När syrenen blommar för
fullt fullkomligt exploderar naturen i såväl färg som doft. Men underbart är
kort sägs det, något som stämmer mycket väl i detta fall. Det gäller att vara
snabb om man vill ta vara på blommorna innan dem blommar över och ett utmärkt
sätt att konservera lite vårsommar på flaska är att göra syrensaft.
Att göra syrensaft är
ungefär samma procedur som att göra flädersaft, bara det att du byter ut
fläderblom till syrenblom. Ett pillrigt pyssel men ack vilket lyxigt, vackert
och delikat resultat man får. Syrensaft är gott att svalka sig med under varma
sommardagar och passar även bra som ingrediens i drinkar. Vad sägs om exempelvis
en Gin&Tonic med blommig touch?
För att göra syrensaft
behöver du:
35–40 klasar syrener
2 kg socker
2 liter vatten
1 påse citronsyra
2 citroner
1–2 limefrukter
Så här gör du:
Lägg ut alla klasar på
tidningspapper för att ge insekter en chans att fly fältet. Därefter rensar du
klasarna från blad och stjälkar då det bara är dem små vackra blommorna du vill
ha.
Lägg blommorna i en stor
skål och njut av den färgsprakande prakten innan du river ned skal från citroner
och lime över blommorna. Pressa även ut juicen från citrusfrukterna och häll över
blommorna tillsammans med en påse citronsyra (32g) och blanda samman.
Koka upp 2 liter vatten
med 2 kg socker tills sockret lösts upp. Häll vätskan över syrenblandningen,
rör om och sätt över ett lock. Ställ skålen svalt och låt stå i ca fyra dygn. Rör
gärna om en gång om dagen.
Efter fyra dagar är det
färdigt. Sila vätskan från blommorna och häll upp på rena flaskor som du
förvarar svalt i kylskåp. Med fördel kan du frysa ned vätskan så håller den
ännu längre och spara gärna en flaska som du kan plocka fram och njuta av under
vintern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar