Translate

onsdag 16 september 2020

The Nose

 ”The Nose” är namnet på en ny buteljering från Svenska destilleriet Spirit of Hven och kan ses som en hyllning till destilleriets masterblender som även brukar benämnas som ”Näsan”. Näsans arbete är av stor betydelse då dess främsta uppdrag nämligen går ut på att nosa och smaka sig fram till vilka fat som passar ihop, kan förstärka varandra samt skapa en mer fullständig produkt.

Denna whisky är en sammansättning av 21 stycken olika fat, varav 14 är gjord av fransk ek (quercus Petraea) som tidigare innehållit Bordeauxviner av toppkvalitet såsom Petrus, Margaux och Latour. Övriga sju fat är gjord av amerikansk ek (quercus Muehlenbergii) varav vissa varit jungfruek, det vill säga nyek, medan andra tidigare innehållit Hvens egna vodka. Den lagrade spriten har därefter gifts samman i spanska ekfat (quercus robur) som tidigare lagrat spansk olorosso sherry innan buteljering.

När jag doftar på denna svenska whiskynyhet blir min första spontana tanke att det inte alls doftar whisky. I doft liknar det mer gin, eller möjligtvis pepprig rågwhisky med ginkaraktär då jag finner tydliga toner av såväl enbär som vitpeppar. I doftbild finner jag även nyanser av lakritsrot och marockansk mynta samt kryddigt inslag av fransk dragon och kummin. Efter en liten stund framträder fräsch- fruktiga toner av grapefrukt och lime samt en doft som för tanken till kåda, skog och färska granbarrsskott. Summa summarum en väldigt ren och frisk doftupplevelse där jag även hittar härliga toner av färskt trä som förnimmer mig om barndomens träslöjdslektioner med ihärdigt arbete vid hyvelbänken.

Smakmässigt bjuds jag på söta malttoner med en dov röknyans i bakgrund. Inslag av hallonkola och amerikanska honungsgodiset ”honeycomb” finns också med samt kryddig vaniljstång, smält mjölkchoklad och hasselnötter. I det ekkryddiga avslutet framträder toner av päron, kanderade nötter och tobak samt en helt underbar smak av skogens guld; mylta. Väldigt trevlig smakkaraktär som håller i sig förvånansvärt länge!

The Nose är buteljerad med en alkoholvolym
på 44,9% och kommer kosta 545kr.
Totalt planeras 6000 flaskor lanseras på
Systembolaget den 23 oktober 2020.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...