Ute i stora världen har det under 2016 varit ett lite
turbulent år med hat och krig och stängda gränser. Jag hoppas innerligt att
detta kommer vända då vi strax kliver in i det nya året 2017.
Personligen har 2016 varit ett fantastiskt fint och
innehållsrikt år där jag haft möjlighet att resa mycket vilket jag fullkomligen
älskar! Jag har dessutom fått möta på nya människor med whiskyintresse som mig
samt blivit rik på nyfunna vänner.
I våras åkte jag tillsammans med ett glatt gäng på en för
mig mycket efterlängtad resa till Skottland och Islay. På denna resa följde
även min pappa med vilket var himla kul. Då jag tidigare aldrig någonsin rest
tillsammans med honom så kunde jag därmed bocka av en ”viktig grej att göra
under livet” på den där lilla önskelistan jag har. Resan var verkligen
fantastisk på alla sätt och vis, trots lite oförutsedda saker som inträffade.
Det visade sig nämligen att vårat bokade flyg från Glasgow till Islay var dubbel
bokat och vi kunde därmed inte åka med… Just då kändes det kanske inte så kul
men detta ledde till ett mer spännande äventyr för oss alla där vi fick se och
uppleva mer än vad vi planerat för, och detta är jag oerhört tacksam över idag.
På Islay besökte vi samtliga destillerier och fick vara med
om några mycket speciella provningar och visningar. Några godbitar som var
alldeles särskilt speciella och som jag minns allra mest just i denna stund är bland
annat visningsturen och provet på destilleri Kilchoman som en alldeles ny tjej
tog med oss på. Jag är väldigt förtjust i whisky från Kilchoman sedan tidigare
men just denna tjej imponerade mig så oerhört då hon berättade med sådan entusiasm
och hade ett brinnande intresse för det hon visade oss. Mer om detta kan du
läsa om i ett tidigare blogginlägg här.
På Ardbeg fick vi också en fantastisk tur av en annan kvinna
som var väldigt erfaren. Provningen på Ardbeg var en specialare där vi fick
prova på ingående fat som ingår i alla olika standard Ardbeg. Vi började med
vanlig 10 åring från bourbonfat och fick sen testa på whisky från sherry but
fat och så vidare från varje fat som bygger de övriga Ardbeg. I detta prov så
fick vi känna på fantastiskt kraftiga dofter och smaker från deras whisky innan
den blivit blandad till ”rätt” sorts Ardbeg. Enormt häftig upplevelse!
På Bowmore provade vi på whisky lagrat på ett 245 liters sherry
hogsheadfat som var 12 eller 13 år och som smakade gudomligt gott. Men det var
nära att vi inte fick prova på denna goding då vi inte höll på att få upp bungen.
Tack och lov att vår käre vän Richard hoppade in med sin råstyrka och jävlar
anamma och slog till med full kraft med bunghammaren så att ploppen flög upp
som en liten raket. Efter detta så fick vi den stora äran att gå in på
övervåningen på Vault Nr 1 där vi fick varsin dram och lyssna på vågorna som
slog mot stenväggen utanför. Magiskt!
Den absolut största händelsen detta år är såklart rese- och studiestipendiet
som jag och Jonas Gyllenpanzar Stjerna fick av tidningen Allt om Whisky, Berntson Brands och Old Pulteney. Resan till Old Pulteney och Wick är en oförglömlig
upplevelse och jag känner mig så privilegierad som fick åka med. Aldrig
någonsin har jag väl blivit så bortskämd som då och upplevelsen att få välja ut
ett alldeles eget fat att buteljera tillsammans med Jonas var enormt häftigt (Mer
om detta kan du läsa här).
Jag hade beställd en 21 årig Old Pulteney som jag tänkte
njuta av såhär på nyårsafton, men beställningen har tyvärr inte hunnit fram.
Istället får det bli en 21 årig Ardbeg och det duger såklart mer än väl. Nu ser
jag fram emot det nya året och vad det har att erbjuda. Mest spännande ska det
bli att få inhandla den whisky som mitt och Jonas namn kommer att stå med på
och jag ser fram emot att få träffa på glada whiskyentusiaster och
whiskyintresserade människor på mässor och diverse andra olika whiskysammanhang.
Så gott nytt år mina vänner och jag önskar er en fortsatt
fin och god nyårsafton.
Slainte!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar