Translate

tisdag 17 januari 2017

Kilchoman Feis Ile 2012-2015


Att maltwhisky enbart innehåller de tre ingredienserna korn, jäst och vatten är lite som magi tycker jag, då den ena whiskyn kan vara så olik den andra oavsett om de kommer från ett och samma destilleri eller från olika.
Efter Kilchoman Maderia cask har jag fortsatt att prova på whisky från Kilchoman men denna gång har mitt fokus legat på fyra olika sorters fatlagringar/slutfinishar och vad det innebär. De fyra sorter jag provat vertikalt är Kilchoman Feis Isle 2012-2015.

 




Man brukar prata om att alla destillerier har sin ”egen karaktär” på whisky. Detta kan bero på att de geologiska förhållandena där destilleriet ligger har en stor inverkan på whiskyns smak då det påverkar marken, luften och vattnet. För att framställa whisky är det ett faktum att det behövs stora mängder vatten då det är en ingrediens som används genom hela tillverkningsprocessen- från blötläggning av kornet till mäskning och kylning. Destillerierna ligger därför av praktiska skäl ofta nära intill en vattenkälla. Vattnets kvalitet och hårdhet har olika innehåll av mineraler beroende på dess geografi och tros således bidra till varierande smaker. Även vattnets kalkhalt har inverkan på smak då det påverkar jäsningsprocessen och därmed även den slutgiltiga aromen. Pannorna vari mäsken destilleras i har varierande storlek och form hos de olika destillerierna vilket även det tros bidra till olika smak och karaktär.

För att whisky ska kunna kallas whisky finns det sedan år 1915 en lag som säger att destillatet ska ha lagrats i minst tre år på ekfat. Under lagringstiden utvecklas smaken upp till ca 70 % och whiskyn får där även sin färg. Smaken och kvaliteten beror på destillatets alkoholstyrka, lagringstid samt vilken typ och vilken storlek av ekfat som lagringen sker på. Under lagringstiden uppstår en mycket långsam oxidation som anses vara en av de viktigaste komponenterna som ger whiskyn sin smak och karaktär.

Då trä är ett levande material ger olika tunnor olika inverkan på spriten under dess lagringstid. Vanligast lagras whisky på fat som tidigare innehållit bourbon men ibland lagrar man på exempelvis sherryfat. Whisky som lagrats på mer ”speciella” typer av fat blandas oftast vid buteljering med en andel whisky som lagrats på bourbonfat. En annan variant är att efterlagra whisky från bourbonfat ytterligare en tid på en annan typ av fat för att få en så kallad ”slutfinish”. Det kan vara fat som tidigare innehållit rom, madeiravin, konjak eller rödvin.

Och nu kommer mina doft och smaknoter på dessa fyra små rackare!



Kilchoman Feis Ile 2012 innehåller whisky från fat nr 100-103/2008 och avslutades med en sherry finish lagring. Totalt 439 flaskor buteljerades med en alkoholstyrka på 58,5 %.

Färg: Ljus koppar

Doft: Krämig vanilj, som en rejäl vaniljsås. Torvig rök och skogsmark. Toner av järn och oljigt garage. Nyanser av citrus och torkade aprikoser och en liten nyans av päron. Det mjuka fruktköttet från färska plommon samt en sötma från mandelmassa. Med vatten blir vaniljen ännu mer framträdande och röken utvecklas till söt och fruktig piptobak. Det doftar Islay, det doftar himmelskt!

Smak: Mm, söt och stark är den. Med en härligt värmande rökighet av packad torv. I smaken känns sherrytonerna tydligare än i doften. Eken kommer fram i smaken och en stor portion fruktighet i form av körsbär och solmogna hallon. Med vatten kommer smaken av romrussinglass och len vanilj. Eftersmaken sitter i länge och den fruktiga röken stannar kvar i en liten evighet.



Kilchoman Feis Ile 2013, är en blandning med whisky från två stycken first-fill bourbonfat (fat nr 246 och fat nr 247) som lagrats i 5 år. Totalt 500 buteljerade flaskor med en alkoholstyrka på 60,1 %.

