I
helgen fick jag möjligheten att delta på ett mycket spännande evenemang, nämligen
en förlansering av den belgiska whiskyn Goldlys som produceras vid destilleri
Filliers.
Och
ja, du läste alldeles rätt, BELGISK whisky :) Who knew?
Jag ska vara ärlig och
berätta att jag visste knappt att detta fanns… men så är det är mycket jag inte
vet men som jag gärna vill lära mig. Så därför var det himla kul att få vara
med och prova på något alldeles nytt.
Nu
såhär dagen efter känner jag att det är en aning svårt att sammanfatta alla intryck
och information och på något sätt fånga de rätta orden för att återge upplevelsen
och göra den rättvis. Men jag ska såklart göra mitt allra tappraste försök då
det för mig som whiskyentusiastisk bloggare har varit en ära att få delta på
detta evenemang.
För
att få kallas grainwhisky ska spriten ha lagrats i minst 3 år på ekfat och det
är då nästan uteslutande bourbonfat som används. Även om det är rätt ovanligt
så förekommer det undantag då även vissa grainwhisky säljs som ren grainwhisky.
Den har då oftast lagrats en längre tid, omkring 10-14 år, för att utveckla en
mer komplex karaktär.
Goldlys
ligger nära staden Gent och är det första destilleriet att börja tillverka
whisky i Belgien. Namnet Goldlys kommer från floden Lys vars smeknamn är ”Golden
river” på grund av dess guldfärgade skepnad som beror på förekomsten av
förmultnande linfrön i vattnet. Intill denna 200 km långa flod som sträcker sig
från norra delen av Frankrike till Ghent i Belgien ligger även Goldlys lagerhus i Bachte-Maria-Leerne.
Goldlys
använder sig av en unik tillverkningsprocess där malten (som består av en väl
utvald blandning av spannmål) mals hårdare än vad man vanligtvis gör när man
tillverkar whisky. Mäsken får sedan jäsa i stora jäskkar av rostfritt stål som
rymmer totalt 80 000 liter och jäsningen pågår mellan 3-5 dagar innan
destillering påbörjas. Även destilleringsprocessen är unik då det avviker från
det traditionella där grainwhisky destilleras i kolonnpannor. Goldlys pot ale
destilleras i en kolonnpanna medan en andra destillering av lågvinet sker i en
traditionell pottstill.
Provningen
av Goldlys Belgian Whisky hölls till i Uppsala på det mycket trevliga öl caféet
Bierhuis. Bierhuis är ett relativt nyöppnat ställe med fokus på belgiska godsaker
och läckerheter. Lokalen är snygg och miljön är sådär traditionell och mysigt hemtrevligt
att en skulle kunna stanna kvar hur länge som helst. Jag vill gärna rekommendera dig att göra ett
besök om du har vägarna förbi, då det helt klart är värt det!
Under
provningen som gjordes blint, fick vi tillsammans testa på samt diskutera sex
olika produkter från Goldlys Belgian whisky. Efter provet gick vi igenom
samtliga sorter och här nedan presenterar jag dem lite kort samt ger mina egna
doft och smaknoter av hur jag upplevde dem vara:
Goldlys
Family reserve Single Estate- är en Single grain whisky
lagrad i tre år på firstfill bourbonfat och buteljerad vid 40 % ABV. Doft: Speciell doft, lätt fruktig och
ganska frisk. Citrus i form av lätt omogen grapefrukt. Känner även en doft som
får mig att tänka på Grumme grönsåpa och jag upplever den väldigt annorlunda
men inte särskilt utvecklad. Smak:
En frisk och lätt smak men upplevs spritig på tungan. Blommigt och en ton av
finkel. Även i smaken känner jag den där grönsåpan.
Goldlys 12yo
Pedro Ximenes cask- Är Goldlys
lansering av en 12 årig single cask. Lagrad på bourbonfat med slutfinish
lagring på PX fat och buteljerad vid 43 % ABV. Doft: Söta plommon, röda vindruvor och rejäla vaniljtoner. Mycket
fruktiga dofter och jag tänker på röda solmogna jordgubbar. En doft av gräs och
råg. Smak: Den är söt och har lite
av en dessertvinskaraktär. Knäckig kolakaramell med ett stänk av havssalt.
Goldlys 12yo
Olorosso cask- Goldlys 12 åriga single cask med
Olorossofinish buteljerad vid 43 % ABV. Doft:
Frisk sötma av gröna druvor och äpplen. Vaniljen är tydlig, känner även av
kanderade apelsiner, torkad papaya och russin. En aning parfymig med inslag av
trä (ek). Luktar riktigt gott! Smak: Krämig i smaken av
vanilj. Tydlig
vinkaraktär med inslag av tanniner. Torkade frukter av russin, plommon men även
mer exotiska delar av torkad papaya och mango. En behaglig och lätt kryddighet från kanel.
Goldlys 12yo Amontillado cask- Goldlys 12 åriga single cask med Amontillado finish, butelerad vid 43 %
ABV. Doft: Här känner
jag kola och karamelltoner samt doften av söt mandel och marsipan. Smuliga
havrekakor och en tydlig ekkaraktär. Smak:
Mycket vanilj, torrt gräs och kryddan ”franska örter”. Jag tycker mig upplever en
liten nyans av rökighet som bäddas in fint med en söt kolakaramell. Smakar riktigt
gott.
Goldlys 14yo
Burgundy cask- Goldlys 14 åriga single cask och
single grain whisky med slutfinish lagring på Burgundy fat, buteljerad vid 43 %
ABV. Denna wirre har även vunnit en medalj fick vi veta under provningen. Doft: Gräs, druvor och söt sockerkaka. Vaniljen
finns där och tycker mig känna doften av bikarbonat som uppstår när man bakar. Smak: Den upplevs kryddig på tungan
samt smakar sött av röda bär och torkade frukter.
Goldlys 14yo
Manzilla cask- Goldlys 14 åriga single cask slutlagrat på
Manzilla fat, buteljerad vid 43 % ABV. Denna blev utsedd till favorit nummer 1
under detta prov. Doft: Känner
doften av plommon och äpple samt exotiska frukter såsom mogen mango. Söt honung
och en hint av mandel. Denna upplever jag som mest välutvecklad och balanserad i
doften. Smak: Den upplevs söt och är liksom
gräddig i smaken. Krämig vaniljsås, honung och frukostflingor. Smakar gott och
skulle gärna vilja ha en flaska av denna hemma!
En
annan sak som jag gärna vill rekommendera dig att göra, oavsett om du är en
sann whiskynörd eller en ”nykläckt” nybörjare är att om du får chansen att vara
med på ett whiskyprov... ta den!
Det
som är så fantastiskt kul med sådana evenemang är att det ger en möjlighet att
få träffa på andra människor på ett så genuint trevligt sätt. Jag vill nog
påstå att dessa sociala event är bland det trevligaste sätten att umgås på… och
det är så lätt! Man träffar människor från olika platser med varierande åldrar
och olika livsstil samt bakgrund. Gemensamt just för stunden är att använda
sina olika sinnen och prova på just denna dryck och där skapas upplevelserna. Sen
finns det egentligen inga rätt eller fel när man provar whisky. Vad en känner
för dofter och smaker i glasen är högst individuellt och beror helt och hållet
på vad man har för minnen att associera till.
Ett
annat tips (kanske mer riktat till dig som redan är en etablerad whiskynörd) är
att försök få tag på en flaska Goldlys whisky. Alla de sorter vi fick möjlighet
att prova på under detta evenemang, förutom Family reserve, är nämligen limiterade och finns inte i
några enorma mängder. Förhoppningsvis dyker Goldlys upp på ett systembolag nära dig snart ;)
Slutligen vill jag säga tack så mycket för
inbjudan till denna provning till Martin Ahlquist samt Sebastian Enrique Jofré
Armijo. Kika gärna in på martins blogg också: Martins Malts
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar