Translate

måndag 31 januari 2022

Isle of Lime; Kyllaj

Kyllaj är såväl en by som en hamn i Hellvi socken på Gotlands östra kust. En plats med anor från 1600-talet och stenindustrins storhetsdagar vars hamn under lång tid utgjort ett viktigt centrum för lots och tullverksamhet.

Kyllaj är även namnet på den sjätte utgåvan till Gotland Whiskys aktieägare; en single malt whisky vars bas fått lagrat på sherryfat. På platsen Kyllaj huserade en gång i tiden även ett brännvinsbränneri vilkets färg fått pryda denna utgåvas gyllene etiketter.Kyllaj Shareholders edition är buteljerad vid en alkoholstyrka på 46% och totalt handlar det om ett antal på 3800 numrerade flaskor. Faten utgjordes främst av sherryfat som tidigare lagrat Pedro Ximenez sherry men även två stycken first fill bourbonfat på 200 liter vardera ingår i blandningen. Samtliga fat fylldes under 2015 och buteljerades i november 2021 vid en ålder på 6 år.

Doften bjuder på en mjukt blommig och elegant rökighet med härligt inslag av salmiak. Spontant upplevs den väldigt välutvecklad och intressant. En hel del söta inslag visar sig i form av honung och karamelliserat socker men även fruktiga toner träder fram såsom apelsin, pomerans och russin men även grönt, syrligt äpple. Kryddiga toner från eken finns också där vilket för tanken till kokos, vanilj och kakao.

Smaken är inbjudande söt och len med nyanser av varmt äpple, mandel och vanilj. Efter en liten stund framträder röken som likt i doft upplevs fräsch och blommig med inslag av ros och honung. I avslut träder toner av tobak fram tillsammans med potpurri, söt lakrits, apelsin samt ett uns av muskot. En mycket angenäm whisky som förutom att den visar på ett fint hantverk även väcker längtan till vår och Gotland!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...