I december 2020 lanserade High Coast distillery sin första batch från deras unika Solera-system på Systembolagets TSE (tillfälligt exklusivt sortiment). Nu är det äntligen dags för batch 2, något jag personligen ser mycket fram emot!
Att lagra whisky i ett Solerasystem är något väldigt ovanligt
då det innebär ett omständligt och resurskrävande arbete. Vanligtvis finner man
denna lagringsmetod inom sherry- och romtillverkning, ett system som
ursprungligen kommer från Spanien och som innebär att vätskan flyttas kontinuerligt
mellan olika fat för att blanda yngre sprit med äldre. Hos High Coast
distillery har destillerichef Roger Melander låtit bygga upp ett sex våningar
högt Solera-system, där fem våningar (så kallade criaderas) består av
200-liters bourbonfat och den sjätte criaderan längst ned utgörs av 225-liters
fat av svensk ek. Varje våning med fat fylls på från faten ovanför vilket
innebär att den whisky som blandas samman dels har olika åldrar men även olika
påverkan från klimat och årstid. Ett kreativt experiment med fokus på spännande
smakutveckling och hög komplexitet!
Den 11 augusti tappades 1063 kilo vätska från dem tio svenska
ekfaten för skapelsen av Solera Batch 2.
För att hamna på den förutbestämda alkoholstyrkan på 56 % tillsattes även 95
liter vatten. Resultatet är en kryddig whisky med stor karaktär!
Doft: Vanilj vanilj, vanilj… verkligen mängder
av vanilj. Tydlig ton av ek som upplevs välutvecklad och pepprig. Inslag av kanel,
kardemumma och kryddpeppar samt en söt slinga av höstmogna äpplen. Efter en
stund framträder mandel och marsipan samt nyanser av söt och pepprig ingefära.
I allt det maffigt kryddiga finns även en markant, citrusstinn estrighet, lite
som en kombination av apelsin, mango och lime. Med luft hittar även toner av färska
druvor, torkade russin och lakrits fram.
Smak: Det första intrycket jag får är att
munkänslan känns rejäl och oljig med en tydlig smak av lakrits. Jag
upplever den mer bärig än fruktig med toner av björnbär och hallon, katrinplommon
och mandel. I eftersmak framträder nyanser av kaffecrema, kokos och honung
vilket klingar av med en intensiv ekbeska. Tyvärr drar den där ekbeskan ner
helhetsintrycket något då whiskyn upplevs aningen obalanserad. Men att den är
god är det ingen tvekan om och jag kan tänka mig att denna passar perfekt att
sippa på en höstruskig afton.
Artikelnummer: 4100402
Pris: 895 kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar