Translate

lördag 29 oktober 2016

Kilchoman Loch Gorm 2016

Kilchoman är ett litet destilleri som ligger på den skotska ön Islay. Detta ”farmhouse” destilleri är det yngsta av dem 8 destillerier som finns på ön och grundades 2005. Min upplevelse av Kilchoman efter att ha varit där två gånger själv är att det är ett genuint, mysigt och familjärt destilleri som arbetar väldigt självständigt genom hela tillverkningsprocessen. De använder sig till stor del av egenodlat korn som de även mältar på egen hand och det märks att de som arbetar här är mycket stolta över det dem gör och över varandra. Det finns en teamkänsla där som jag verkligen gillar och alla är inkluderad, alltifrån personerna som skördar kornet, de som arbetar med destilleringen och buteljeringen till de som finns i shopen, håller i visningar och provningar samt arbetar i köket. På destilleriet finns en väldigt härlig och hemtrevlig restaurang där jag varmt kan rekommendera deras Cullen skink soup, en soppa med traditionellt rökt kolja som är super god.

När jag sist var på Kilchoman destilleri så fick vi en sådan fantastiskt bra rundtur och provning av en alldeles ny tjej som arbetade där, jag minns att hon hette Saida men är osäker om det är så hennes namn stavas. Hon berättade allt med sådan inlevelse och hade ett stort intresse för whisky i allmänhet och Kilchoman i synnerhet. Jag blev så imponerad över hennes förmåga att uttrycka sig och att få igång alla med hennes positiva energi. Hennes intresse hade börjat i och med att hennes man arbetar på destilleriet och det är just så det är på Kilchoman… alla verkar ha något slags familjeband med varandra. Jag älskart!


När en besöker destilleriet så finns alltid något unikt fynd att köpa med sig hem som annars är lite trixigare att hitta någon annanstans. Eller ja, så har det varit för mig i varje fall när jag varit där. Nu börjar det så smått växa fram en liten Kilchomansamling här hemma som jag är rätt stolt över. Men den är som sagt väldigt liten än.
I veckan så hämtade jag hem en nybeställd flaska som jag klickade till mig via systembolagets webblanseringar. Det är 2016 års upplaga av Loch Gorm och är den 5:e versionen av denna populära  whisky. Denna Loch Gorm har lagrats på en kombination av nya och refill olorosso- sherryfat i över 6 år och är således den äldsta som hittills släppts. Årets version har begränsats till totalt 17 fat i världen och av dessa har 600 flaskor kommit till Sverige.
Här kommer mina doft- och smaknoter på denna whisky som buteljerats vid 46 % och kostar 799kr på systembolaget.

Doft: Påtagligt rökig av torv och jord men även av brinnande trä från en riktigt varm brasa. Rökigheten upplevs rejäl men mjuk och passar bra med den friska doften av tång och hav. Jag tycker mig även känna doften av små sesamfrön och torkade frukter i drivor. Russin, dadlar, körsbär och plommon men även mer exotiska frukter såsom torkad papaya samt övermogen mango. Jag känner även att det luktar mycket av nymalda mörkrostade kaffebönor.

Smak: Rökigheten i smaken är ännu mer framträdande än i doften, här härskar verkligen smaken av bränt trä, jord, bränt gräs och torv. Förutom rök så är den ordentligt söt i smaken och jag känner smaker som får mig att tänka på torkade julfrukter såsom fikon och dadlar. I mitt smaksinne så upplever jag den även salt och lite fet och i eftersmaken så tänker jag på rostat bröd som blivit bränt och som man brer en rejäl klick med salt smör på. Eftersmaken varar en lång stund och den härliga röken av bränt trä stannar i en liten evighet känns det som.

Personligen så gillar jag rökig whisky men det finns stora variationer och en del rökiga whiskies uppskattar jag mer än andra. Just denna Loch Gorm passar mig perfekt och kommer bli en härlig whisky att plocka fram i kalla vintertider som snart är här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...