Translate

fredag 18 juni 2021

Syrensaft

 

När syrenen blommar för fullt fullkomligt exploderar naturen i såväl färg som doft. Men underbart är kort sägs det, något som stämmer mycket väl i detta fall. Det gäller att vara snabb om man vill ta vara på blommorna innan dem blommar över och ett utmärkt sätt att konservera lite vårsommar på flaska är att göra syrensaft.

Att göra syrensaft är ungefär samma procedur som att göra flädersaft, bara det att du byter ut fläderblom till syrenblom. Ett pillrigt pyssel men ack vilket lyxigt, vackert och delikat resultat man får. Syrensaft är gott att svalka sig med under varma sommardagar och passar även bra som ingrediens i drinkar. Vad sägs om exempelvis en Gin&Tonic med blommig touch?

 


För att göra syrensaft behöver du:

35–40 klasar syrener

2 kg socker

2 liter vatten

1 påse citronsyra

2 citroner

1–2 limefrukter

 

Så här gör du:

Lägg ut alla klasar på tidningspapper för att ge insekter en chans att fly fältet. Därefter rensar du klasarna från blad och stjälkar då det bara är dem små vackra blommorna du vill ha.

Lägg blommorna i en stor skål och njut av den färgsprakande prakten innan du river ned skal från citroner och lime över blommorna. Pressa även ut juicen från citrusfrukterna och häll över blommorna tillsammans med en påse citronsyra (32g) och blanda samman.

 

Koka upp 2 liter vatten med 2 kg socker tills sockret lösts upp. Häll vätskan över syrenblandningen, rör om och sätt över ett lock. Ställ skålen svalt och låt stå i ca fyra dygn. Rör gärna om en gång om dagen.

 

Efter fyra dagar är det färdigt. Sila vätskan från blommorna och häll upp på rena flaskor som du förvarar svalt i kylskåp. Med fördel kan du frysa ned vätskan så håller den ännu längre och spara gärna en flaska som du kan plocka fram och njuta av under vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nc´nean; en finstämd rebell

  Äntligen finns den tillgänglig och som jag har längtat! Nc´nean Organic Single Malt har lagrats på fat av amerikansk ek samt fat som tidig...