Translate

torsdag 7 januari 2021

The Glenlivet 12yo, Illicit Still

 I början av 1800-talet var den avlägsna dalen intill floden Livet i Speyside en ultimat plats för olaglig whiskytillverkning. Likt sina grannar och förfäder brände även The Glenlivets grundare George Smith i hemlighet whisky hemma på gården, men med nya tider kom också striktare regler vilket krävde licens för whiskyproduktion. År 1824 ansökte George Smith om tillstånd att destillera och blev således först i Skottland att lagligt producera whisky.

Den 2:a februari lanseras på Systembolaget den första utgåvan som kommer ingå i den limiterade whiskyserien ”The Original Stories” från The Glenlivet; The Glenlivet 12 yo Illicit Still. Med denna buteljering vill man fira den skotska single maltens historia men även hedra sitt egna ursprung, därför har design av flaskor noggrant inhämtats från The Glenlivets äldsta flaska vars innehåll destillerades 1898.


The Glenlivet 12 yo Illicit Still har buteljerats med en alkoholvolym på 48 %, vilket är något högre än hos den klassiska 12: åringen då man vill få fram en kraftigare och mer uppskruvad karaktär. Majoriteten av innehållet har lagrats i amerikanska bourbon- barrels som sedan fått sällskap av whisky som lagrats på sherryfat av europeisk ek. Balans mellan fat och destillat har varit viktiga nyckelfaktorer för att få fram det önskade resultatet.

Intryck: Maltig i doft med tydliga vaniljaromer, toner av honung, smörkola och färskt gräs. Doftmässigt får denna whisky mig att tänka på vårens blommor såsom liljekonvalj och syrén samt inslag av apelsinchoklad, grapefrukt och torkad papaya.

Smaken är söt med tydliga toner av malt och vanilj. Även nyanser av mjuk toffe och nygräddade kolakakor träder fram tillsammans med toner av honungspastill, söt mint, rallarros och aprikos. I eftersmak stannar ekkryddiga toner kvar som påminner om söt kanel, havrekakor, vanilj och bittermandel samt en fruktig slinga av äpple och körsbär. En passande whisky att avnjuta på en solig fläck i en egenhändigt tillverkad snösoffa!


The Glenlivet 12 YO Illicit Still

Artikelnr:11277

Pris: 449 kr, 70 cl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...