Translate

lördag 31 december 2016

En liten sammanfattning av det gångna året 2016

Ute i stora världen har det under 2016 varit ett lite turbulent år med hat och krig och stängda gränser. Jag hoppas innerligt att detta kommer vända då vi strax kliver in i det nya året 2017.

Personligen har 2016 varit ett fantastiskt fint och innehållsrikt år där jag haft möjlighet att resa mycket vilket jag fullkomligen älskar! Jag har dessutom fått möta på nya människor med whiskyintresse som mig samt blivit rik på nyfunna vänner.

I våras åkte jag tillsammans med ett glatt gäng på en för mig mycket efterlängtad resa till Skottland och Islay. På denna resa följde även min pappa med vilket var himla kul. Då jag tidigare aldrig någonsin rest tillsammans med honom så kunde jag därmed bocka av en ”viktig grej att göra under livet” på den där lilla önskelistan jag har. Resan var verkligen fantastisk på alla sätt och vis, trots lite oförutsedda saker som inträffade. Det visade sig nämligen att vårat bokade flyg från Glasgow till Islay var dubbel bokat och vi kunde därmed inte åka med… Just då kändes det kanske inte så kul men detta ledde till ett mer spännande äventyr för oss alla där vi fick se och uppleva mer än vad vi planerat för, och detta är jag oerhört tacksam över idag.


På Islay besökte vi samtliga destillerier och fick vara med om några mycket speciella provningar och visningar. Några godbitar som var alldeles särskilt speciella och som jag minns allra mest just i denna stund är bland annat visningsturen och provet på destilleri Kilchoman som en alldeles ny tjej tog med oss på. Jag är väldigt förtjust i whisky från Kilchoman sedan tidigare men just denna tjej imponerade mig så oerhört då hon berättade med sådan entusiasm och hade ett brinnande intresse för det hon visade oss. Mer om detta kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg här.

På Ardbeg fick vi också en fantastisk tur av en annan kvinna som var väldigt erfaren. Provningen på Ardbeg var en specialare där vi fick prova på ingående fat som ingår i alla olika standard Ardbeg. Vi började med vanlig 10 åring från bourbonfat och fick sen testa på whisky från sherry but fat och så vidare från varje fat som bygger de övriga Ardbeg. I detta prov så fick vi känna på fantastiskt kraftiga dofter och smaker från deras whisky innan den blivit blandad till ”rätt” sorts Ardbeg. Enormt häftig upplevelse!

På Bowmore provade vi på whisky lagrat på ett 245 liters sherry hogsheadfat som var 12 eller 13 år och som smakade gudomligt gott. Men det var nära att vi inte fick prova på denna goding då vi inte höll på att få upp bungen. Tack och lov att vår käre vän Richard hoppade in med sin råstyrka och jävlar anamma och slog till med full kraft med bunghammaren så att ploppen flög upp som en liten raket. Efter detta så fick vi den stora äran att gå in på övervåningen på Vault Nr 1 där vi fick varsin dram och lyssna på vågorna som slog mot stenväggen utanför. Magiskt!

Den absolut största händelsen detta år är såklart rese- och studiestipendiet som jag och Jonas Gyllenpanzar Stjerna fick av tidningen Allt om Whisky, Berntson Brands och Old Pulteney. Resan till Old Pulteney och Wick är en oförglömlig upplevelse och jag känner mig så privilegierad som fick åka med. Aldrig någonsin har jag väl blivit så bortskämd som då och upplevelsen att få välja ut ett alldeles eget fat att buteljera tillsammans med Jonas var enormt häftigt (Mer om detta kan du läsa här).Jag hade beställd en 21 årig Old Pulteney som jag tänkte njuta av såhär på nyårsafton, men beställningen har tyvärr inte hunnit fram. Istället får det bli en 21 årig Ardbeg och det duger såklart mer än väl. Nu ser jag fram emot det nya året och vad det har att erbjuda. Mest spännande ska det bli att få inhandla den whisky som mitt och Jonas namn kommer att stå med på och jag ser fram emot att få träffa på glada whiskyentusiaster och whiskyintresserade människor på mässor och diverse andra olika whiskysammanhang.

Så gott nytt år mina vänner och jag önskar er en fortsatt fin och god nyårsafton.
Slainte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...