Ett riktigt vårtecken är när du kan skymta brännässlans ankomst, en återkommande gröda i naturens egna skafferi med många fantastiska egenskaper. Faktum är att brännässlan använts genom århundranden i medicinalt syfte för att såväl rena blod som att motverka hudproblem, allergi och reumatiska sjukdomar.
Ett utmärkt sätt att inviga våren på är att plocka färska nässlor för att använda i din matlagning; en billig råvara som kan omvandlas till en utomordentlig festmåltid. Att nässlor dessutom är sprängfylld av nyttigheter såsom kalium, magnesium, järn samt C-, B- och A-vitamin gör inte saken sämre, eller hur?! Med fördel skördas nässlor så tidigt som möjligt eftersom dem är som godast då dem är små och späd. För att undvika att bränna sig på nässlornas brännhår är det en god idé att använda ett par rejäla med ändå smidiga handskar. För att kunna äta nässlorna behöver dem förvällas i kokande vatten eller torkas, på så vis försvinner den brännande effekten.
Nässlor kan användas som smaksättande ingrediens, elegant tillbehör eller som huvudråvara i din matlagning. Ett vinnande koncept är krämig nässelsoppa med pocherat ägg vilket du med fördel serverar tillsammans med ett friskt och sprudlande bubbel för att uppnå succé!
Tillagning |
1. Skölj
nässlorna innan du förväller dem i kokande vatten. Kyl ned med kallt vatten
och krama därefter ur vätskan. |
2. Hacka
upp persilja och lök. Fräs på tillsammans med pressad vitlök i panna med olja
och smör. |
3. Tillsätt
grönsaksbuljong och vatten. Koka upp innan du lägger i dem förvällda
nässlorna. |
4. Tillsätt
grädde och mjölk och låt koka en stund. |
5. Mixa
till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. |
Ingredienser |
Ca
2 liter nässlor |
1
dl persilja |
2
schalottenlökar |
1
rejäl klyfta vitlök |
Grönsaksbuljong |
ca 1
dl vatten |
2
dl grädde |
2
dl mjölk |
Olja
och smör |
Salt
och peppar |
· Koka upp ca 1,5 liter vatten med 1 msk salt och 2 msk ättika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar