Translate

torsdag 20 oktober 2016

Star Wars

Först var det "Darth vader" därefter kom "Yoda" och sist kom "Luke skywalker".
I min ägo har jag två samples av den sistnämnda, nämligen en 10 årig single malt från Glendronach. Jag har försökt hitta mer bakgrundsinformation om denna "Star Wars serie" och vet att det var en exklusiv buteljering för den danska marknaden. Denna "Luke skywalker" på 48% har lagrats på Pedro Ximinez (PX) sherryfat, är inte kylfiltrerad och är utan färgämnen.

Historiskt är detta Highland destilleri ett av de första att bli tilldelad licens för att tillverka whisky, år 1826. Namnet Glendronach betyder " dalen med björnbörsbuskarna" vilket nästan låter lite poetiskt och får mig lustigt nog att tänka på bumbibjörnarna. Jag hoppas att jag någon gång får möjlighet att besöka Glendronach som ska ligga otroligt vackert beläget mellan gamla tenhus och gröna kullar.Färg: flytande honungDoft: första intrycket jag får, direkt då jag hällt upp i glaset är att jag möts av en äppeldoft i form av äppelmos. När jag luktar närmre känner jag mycket karamell vilket får mig att tänka på créme brulé. Rätt snabbt känner jag även doften av godiset hallon-och lakritsskallar där lakritsen är mest framträdande. Svaga vaniljtoner, ek och något som påminner om havre... och jag tänker på klassiska bondkakor.  En liten hint av citrus finns där också och det är mer åt söta små mandariner än apelsin jag tänker på då. Söta mullbär och saftiga björnbär. Jag får en tydlig känsla av godis ju mer jag luktar i glaset, förutom lakrits känner jag av gelehjärtan och godiset banana skids... men även toffifee med kombinationen av kola, choklad, hasselnöt och nougat. Den är liksom kul och lekfull att dofta på den här wirren... jag upplever den nästan lite busig sådär.Smak: Mycket söt och lite spritig är den första upplevelsen. Känner rätt mycket smak av päron i form av konserverade päron i sockrig lag...och visst finns där en uns av lite bränt i smaken. Vilken lurig liten rackare :) Det brända och söta får mig att tänka på nyrostat bröd. En hint av salt gömmer sig där också och kan även i smaken känna av lakritstonerna. I doften så tänkte jag nog mer på söt lakrits medan smaken mer drar åt den salta varianten. Även kolaremmar kommer in och dansar loss med lakritsen. Jag upplever denna wirre som ung och frisk och nästan lite kaxig sådär.
Eftersmaken håller i sig ett tag men inte så jätte länge. Men den är god som bara den och den där lite brända smaken av rostat bröd stannar kvar på tungan.
Kanske kan vara en ypperlig frukostwhisky detta ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...