Translate

onsdag 2 december 2020

Bländande 8 yo

Första december 2020. Vi har alltså detta mycket speciella år (märkligt nog) tassat in på årets sista månad. En tanke jag grunnat på ett tag och som jag nu tänker försöka förverkliga är att under december månad mer frekvent dela med mig av roligheter. Det kan vara allt möjligt såsom en kort recension, ett kul recept eller en spännande smakkombination... lite som en digital julkalender med något varje dag ända fram till jul, vad tror ni om det? Och finns det några önskemål?

Jag börjar med lucka nummer 1 där det gömmer sig en bländande whiskynyhet som lanserades på Systembolagets beställningssortiment den 24/11.


Bländande 8 yo (55,5% ) är resultatet av ett samarbete mellan två svenska whiskyproducenter; Smögen och Spirit of Hven. En svensk blended malt whisky, som troligtvis är den första av sitt slag, där basen består av kraftig torvrökig maltwhisky från båda destillerierna. I doft finner jag tydligt maritima toner vilket bringar ljuvliga minnesbilder av brisande havsluft, ostronskal och saltstänkta stenar. Den rökiga karaktären som upplevs söt och rejäl ligger liksom inbäddad i något varmt och mjukt vilket jag vill likna med ett täcke av fet fårull. Även fruktiga inslag finns med såsom äpple, färska gröna druvor, körsbär och varm tranbärssås samt toner av smältande vit choklad, kastanj och pekannöt.

Smakmässigt bjuder denna whisky på rejäl rökighet men är också förvånansvärt citrusfräsh. Toner av söt malt och honung finns med samt fruktiga delar av gröna krusbär, grönt krispigt äpple samt citronmarmelad. I avslut framträder nyanser av lägereld tillsammans med kryddig bourbonvanilj, rökiga charkuterier samt söt citronkaramell. Vansinnigt vackert och gott och passar perfekt att värma sig med i decemberkylan.

Bländande

Artikelnummer: 40860

Pris: 1495kr, 500ml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...