Att maltwhisky enbart
innehåller de tre ingredienserna korn, jäst och vatten är lite som magi tycker
jag, då den ena whiskyn kan vara så olik den andra oavsett om de kommer från
ett och samma destilleri eller från olika.
Efter Kilchoman Maderia cask
har jag fortsatt att prova på whisky från Kilchoman men denna gång har mitt fokus
legat på fyra olika sorters fatlagringar/slutfinishar och vad det innebär. De
fyra sorter jag provat vertikalt är Kilchoman Feis Isle 2012-2015.
Man brukar prata om att alla
destillerier har sin ”egen karaktär” på whisky. Detta kan bero på att de geologiska
förhållandena där destilleriet ligger har en stor inverkan på whiskyns smak då
det påverkar marken, luften och vattnet. För att framställa whisky är det ett
faktum att det behövs stora mängder vatten då det är en ingrediens som används
genom hela tillverkningsprocessen- från blötläggning av kornet till mäskning
och kylning. Destillerierna ligger därför av praktiska skäl ofta nära intill en
vattenkälla. Vattnets kvalitet och hårdhet har olika innehåll av mineraler beroende
på dess geografi och tros således bidra till varierande smaker. Även vattnets
kalkhalt har inverkan på smak då det påverkar jäsningsprocessen och därmed även
den slutgiltiga aromen. Pannorna vari mäsken destilleras i har varierande
storlek och form hos de olika destillerierna vilket även det tros bidra till
olika smak och karaktär.
För att whisky ska kunna
kallas whisky finns det sedan år 1915 en lag som säger att destillatet ska ha
lagrats i minst tre år på ekfat. Under lagringstiden utvecklas smaken upp
till ca 70 % och whiskyn får där även sin färg. Smaken och kvaliteten beror på
destillatets alkoholstyrka, lagringstid samt vilken typ och vilken storlek av
ekfat som lagringen sker på. Under lagringstiden uppstår en mycket långsam
oxidation som anses vara en av de viktigaste komponenterna som ger whiskyn sin smak
och karaktär.
Då trä är ett levande
material ger olika tunnor olika inverkan på spriten under dess lagringstid. Vanligast
lagras whisky på fat som tidigare innehållit bourbon men ibland lagrar man på
exempelvis sherryfat. Whisky som lagrats på mer ”speciella” typer av fat
blandas oftast vid buteljering med en andel whisky som lagrats på bourbonfat. En
annan variant är att efterlagra whisky från bourbonfat ytterligare en tid på en
annan typ av fat för att få en så kallad ”slutfinish”. Det kan vara fat som
tidigare innehållit rom, madeiravin, konjak eller rödvin.
Och nu kommer mina doft och
smaknoter på dessa fyra små rackare!
Kilchoman Feis Ile 2012 innehåller whisky från fat nr 100-103/2008 och
avslutades med en sherry finish lagring. Totalt 439 flaskor buteljerades med en
alkoholstyrka på 58,5 %.
Färg: Ljus
koppar
Doft: Krämig
vanilj, som en rejäl vaniljsås. Torvig rök och skogsmark. Toner av järn och
oljigt garage. Nyanser av citrus och torkade aprikoser och en liten nyans av
päron. Det mjuka fruktköttet från färska plommon samt en sötma från
mandelmassa. Med vatten blir vaniljen ännu mer framträdande och röken utvecklas
till söt och fruktig piptobak. Det doftar Islay, det doftar himmelskt!
Smak: Mm,
söt och stark är den. Med en härligt värmande rökighet av packad torv. I smaken
känns sherrytonerna tydligare än i doften. Eken kommer fram i smaken och en
stor portion fruktighet i form av körsbär och solmogna hallon. Med vatten
kommer smaken av romrussinglass och len vanilj. Eftersmaken sitter i länge och
den fruktiga röken stannar kvar i en liten evighet.
Kilchoman Feis Ile 2013, är en blandning med whisky
från två stycken first-fill bourbonfat (fat nr 246 och fat nr 247) som lagrats
i 5 år. Totalt 500 buteljerade flaskor med en alkoholstyrka på 60,1 %.
Färg: Ljus
honung
Doft: Doften
av vanilj är framträdande och den upplevs åt det kryddigare hållet. Bränt,
torrt gräs och nymalen ettrig vitpeppar. En nyans av gröna krispiga äpplen
tillsammans med markanta ektoner och en mineralton som för tankarna till hav,
tång och salta stenar. Med vatten kommer mycket blommiga dofter fram och jag
tänker på torkad potpurri.
Smak:
Kryddig vanilj och fräscha citrustoner. En varm och rejäl rökpuff. Den är ordentligt
stark denna rackare, lite som en käftsmäll som liksom bedövar smaklökarna. Med
en stunds luftning och en skvätt vatten händer det saker. En lenare vaniljsötma
kommer fram och den blir genast liksom ”snällare”. Apelsinhonung och kryddig
inlagd ingefära samt en uns av kryddig fransk dragon kommer fram och jag gillar
det!
Kilchoman Feis Ile 2014 har lagrats ca 5 år på
first-fill bourbonfat och slutlagrats en kortare tid på fino sherry butts.
Totalt 525 flaskor med fatstyrka 58,7 %.
Färg:
Gyllene honung
Doft: Oj,
här var det mycket päron! Tänker på både de små gula söta och den gröna sorten
som brukar vara lite mer ”träiga”. En liten överaskande puff av lakritspulver
och sen doften av blöt jord… eller snarare ett blött dike. Hm… det är något
lite surt över den. Som en fuktig rabatt eller som vattnet i blomvasen som
stått lite för länge… Inte så jätte angenämt.
Testar igen… känner en doft
som får mig att tänka på doften som uppstår efter ett regnoväder i öknen då eukalyptusträden
slår ut sin starka arom, lite parfymigt sött och lite fränt sådär.
Känner även av apelsinchoklad och en blommigare variant av aska. Med vatten
upplever jag doften som sötare men kvar finns ändå det där lite sura som lätt
unket blomvatten.
Smak: Det
smakar sött av exotiska frukter och tänker på ananas, persika och nektariner
men även en hint av mosad banan. Jag upplever den vara rätt mycket söt, nästan att
jag känner smaken av sugarpaste. Känner även nyanser av söt mandelmassa och
lite lätt härsknad nötcreme.
Kilchoman Feis Ile 2015 är en blandning av whisky från
3 stycken first-fill bourbonfat som lagrats i sju år. Totalt 742 buteljerade
flaskor med en alkoholstyrka på 58,2 %.
Färg:
Gyllene honung
Doft: Söt
vanilj som smuliga drömmar och sötma från blommig lönnsirap. Känner också av
något som påminner om mandelkubb. Rökigheten är mild och mjuk och ligger så
fint inbäddad i den söta vaniljen. Det finns ävn en blommighet som får mig att
tänka på rosa klöver… det doftar såsom nektarn från dessa små rosa blommor
smakar. Jag älskade att mumsa på dessa som barn nämligen :)
Smak: Här
var det väldigt mycket vanilj och röda solmogna jordgubbar. Känner även av
mandeln men som här mer påminner om mandelmassa. Jag upplever den vara kryddig
och söt i smaken och känner härliga nyanser av kryddig kardemumma. Med vatten
kommer en smak av choklad fram och tänker då på chokladen i kinderägg. Även en
uns av inlagd persika och inlagd ananas kommer fram.
Summering: Om
jag måste välja en favorit av dessa fyra sorters whisky som jag nu provat så
skulle vinnaren bli 2015 års release då jag upplever den som mest utvecklad.
Jag gillar även den från 2012 då den kändes väldigt mycket ”Islay”. Kilchoman
Feis Ile 2013 upplevde jag som rätt spritig men jag tycker att den vann
mycket på att vattnas ned en aning. Minst gillade jag nog 2014 års release
vilket beror på den där doften av surnat blomstervatten som jag inte upplevde vara
så behaglig. Men sen så kan ju detta bero på att dessa legat i mindre
samplesflaskor vilket kan ha påverkat både dofter och smaker hos whiskyn. Jag tycker
i varje fall att det är i oerhört intressant och spännande vad många olika faktorer
som faktiskt spelar in och som påverkar whiskyns smaker och karaktär. Så visst
är det väl lite av magi att maltwhisky som innehåller samma tre ingredienser
kan variera så stort i både dofter och smaker?!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar