Translate

måndag 25 januari 2021

Hapusa

 En produkt vars karaktär bygger på örter och kryddor borde naturligt sett ha en stark förankring till ”kryddornas mecka” Indien. Trots detta finns det rätt få ginproducenter i Indien, något som det unga paret Anand Virmani och Aparajta Ninan önskade ändra på.

Efter arbete inom dryckesbranschen på den indiska marknaden för bland annat William Grant & Son med varumärken som Glenfiddic och Remy Cointreau var det dags för Anand Virmani att testa sina vingar och starta upp ett eget destilleri för hantverksgin. År 2016 grundade han tillsammans med sin fru företaget Nao Spirits & Bevereges i New Dehli men flyttade snabbt över verksamheten till Goa där destilleriet står idag. I dagsläget har bolaget två produkter i sin portfölj, en klassisk London Dry gin med namn ”Greather Than” samt ”Hapusa Himalayan Dry gin” som tillverkas i små batcher med enbart indiska ingredienser. Av denna duo finns den sistnämnda att tillgå på Systembolagets beställningssortiment.Hapusa betyder enbär på Sanskrit och dem enbär som skördats för just denna produkt är synnerligen sällsynt och svårfångad då dem växer högt uppe i Himalaya. Utöver dem inhemska enbären används även botaniska växtligheter i form av gurkmeja, mango, ingefära, kardemumma, gondhoraj lime och mandel för att smaksätta den neutrala vetesprit som självklart producerats i Indien.

Resultatet är en gin med behagligt kryddig doftbild som balanseras väl med inslag av söt citrus, mango och aromatiska enbär. Doften påminner lite om Indiens matmarknader med kryddor, te och frukt i mängder samt väcker minnesbilder av cocktailsippande på ett soligt strandhak. I smak anländer Hapusa med toner av mandel och kardemumma, därefter framträder tydligt inslag av mango samt lätt hint av citrus och mint. Den upplevs söt, fruktig och syrlig samt klingar av i ett kryddigt avslut med nyanser av enbär. En mycket komplex och angenäm gin som gärna avnjuts naturell tillsammans med slicad färsk mango men gör sig även utmärkt i en svalkande gin & tonic med lime och kardemummakärnor.


Artikelnummer: 80450

Pris: 539 kr, 70 cl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...