Translate

fredag 1 april 2022

The Glenlivet 12 yo, Licensed Dram

 


Den 18 mars lanserades den andra utgåvan i The Glenlivets ”The original stories”-serie. Den uppföljande utgåvan har fått namnet ”Licensed Dram” och är likt tidigare utgåva ”Illict still” 12 år gammal och buteljerad med en alkoholvolym på 48% (något högre än den klassiska 12: åringen på 40%).

I pressmeddelandet går det att läsa att ”The Glenlivet 12YO Licensed Dram är lagrad på 100 % First Fill Double Oak” vilket alltså betyder att den lagrats på en kombination av fat; dels first fill europeisk ek som tidigare lagrat sherry samt first fill american oak som tidigare lagrat bourbon. Valet av fatlagring är således vad jag förstår densamma som första utgåvan ”Illict Still”.

Totalt handlar det om ett släpp av 3000 flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment och även om lanseringen var för ett par veckor sedan finns i skrivande stund fortfarande möjlighet att beställa. Priset 479kr för 70cl är helt klart angenämt och prisvärt!

Dessvärre har jag inte möjlighet att jämföra med den tidigare utgåvan när jag provar ”Licensed Dram” vilket förstås hade varit det mest ultimata och framförallt roliga. Men jag har ju mina anteckningar kvar från när jag provade ”Illict still” och den upplevde jag som ”en passande whisky att avnjuta på en solig fläck i en egenhändigt tillverkad snösoffa” med en doft som fick mig att tänka på ”vårens blommor såsom liljekonvalj och syrén”.

The Glenlivet 12 yo Licensed Dram har likt sin föregångare en härlig doft av söt malt med tydliga vaniljaromer men även ett spännande vaxigt inslag. Fruktiga toner av röda äpplen och päron samt något som får mig att tänka på smält stearin. Kryddiga influenser av kanel finns också med samt nyanser av mandelkrokant och aromatisk grönpeppar.

Smakmässigt upplever jag denna whisky primärt vara fruktig och ungdomlig då jag finner toner av grönt krispigt äpple, skållad mandel samt omoget konferencepäron. Lite pepprig med inslag av vitpeppar och gräsgrönska där toner av lakrits samt en lätt slinga lime träder fram i avslut. En enligt mig grön, ungdomlig och god whisky som osar vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...