Translate

måndag 9 januari 2017

Kilchoman Madeira cask matured


Kilchoman är ett mindre ”farmhouse” destilleri som ligger på västra delen av den skotska ön Islay. Kilchoman grundades 2005 och är därmed det yngsta av dem 8 destillerier som finns på ön (än så länge vill säga).

Min personliga upplevelse av Kilchoman är att det är ett genuint mysigt och familjärt destilleri som arbetar mycket självständigt genom hela tillverkningsprocessen. De använder sig till stor del av egen odlat korn som de även mältar på egen hand och det märks att de som arbetar här är mycket stolta över det dem gör och över varandra. Det finns en stark teamkänsla som jag verkligen gillar och alla är inkluderad, alltifrån personerna som skördar kornet, de som arbetar med destilleringen och buteljeringen till de som finns i shopen, håller i visningar och provningar.

När jag förra våren reste till Islay hade jag på förhand bestämt mig för att hitta och investera i en rolig, intressant och spännande whisky som jag skulle öppna till min 30 års dag. Jag gjorde såklart flera intressanta köp, där vissa flaskor har blivit öppnade och andra har förblivit oöppnade. Men som present till min födelsedag blev det en flaska Kilchoman lagrad på Madeira fat då det kändes lite unikt och annorlunda.

Sommaren kom och så även min födelsedag, men den fina flaskan Kilchoman Madeira cask matured blev aldrig öppnad då det av någon anledning inte hanns med under de roliga festligheterna. Många gånger har jag sedan dess sneglat på den vackra lådan med den guldiga texten… men känslan av att det skulle vara ”rätt tillfälle” har inte infunnit sig. Jag har liksom inte känt mig redo att rycka folien på just denna flarra av någon outgrundlig anledning… Men så bestämde jag mig till slut, en helt vanlig söndagskväll i januari ”att nu jäklar är det slut på sneglandet för här ska minsann provas på”!

Det känns alltid speciellt att öppna en ny flaska whisky tycker jag och flaskor från Kilchoman är nästan ännu mer speciellt då deras flaskor är så rejäla samt enligt min mening, ruskigt snygga.

Denna whisky har lagrats omkring fyra år på 17 stycken first fill ex- madeirafat. Flaskans innehåll har en djup mahogny färg med vackra röda reflexer. Whiskyn har buteljerats vid 50 % ABV och har en ppm halt på 25. Totalt 6100 flaskor släpptes år 2015 till försäljning.Doft: Det uppstår en viss vinkaraktär över doften som bäddas in fint tillsammans med den söta och lena rökighet. Rökigheten är påtaglig såsom Kilchomans whisky brukar vara men denna doft får mig att tänka på bolmande rök från cigarr men även rökt kött och kryddan dill. Jag upplever den ”fet” och kraftig, och tillsammans med rökigheten tänker jag på svål från rökt fläskkött… kanske låter konstigt men det är just det intrycket den ger mig och det är inte obehagligt i sinnet utan bara helt fantastiskt.

Jag känner även av doften från läder, blommande hyacint och toner av citrus. En citrussötma som påminner om läskeblasket Pommac, slingror från apelsinskal och toner av lime. Fruktighet från hallon, färska nektariner, övermogen persika samt torkade plommon och kanske lite spår av fikon också. Det finns en nötighet där som för mina tankar till kokos och då tänker jag inte på den torra rivna sorten utan köttet från den färska nöten.

Smak: Det smakar sött på tungan och den upplevs len och oljig. Mycket fruktighet från druvor, persika, aprikoser och mango samt russin och plommon. Känner även tanniner från rött vin och nyanser från riktigt mörk och bitter choklad. Jag tycker mig känna av en kolsyreeffekt som liknar bubblor från mousserande… men inga bubblor finns ju där. Men det blir liksom en strävhet på tungan som brukar uppstå efter att ha druckit mousserande. En smak av körsbär och hallon i kombination med nyanser av cola får mig att tänka på läskedrycken Dr Pepper (!?).

Eftersmaken är lång, söt och liksom smutsig av sot från en nedbrunnen brasa. Tillsammans med den sotiga röken finns en kryddighet från kanel som gärna stannar kvar.
Min summering efter att äntligen ha provat denna madeirafatslagrade Kilchoman är att jag gillar den… skarpt dessutom. Den är annorlunda och mycket olikt annan whisky som jag provat på, men annorlunda är en bra egenskap tycker jag. Det känns ändå tydligt att det är en Kilchoman på nåt vis då den är så klassisk trots att den är udda. Jag känner att jag är glad att jag har en flaska av denna i min ägo och att den nu är öppnad för att njutas av.


Slainte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...