Translate

tisdag 12 december 2017

Santa- en julig wirre från Bergslagen destilleri


Den första december lanserade Bergslagen destilleri en julig buteljering med namnet Santa. Denna utgåva är den första i en årligt kommande jultradition där vi framöver får möjligheten att träffa på nya tomtekamrater. En rätt genialisk idé faktiskt (enligt mig) att marknadsföra en serie kopplat till en högtid med en ny tomtekaraktär varje år… bara det kittlar vilja-ha-begäret en hel del, även om det förstås är kvaliteten på whiskyn som spelar den huvudsakliga rollen...
Men likt corviders förkärlek för vackra ting förälskar åtminstone jag mig snabbt i vackra och unika föremål, allra helst när årstiden går mot vinter och jag börjar boa in mig i min lilla koja likt en gravid kvinna under den tredje trimestern.

 Årets Santa är i alla fall en rökig historia som cirka fem år fått vila till sig på ett 200- liters samt även några 50 liters ex- bourbonfat från Makers Mark. Totalt handlar det om 900 flaskor som buteljerats med en alkoholvolym på 59 % och prislappen hamnade på 995 kronor.

Whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad och på tal om färg så skulle jag beskriva den som gyllene gul. Doften bjuder på viss sötma och riklig med fruktighet där det första jag kommer att tänka på är söt- syrlig äppelmos och gröna krispiga äpplen á la Granny Smith. Vaniljen är tydlig men upplevs ”lätt” och nästan lite pudrig. Även rökigheten upplevs lätt med inslag av torv och grönt gräs samt toner av citrus och en krispighet som jag förknippar med stjärnfrukt. Efter en stunds luftning växer de söta nyanserna till sig och jag finner härliga toner av smältande mjölkchokladtryffel, digestivekex, paranöt och kokos… väldigt mycket kokos faktiskt! I smak bjuder denna tomte på mycket mer rök än i doft, samt en härlig men rätt så rivig pepprighet. Den rökiga käftsmällen avtar dock rätt snabbt till en varmare och mjukare smekning samt ger rum för andra toner såsom lakritsgodiset ”turkisk peppar”, kolakaramell, kryddig vanilj och mandel- choklad. Det rökiga intrycket stannar kvar långt in i eftersmak och påminner om hur det kan smaka efter att en har käkat en limpmacka med enrisrökt skinka. Med i avslutet finns även en hel del söta nyanser av choklad och karamell.

Summan av kardemumman då: Nu är ju jag oerhört medveten om att jag är en sjukt enkel person att sälja på en snygg marknadsföring och idé. Men jag är även skolad att tänka kritiskt... så om jag bortser från allt det där med tradition, tjusiga flaskor och fräna etiketter så tycker jag absolut att detta är en välsmakande whisky med en spännande doftbild, dock lever upplevelserna inte riktigt upp till värdet av priset enligt min mening och plånbok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...