoholvolym på 43 %.

Tack vare Symposion har jag haft möjlighet att prova på denna fruktbomb till whisky som i doft bjuder på toner av söta gula äpplen samt mängder av päron som för tankarna till isglassen päron splitt. Jag finner även toner av blommande jasminblom, mjuk och solmogen mango, chokladtäckta skumbananer samt en söt nyans av citrus som påminner väldigt mycket om krämig lemoncurd. Även i smak är det sött och väldigt mycket fruktigt, med en sprudlande munkänsla som liknar små fina bubblor från ett lätt mousserande vin. Sötman är verkligen stor men upplevs inte dominerande och fruktigheten är ljuvlig med toner av gröna konferenspäron, aprikoskräm och sötsyrliga jordgubbar. Den stora fruktigheten håller i sig långt in i eftersmak och helhetsintrycket tycker jag känns oerhört fräscht.

Med tanke på den snälla prislappen 539 kronor samt att det talas om att denna skapelse ska ersättas med  en 10- årig singlemalt från Miyagikyo så ska jag försöka se till att förvärva mig en flaska på webblanseringen imorgon klockan 10.00!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...