Translate

måndag 23 januari 2017

Belgisk Whisky


I helgen fick jag möjligheten att delta på ett mycket spännande evenemang, nämligen en förlansering av den belgiska whiskyn Goldlys som produceras vid destilleri Filliers.

Och ja, du läste alldeles rätt, BELGISK whisky :) Who knew?
Jag ska vara ärlig och berätta att jag visste knappt att detta fanns… men så är det är mycket jag inte vet men som jag gärna vill lära mig. Så därför var det himla kul att få vara med och prova på något alldeles nytt.

 Nu såhär dagen efter känner jag att det är en aning svårt att sammanfatta alla intryck och information och på något sätt fånga de rätta orden för att återge upplevelsen och göra den rättvis. Men jag ska såklart göra mitt allra tappraste försök då det för mig som whiskyentusiastisk bloggare har varit en ära att få delta på detta evenemang.


Goldlys är en whiskyproducent vid familjeföretaget och destilleriet Filliers som tillverkar grainwhisky. Grainwhisky destilleras vanligtvis av vete, majs, råg eller omältat korn och används oftast som bas för blended whisky- alltså sådan whisky där maltwhisky blandas med grainwhisky. Grainwhisky har en lättare smak och karaktär än maltwhisky och är betydligt billigare att framställa än maltwhisky vilket kan vara en förklaring till varför långt över 90 % av all whisky i världen är just grainwhisky.

För att få kallas grainwhisky ska spriten ha lagrats i minst 3 år på ekfat och det är då nästan uteslutande bourbonfat som används. Även om det är rätt ovanligt så förekommer det undantag då även vissa grainwhisky säljs som ren grainwhisky. Den har då oftast lagrats en längre tid, omkring 10-14 år, för att utveckla en mer komplex karaktär. 

Goldlys ligger nära staden Gent och är det första destilleriet att börja tillverka whisky i Belgien. Namnet Goldlys kommer från floden Lys vars smeknamn är ”Golden river” på grund av dess guldfärgade skepnad som beror på förekomsten av förmultnande linfrön i vattnet. Intill denna 200 km långa flod som sträcker sig från norra delen av Frankrike till Ghent i Belgien ligger även Goldlys lagerhus i Bachte-Maria-Leerne. 

Goldlys använder sig av en unik tillverkningsprocess där malten (som består av en väl utvald blandning av spannmål) mals hårdare än vad man vanligtvis gör när man tillverkar whisky. Mäsken får sedan jäsa i stora jäskkar av rostfritt stål som rymmer totalt 80 000 liter och jäsningen pågår mellan 3-5 dagar innan destillering påbörjas. Även destilleringsprocessen är unik då det avviker från det traditionella där grainwhisky destilleras i kolonnpannor. Goldlys pot ale destilleras i en kolonnpanna medan en andra destillering av lågvinet sker i en traditionell pottstill.

 

Provningen av Goldlys Belgian Whisky hölls till i Uppsala på det mycket trevliga öl caféet Bierhuis. Bierhuis är ett relativt nyöppnat ställe med fokus på belgiska godsaker och läckerheter. Lokalen är snygg och miljön är sådär traditionell och mysigt hemtrevligt att en skulle kunna stanna kvar hur länge som helst.  Jag vill gärna rekommendera dig att göra ett besök om du har vägarna förbi, då det helt klart är värt det!

 

Under provningen som gjordes blint, fick vi tillsammans testa på samt diskutera sex olika produkter från Goldlys Belgian whisky. Efter provet gick vi igenom samtliga sorter och här nedan presenterar jag dem lite kort samt ger mina egna doft och smaknoter av hur jag upplevde dem vara:




Goldlys Family reserve Single Estate- är en Single grain whisky lagrad i tre år på firstfill bourbonfat och buteljerad vid 40 % ABV. Doft: Speciell doft, lätt fruktig och ganska frisk. Citrus i form av lätt omogen grapefrukt. Känner även en doft som får mig att tänka på Grumme grönsåpa och jag upplever den väldigt annorlunda men inte särskilt utvecklad. Smak: En frisk och lätt smak men upplevs spritig på tungan. Blommigt och en ton av finkel. Även i smaken känner jag den där grönsåpan.

