Translate

tisdag 18 maj 2021

Vårsommarens godaste Nässelpesto

Brännässlor kan vara ett av dem första vårtecknen; ett delikat ogräs som jag skördar så tidigt som möjligt medan dem är små och späd och som godast till matlagning. En riktig klassiker är att göra krämig nässelsoppa med pocherat ägg vilket du lätt svänger ihop med detta recept. Servera soppan med ett friskt och sprudlande bubbel och du har skapat dig en riktig festmåltid!

Ett annat smarrigt tips är att göra en försvenskad variant på en italiensk favorit, nämligen pesto. Pesto är perfekt att duka fram som tillbehör till sommarens grillade middagar, smaksätta strandhängets pastasallad med eller servera som aptitretande antipasti.  

Då tillverkning av pesto grundar sig mycket i tycke och smak är det svårt att ange specifika måttenheter. Man får helt enkelt gå på sin egna känsla och smaksätta som man själv önskar. I min pesto vill jag att smaken av nässlor ska vara tydlig, därför tar jag det lite försiktigt med att addera ingredienser som lätt tar över smak, såsom vitlök eller chili. Istället för pinjenötter väljer jag solroskärnor samt pumpakärnor och olivoljan byter jag ut mot en solrosolja av god kvalitet, gärna en kallpressad sådan då det ger betydligt mer smak och innehåller fler nyttoämnen. Denna omgång lade jag dessutom till lite kallpressad Rybsolja för extra finess, en nötig och smakrik olja som producerats av Rö´grinna Gård i Hammarstrand.


Ingredienser

Ca 2 liter nyskördade och förvällda nässlor

1–2 klyftor vitlök

2 dl Solroskärnor

1 ½ dl Pumpakärnor

Ca 4 dl Solrosolja

Riven västerbottenost

Salt och peppar

(Ev. Juice och zest från ½ lime för att addera syra)


Gör så här:

Lägg samtliga ingredienser, utom den rivna osten, i en matberedare och mixa samman (det går lika bra att använda en traditionell mortel). Vänd sedan ned riven västerbottenost och smaka av med salt och peppar. För att få in lite syra kan du med fördel addera juice och/eller zest från en lime och om du precis som jag vill ha lite crunch i din pesto kan du spara en del av fröna och tillsätta efter att du mixat. Och för allt i världen, snåla inte på oljan!


1 kommentar:

  1. Ser väldigt gott ut,måste prova när jag hittar nässlorna.

    SvaraRadera

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...