Translate

torsdag 14 april 2022

anCnoc Vintage 2006

Nu tänker jag fira in denna efterlängtade långhelg med en riktig goding, nämligen anCnoc Vintage 2006 (60,7%) som lanserades den 8 april exklusivt för den svenska marknaden. Detta är alltså en sherryfatslagrad single cask från destilleriet Knockdhu som fylldes på fat nr. 195 år 2006 för att sedan buteljeras 16 år senare, 2022.

Totalt handlar det om ett begränsat antal på 466 flaskor och i skrivande stund finns fortfarande möjlighet att förvärva en buteljering trots att det snart är en vecka sedan lanseringen. Kanske detta beror på den något höga prislappen, 1600 kronor för 70cl? Eller så kanske många har missat att denna spännande whisky finns tillgänglig? Vad vet jag… jo jag vet att nu är det slutdiskuterat med siffror för här kommer mina doft och smaknoteringar.

 


När jag häller upp whiskyn i mitt glas kan jag känna dofter på långt avstånd. Nästan så hela rummet där jag sitter fylls av fantastiska toner som liknar russin och fikon men även kaffe och karamell. I glaset finner jag en doft som påminner om smörig karamellkola, nästan lite som brynt smör. En brödig och lite bränd nyans finns också här vilket för tanken till en nygräddad, vidbränd sirapslimpa. Vidare finner jag slingor av marsipan och fruktighet av äpple och längre bak anar jag pigga toner av päron och något som får mig att tänka på citronfromage. Med vatten tycker jag whiskyn öppnar upp sig ett snäpp då den släpper fram än mer toner av smörig kola men även inslag av torkade frukter såsom russin, aprikos och körsbär.

Smaken är såväl balanserad som utvecklad, här finns förutom den kraftfulla alkoholprocenten även utrymme för fruktig sötma och syrlighet. Till en början känner jag tydliga toner av bränd karamell med inslag av vanilj, russin och lakrits. Därefter framträder citronkaramell tillsammans med päron och äpple men även en hint av grön paprika. I avslut stannar det karamelliga kvar samt toner av kaffe, havrekaka och choklad. Att tillsätta vatten i denna whisky tycker jag gör susen, den utvecklas något enormt och bjuder på en spännande smakresa. Med vatten kommer toner av vanilj och lakritsfudge fram men även en hel del körsbär.

En mycket god whisky som överraskar vid varje sipp. Perfekt att sitta och njuta av en längre stund då den skänker mycket glädje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...