Translate

tisdag 19 januari 2021

Boge Bränneri

 Jag saknar verkligen upplevelserna av att resa och träffa människor på riktigt, men en får göra det bästa av den rådande situation som är och fortsätta blicka framåt mot ljusare tider. En effekt av denna isolerade tillvaro som jag dock uppskattar väldigt mycket är den lösningsfokuserade kreativitet som väckts hos olika aktörer då det kommer till skapandet av digitala evenemang och sociala sammanhang. På något sätt har vissa valmöjligheter vuxit och vi som bor utanför storstädernas puls har numer större tillgänglighet att delta på såväl provningar som utbildningar utan att behöva avsätta lika mycket tid och resurser som tidigare. Det är med andra ord lättare att känna sig inkluderad.

För några dagar sedan hade jag ynnesten att få göra en virtuell tur med min vän och kollega Hanna Tunberg som under 2019 var med och startade ett nytt svenskt gårdsbränneri i Hägvide på Norra Gotland; Boge Bränneri. Detta bränneri drivs av fyra glada vänner med gemensam passion för drycker och historia, och det är just den där passionen som väcker min nyfikenhet då jag vet att detta gäng besitter kunskaper som fascinerar mig.

Även om Boge bränneri är ny som producent har dem kommit att bli betydelsefull som aktör inom vår svenska smakkultur genom sitt avstamp från dåtidens kulturella skatter. Där den historiska bränningen för husbehov en gång tog slut, i samband med att det förbjöds i mitten av 1800-talet, vill Boge Bränneri nu ta vid. Genom att låta sig inspireras av gamla traditioner och recept samt medvetet ta tillvara på restprodukter och överblivna råvaror från andra producenter skapas ett större sammanhang där nutid möter dåtid i en fantastisk harmoni. Ett exempel på en sådan produkt (vilken jag rekommenderade om inför jul) är det kryddade brännvinet ”Britta” där inspiration inhämtats från ett 1700-tals recept av Sanbergiette i Cajsa Wargs bok ”Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber”. Ett annat exempel är den kanelkryddade produkten Hop Shot vars bas består av destillerad öl från det lokala bryggeriet Hop Shed i Visby. 



Nu har jag även haft förmån att prova Boge Bränneri Hallon; en sprillans ny produkt som planeras lansera på Systembolaget i början av maj. För att optimera aromerna i denna klassiska Eau de Vie har man låtit gotländska hallon från Stenhuse gård macerera två veckor innan destillation i bränneriets största panna av Bain-Marie typ. I den vattenmantlade pannan värms mäsken långsamt och försiktigt upp vilket innebär att frukten kan vara med under processen utan att brännas. Även obehandlad frukt används i pannans övre del, den så kallade ”hatten”, under destillation. Detta för att ytterligare förstärka fruktaromerna i den färdiga produkten. Resultatet är en unik och i mitt tycke sagolik dryck i såväl doft som smak då den fullkomligt osar sommar. Doften är nästan löjligt naturligt och påminner om mosade hallon, färska hallon och hallonkärnor där minnesbilder väcks av nyskördade bär i hallonsnår och hallonsaftskladdiga fingrar i värmande solsken. Det är som att hallonets själ blivit buteljerad på flaska! 

Virtuell destilleritur bjuder på glädje!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...