Goldlys 12yo Pedro Ximenes cask- Är Goldlys lansering av en 12 årig single cask. Lagrad på bourbonfat med slutfinish lagring på PX fat och buteljerad vid 43 % ABV. Doft: Söta plommon, röda vindruvor och rejäla vaniljtoner. Mycket fruktiga dofter och jag tänker på röda solmogna jordgubbar. En doft av gräs och råg. Smak: Den är söt och har lite av en dessertvinskaraktär. Knäckig kolakaramell med ett stänk av havssalt.

Goldlys 12yo Olorosso cask- Goldlys 12 åriga single cask med Olorossofinish buteljerad vid 43 % ABV. Doft: Frisk sötma av gröna druvor och äpplen. Vaniljen är tydlig, känner även av kanderade apelsiner, torkad papaya och russin. En aning parfymig med inslag av trä (ek). Luktar riktigt gott! Smak: Krämig i smaken av vanilj. Tydlig vinkaraktär med inslag av tanniner. Torkade frukter av russin, plommon men även mer exotiska delar av torkad papaya och mango. En behaglig och lätt kryddighet från kanel.

Goldlys 12yo Amontillado cask- Goldlys 12 åriga single cask med Amontillado finish, butelerad vid 43 % ABV. Doft: Här känner jag kola och karamelltoner samt doften av söt mandel och marsipan. Smuliga havrekakor och en tydlig ekkaraktär. Smak: Mycket vanilj, torrt gräs och kryddan ”franska örter”. Jag tycker mig upplever en liten nyans av rökighet som bäddas in fint med en söt kolakaramell. Smakar riktigt gott.

Goldlys 14yo Burgundy cask- Goldlys 14 åriga single cask och single grain whisky med slutfinish lagring på Burgundy fat, buteljerad vid 43 % ABV. Denna wirre har även vunnit en medalj fick vi veta under provningen. Doft: Gräs, druvor och söt sockerkaka. Vaniljen finns där och tycker mig känna doften av bikarbonat som uppstår när man bakar. Smak: Den upplevs kryddig på tungan samt smakar sött av röda bär och torkade frukter.

Goldlys 14yo Manzilla cask- Goldlys 14 åriga single cask slutlagrat på Manzilla fat, buteljerad vid 43 % ABV. Denna blev utsedd till favorit nummer 1 under detta prov. Doft: Känner doften av plommon och äpple samt exotiska frukter såsom mogen mango. Söt honung och en hint av mandel. Denna upplever jag som mest välutvecklad och balanserad i doften. Smak: Den upplevs söt och är liksom gräddig i smaken. Krämig vaniljsås, honung och frukostflingor. Smakar gott och skulle gärna vilja ha en flaska av denna hemma!



 


En annan sak som jag gärna vill rekommendera dig att göra, oavsett om du är en sann whiskynörd eller en ”nykläckt” nybörjare är att om du får chansen att vara med på ett whiskyprov... ta den!

Det som är så fantastiskt kul med sådana evenemang är att det ger en möjlighet att få träffa på andra människor på ett så genuint trevligt sätt. Jag vill nog påstå att dessa sociala event är bland det trevligaste sätten att umgås på… och det är så lätt! Man träffar människor från olika platser med varierande åldrar och olika livsstil samt bakgrund. Gemensamt just för stunden är att använda sina olika sinnen och prova på just denna dryck och där skapas upplevelserna. Sen finns det egentligen inga rätt eller fel när man provar whisky. Vad en känner för dofter och smaker i glasen är högst individuellt och beror helt och hållet på vad man har för minnen att associera till.

 

Ett annat tips (kanske mer riktat till dig som redan är en etablerad whiskynörd) är att försök få tag på en flaska Goldlys whisky. Alla de sorter vi fick möjlighet att prova på under detta evenemang, förutom Family reserve, är nämligen limiterade och finns inte i några enorma mängder. Förhoppningsvis dyker Goldlys upp på ett systembolag nära dig snart ;)

 

Slutligen vill jag säga tack så mycket för inbjudan till denna provning till Martin Ahlquist samt Sebastian Enrique Jofré Armijo. Kika gärna in på martins blogg också: Martins Malts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...