Translate

söndag 23 oktober 2016

Före festen

Denna helg deltog jag på en jubileumsfest för att fira en viktig och betydelsefull förening som fyllde 45 år. Som en fördrink innan avfärd och för att fira denna högtid valde jag att slå upp en dram av Mortlach 21. Detta var första gången jag prövade denna whisky som är en single malt som lagrats på first fill samt refill cherryfat och som buteljerats vid 43% av Gordon & MacPhail.

Mortlach destilleri grundades 1823 och ligger i regionen Speyside, Skottland. Många menar att whisky från Mortlach ska vara rejält kraftig i sin karaktär vilket ju låter helt underbart enligt mig. Tyvärr har jag inte mycket egen erfarenhet av Mortlach (än), men jag vet att för inte så länge sedan arrangerades en mycket speciellt provning i samband med Malmö öl- och whiskymässa. Där serverades världens äldsta whisky, nämligen en 75 år gammal goding från just Mortlach och buteljerad av Gordon & MacPhail. Denna händelse kan du läsa om mer här.
Det hade varit en dröm att få vara där då detta tillfälle ägde rum men att prova en 21 åring hemma medans en fixar sig för fest är inte fy skam det heller.
Här kommer mina doft och smaknoter…

Doft: Jag känner en doft som jag i minne kopplar ihop med blöta russin. Så som russin som legat i glöggen eller som bakats i brödet och som blivit just lite blöta och uppvärmda och liksom förlorat lite av det där sötsliskiga som russin är då de är torra.
Jag upplever verkligen doften som kraftig och rejäl, men där bakom finns massor av doft nyanser att plocka fram. Bland annat kan jag känna en fruktighet som får mig att tänka på pomerans och apelsin. Det finns en tydlig bitterhet där… bittermandel och kryddig kanelstång men även örtig bergamott. Doften är liksom frän och rå av rostad metall av nåt slag, samt läder. Sen… inte att förglömma så känner jag doften av gräs i form av torrt hö som jag känner igen från att som barn hoppat en del i hölogen.

Smak: Oj… här var det kraftigt, kryddigt och alldeles fantastiskt gott! Earl Grey, pepprig grönpeppar, torr kakao, jord och faktiskt en hint av koriander (!). Känner även smaken av tobak och järn. Eftersmaken är metallisk och påminner nästan om smaken som kan uppstå i munnen efter en tuff springrunda. Även i eftersmaken kommer de där blöta russinen igen.
En mycket härlig whisky detta och jag vill verkligen prova mer från detta destilleri.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...