Translate

torsdag 2 september 2021

High Coast Solera Batch 2

I december 2020 lanserade High Coast distillery sin första batch från deras unika Solera-system på Systembolagets TSE (tillfälligt exklusivt sortiment). Nu är det äntligen dags för batch 2, något jag personligen ser mycket fram emot!Att lagra whisky i ett Solerasystem är något väldigt ovanligt då det innebär ett omständligt och resurskrävande arbete. Vanligtvis finner man denna lagringsmetod inom sherry- och romtillverkning, ett system som ursprungligen kommer från Spanien och som innebär att vätskan flyttas kontinuerligt mellan olika fat för att blanda yngre sprit med äldre. Hos High Coast distillery har destillerichef Roger Melander låtit bygga upp ett sex våningar högt Solera-system, där fem våningar (så kallade criaderas) består av 200-liters bourbonfat och den sjätte criaderan längst ned utgörs av 225-liters fat av svensk ek. Varje våning med fat fylls på från faten ovanför vilket innebär att den whisky som blandas samman dels har olika åldrar men även olika påverkan från klimat och årstid. Ett kreativt experiment med fokus på spännande smakutveckling och hög komplexitet!

Den 11 augusti tappades 1063 kilo vätska från dem tio svenska ekfaten för skapelsen av Solera Batch 2. För att hamna på den förutbestämda alkoholstyrkan på 56 % tillsattes även 95 liter vatten. Resultatet är en kryddig whisky med stor karaktär!

Doft: Vanilj vanilj, vanilj… verkligen mängder av vanilj. Tydlig ton av ek som upplevs välutvecklad och pepprig. Inslag av kanel, kardemumma och kryddpeppar samt en söt slinga av höstmogna äpplen. Efter en stund framträder mandel och marsipan samt nyanser av söt och pepprig ingefära. I allt det maffigt kryddiga finns även en markant, citrusstinn estrighet, lite som en kombination av apelsin, mango och lime. Med luft hittar även toner av färska druvor, torkade russin och lakrits fram.

Smak: Det första intrycket jag får är att munkänslan känns rejäl och oljig med en tydlig smak av lakrits. Jag upplever den mer bärig än fruktig med toner av björnbär och hallon, katrinplommon och mandel. I eftersmak framträder nyanser av kaffecrema, kokos och honung vilket klingar av med en intensiv ekbeska. Tyvärr drar den där ekbeskan ner helhetsintrycket något då whiskyn upplevs aningen obalanserad. Men att den är god är det ingen tvekan om och jag kan tänka mig att denna passar perfekt att sippa på en höstruskig afton.

Artikelnummer: 4100402

Pris: 895 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...