Translate

onsdag 13 januari 2021

Raspberry & Beetroot

 Rocket Brewing Company är ett litet hantverksbryggeri i Malmö med en mycket spännande portfölj. I så stor utsträckning som möjligt samarbetar man med lokala småskaliga producenter då man vill använda sig lokaltillverkade produkter. Resultatet av ett sådant samarbete är den så kallade Mima-serien där Rocket Brewing tillsammans med Jenny ”Surtanten” Neikell och ”Landet oss” tagit fram unika och limiterade öler, än så länge tre olika sorter 😉

Jenny ”Surtanten” Neikell är författare och föreläsare som belönats internationellt för sin expertis inom konsten att fermentera och konservera. Av produkter som odlats av duon Monica Bengtsson och Cecilia Ward på Landet Oss sätter Surtanten tillsammans med bryggaren Kim på Rocket Brewing en extra twist på Mima-serien med oväntade ingredienser. Ett vansinnigt kul samarbete som både bör uppmärksammas och provas enligt mig.


Jag började med att prova den andra utgåvan i serien, nämligen en saltsyrlig öl av Gosetyp; Raspberry & Beetroot. Denna typ av öl härstammar ursprungligen från medeltidens Tyskland och ska enligt tradition bryggas med minst 50 % vetemalt. Från början tror man att sältan kom från det naturligt salta vattnet medan man numer adderar salt som en krydda i ölet. I just denna kreativa skapelse har man utöver vete- och kornmalt även tillsatt hallon och fermenterad rödbeta vid bryggning.

Doft: Betor, javisst doftar det betor! Jordigt och sött såsom potatis och betor i en kall jordkällare men samtidigt fruktigt och syrligt av citrus. Nyanser av hallon finns också med, om än väldigt lätt samt toner av vått gräs. Intressant och härlig doftbild!

Smak: Direkt upplevs smaken citrusfräsch av grapefrukt och blodapelsin med lätta nyanser av syrliga hallon. Därefter framträder sältan som omsveper tungan, kastar omkull det cituszestiga och istället skapar en fyllig munkänsla med inslag av rostad hasselnöt och kastanj. I eftersmak träder söta och jordiga betor fram, en ton som stannar kvar angenämt länge.

Raspberry & Beetroot håller en alkoholvolym på 5 % och lanserades på Systembolaget den 1:a december 2020. Än så länge finns flaskor kvar i såväl beställningssortiment som några väl valda butiker, men passa på om du är nyfiken att prova något kul och annorlunda!

Artikelnummer: 35375

Pris: 34,90 kr, 33cl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...