Translate

fredag 11 september 2020

Sydafrikansk whisky

Destilleriet James Sedgwick ligger i den sydafrikanska staden Wellington i västra kapprovinsen, cirka en timmes bilfärd nordöst om Kapstaden. Detta lummiga landskap med robusta berg och bördig mark är mest omtalad för sina sluttande vingårdar och utmärkta vinproduktion, men faktum är att det även pågått whiskytillverkning här i över 100 år.

En kort tillbakablick i destilleriets historia

James Sedgwick distillery är alltså namnet på Sydafrikas första whiskydestilleri, som enligt dem själv också är den enda kommersiella whiskyproducenten på den Afrikanska kontinenten. Destilleriet har uppkallats efter den brittiska sjökaptenen James Sedgwick som 1850 bosatte sig i Kapstaden. James öppnade en bar som sedermera utvecklades till bolaget Sedgwick & Co; en lyxbutik och leverantör av spritdrycker, tobak och cigarrer. När kaptenen dog 1872 tog två av hans söner över bolaget och 1886 köpte dem det destilleri som idag är James Sedgwick distillery.


En nutida inblick

Sedan 1970 ägs destilleriet av Distell Group vilket är Sydafrikas ledande företag inom vin, starkvin och sprit. Ansvarig för destilleriet och dess produktion är engelsmannen Andy Watts som fascinerande nog lämnade en karriär som professionell cricketspelare för att istället börja tillverka kvalitetssprit. Andy hade sedan tidigare förkovrat sig med erfarenhet av whiskytillverkning då han arbetat i Skottland för Morrison Bowmore distillers och lärt upp sig hos några av branschens ledande destillatörer.

Andy Watts är en man vars vision var att skapa något nytt och annorlunda, såsom whisky tillverkad i ett helt annat klimat och utan att följa skotska traditionella regler. På James Sedgwick distillery tillverkas idag prisbelönt whisky under två olika varumärken. Bland annat Three Ships som erbjuder ett urval av såväl single malt som blended whisky samt Bain´s Cape Mountain vilket är en grainwhisky gjord på sydafrikanskt majs. Destilleriet är ensam i världen om att tillverka all sin whisky av spannmål som till 100 % odlats upp i Sydafrikas varma och unika klimat, ett klimat som dessutom bidrar till att änglarnas andel ligger uppemot 4 ½ - 5 ½ procent per år.

Som tidigare nämnts har destilleriet och dess produkter mottagit flertal priser, bland annat utsågs man 2011 till bästa varumärkesinnovatören i Whisky Magazines ”Icons of whisky” och 2015 utnämndes man till bästa internationella whiskydestilleriet vid New York International Spririts Competition. 

I september 2016 började man öppna upp för besökare och sedan dess har man fokuserat på att leverera en personlig och oförglömlig upplevelse till sina gäster. Därför tar man endast emot mindre grupper på destilleriet och som avslut på en tur kan man utforska en provsmakningsmeny bestående av tre whiskysorter som kombinerats med fem noggrant utvalda smårätter.



Bain´s Cape Mountain Single Grain Whisky

Sedan 2009 är detta Sydafrikas första single grain whisky som glädjande nog lanserades på det svenska monopolet den 20 januari 2020 med en mycket angenäm prisbild; 349 kronor. Destillation av denna produkt sker på kolonnpannor innan den får vila sin skönhetssömn i två omgångar; en första lagring i tre år på first fill American oak som tidigare lagrad bourbon och därefter en andra vila på nya firstfill bourbonfat i ca två år. Resultatet är en whisky utan åldersangivelse som buteljeras med en alkoholvolym på 40 %.

Doft: Kryddig doft med tydlig bourbonkaraktär och nyanser av vanilj, kanel, kardemumma och vitpeppar. Toner av citrusjuice med inslag av apelsin och lime samt fruktighet som för tankarna till färsk ananas och päron. I doftbild finner jag även toner av varm honung samt en grönskande blommighet som påminner mig om jordgrönskade händer och ljuvlig smultronjasmine.

Smak: Smaken är söt och smakrik med toner av vaniljfudge och smältande mjölkchoklad. Efter en stund utvecklas dessa smaker att mer likna gräddkola och karamelligt farinsocker. Fruktiga influenser finns även här såsom päron och äpple samt lite lätt rostade toner vilket påminner om nymalda kaffebönor. I avslut framträder förutom rejäla toner av kokos även en hel del kryddiga inslag av kardemumma, kryddpeppar och vanilj. Eftersmaken håller i sig angenämt länge vilket imponerar och uppskattas stort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...