Translate

måndag 18 januari 2021

Gáhkku

 Samiskt tunnbröd, glödhoppor, mjukkaka, glödkaka… ja visst stämmer det att kärt barn har många namn! För mig är Gáhkku brödets bröd med doft av trygghet och smak av kärlek. Att det dessutom är både ett lätt och kul arbete gör inte saken sämre.

Enligt tradition bakas brödet på bakbord i kåta samt gräddas på sten eller en panna vid glöden. I brist på det fungerar förstås spis eller ugn lika bra, använd då en panna eller gryta av gjutjärn och grädda på vardera sida på medelhög värme eller i ugn på ca 250 grader. 

Recept på Gáhkku finns det många varianter av men här vill jag bjuda på mitt. Gällande måttenheter tror jag det bästa är att öva sig fram och gå på känsla. Vill du exempelvis ha brödet grövre kan byta ut en del av mjölet till havregryn, med riven morot eller äpple i blir det saftigare och med kryddor och fröer kan du skapa din alldeles egen karaktär.Ingredienser, ca 10-12 bröd

50 g smör eller 0,5 dl olja

5 dl mjölk eller vatten

1 pkt jäst á 50 g eller 25 g torrjäst

1 dl ljus sirap

2 rågade tsk salt

9 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

Gör såhär:

- Smält smöret och häll i vätskan. Värm till 37 grader.

- Smula ned jäst i en bunke, häll på vätska och blanda till en slät lösning.

- Häll i sirap och salt och blanda samman.

- I med mjölet i omgångar. Knåda eller kör med degblandare tills att degen är smidig och fast samt släpper kanterna. Täck över med duk och låt jäsa minst 60 minuter.

- Ta ut degen och knåda noga på mjölat bakbord, dela upp i 10-12 degbollar.

- Kavla ut runda kakor, ca 0,5 cm tjocka. Nagga med gaffel eller använd kruskavel.

- Låt jäsa en andra omgång under duk ca 30 minuter (valfritt).

- Grädda i gjutjärnspanna på medelhög värme ca 2 minuter per sida.

Med fördel serveras Gáhkku alldeles nygräddat med drypande smör på men det är också ett utomordentligt ryggsäcksbröd som håller sig länge. Om du planerar en utflykt och vill njuta nybakad bröd på din tur kan du även förbereda genom att blanda alla torra ingredienser i en påse (använd då torrjäst) och fylla upp en termos med den varma vätskan. När det är dags att baka häller du försiktigt vätskan i påsen och blandar genom att trycka på påsen. Låt degen jäsa med hjälp av din kroppsvärme, ca 45 minuter innanför jackan och portionera sedan ut bullar som du plattar till och gräddar på panna ovanför glödbädd. 

Och glöm inte, NJUT!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...