Färg: Ljus honung

Doft: Doften av vanilj är framträdande och den upplevs åt det kryddigare hållet. Bränt, torrt gräs och nymalen ettrig vitpeppar. En nyans av gröna krispiga äpplen tillsammans med markanta ektoner och en mineralton som för tankarna till hav, tång och salta stenar. Med vatten kommer mycket blommiga dofter fram och jag tänker på torkad potpurri.

Smak: Kryddig vanilj och fräscha citrustoner. En varm och rejäl rökpuff. Den är ordentligt stark denna rackare, lite som en käftsmäll som liksom bedövar smaklökarna. Med en stunds luftning och en skvätt vatten händer det saker. En lenare vaniljsötma kommer fram och den blir genast liksom ”snällare”. Apelsinhonung och kryddig inlagd ingefära samt en uns av kryddig fransk dragon kommer fram och jag gillar det!



Kilchoman Feis Ile 2014 har lagrats ca 5 år på first-fill bourbonfat och slutlagrats en kortare tid på fino sherry butts. Totalt 525 flaskor med fatstyrka 58,7 %.

Färg: Gyllene honung

Doft: Oj, här var det mycket päron! Tänker på både de små gula söta och den gröna sorten som brukar vara lite mer ”träiga”. En liten överaskande puff av lakritspulver och sen doften av blöt jord… eller snarare ett blött dike. Hm… det är något lite surt över den. Som en fuktig rabatt eller som vattnet i blomvasen som stått lite för länge… Inte så jätte angenämt.

Testar igen… känner en doft som får mig att tänka på doften som uppstår efter ett regnoväder i öknen då eukalyptusträden slår ut sin starka arom, lite parfymigt sött och lite fränt sådär. Känner även av apelsinchoklad och en blommigare variant av aska. Med vatten upplever jag doften som sötare men kvar finns ändå det där lite sura som lätt unket blomvatten.

Smak: Det smakar sött av exotiska frukter och tänker på ananas, persika och nektariner men även en hint av mosad banan. Jag upplever den vara rätt mycket söt, nästan att jag känner smaken av sugarpaste. Känner även nyanser av söt mandelmassa och lite lätt härsknad nötcreme.



Kilchoman Feis Ile 2015 är en blandning av whisky från 3 stycken first-fill bourbonfat som lagrats i sju år. Totalt 742 buteljerade flaskor med en alkoholstyrka på 58,2 %.

Färg: Gyllene honung

Doft: Söt vanilj som smuliga drömmar och sötma från blommig lönnsirap. Känner också av något som påminner om mandelkubb. Rökigheten är mild och mjuk och ligger så fint inbäddad i den söta vaniljen. Det finns ävn en blommighet som får mig att tänka på rosa klöver… det doftar såsom nektarn från dessa små rosa blommor smakar. Jag älskade att mumsa på dessa som barn nämligen :)

Smak: Här var det väldigt mycket vanilj och röda solmogna jordgubbar. Känner även av mandeln men som här mer påminner om mandelmassa. Jag upplever den vara kryddig och söt i smaken och känner härliga nyanser av kryddig kardemumma. Med vatten kommer en smak av choklad fram och tänker då på chokladen i kinderägg. Även en uns av inlagd persika och inlagd ananas kommer fram.



Summering: Om jag måste välja en favorit av dessa fyra sorters whisky som jag nu provat så skulle vinnaren bli 2015 års release då jag upplever den som mest utvecklad. Jag gillar även den från 2012 då den kändes väldigt mycket ”Islay”. Kilchoman Feis Ile 2013 upplevde jag som rätt spritig men jag tycker att den vann mycket på att vattnas ned en aning. Minst gillade jag nog 2014 års release vilket beror på den där doften av surnat blomstervatten som jag inte upplevde vara så behaglig. Men sen så kan ju detta bero på att dessa legat i mindre samplesflaskor vilket kan ha påverkat både dofter och smaker hos whiskyn. Jag tycker i varje fall att det är i oerhört intressant och spännande vad många olika faktorer som faktiskt spelar in och som påverkar whiskyns smaker och karaktär. Så visst är det väl lite av magi att maltwhisky som innehåller samma tre ingredienser kan variera så stort i både dofter och smaker?!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...