Translate

tisdag 18 augusti 2020

En duo Single Cask från The Glenlivet

 Det populära Speysidedestilleriet Glenlivet lanserar en whiskyduo i begränsad upplaga. Närmare bestämt handlar det om två varianter av single cask buteljeringar varav den ena, som uppnår en ålder på 17 år, redan lanserats på Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment (TSE) den 13 augusti. Den andra buteljeringen, en 18: åring, får vi vänta på ytterligare ett par veckor då den lanseras den 3 september. 

Båda produkterna har lagrats på amerikanska bourbonfat; 17:åringen i ett 2nd fill Hogshead och 18:åringen i 1st fill Barrel vilka båda handplockats av Master Distiller Allan Winchester. Flaskorna kommer vara individuellt numrerade då dem finns i begränsat antal, där totalt 171 respektive 176 stycken släpps på det svenska monopolet.The Glenlivet Single Cask 17yo håller en alkoholvolym på 55,4% och i doftbild är det toner av fuktig skogsmark, mossa och mineral det första som dyker upp för mig. Detta efterföljs snabbt av fruktiga nyanser som påminner om höstäpple, övermogna jordgubbar, banankola samt apelsinmarmelad. Inslag av mandel och paranöt finns också med samt något som skapar minnesbilder av krämig kolasliskig äggtoddy eller kanske snarare en sockerkakssmet på uppvispat ägg och socker.

Smaken är underbart söt och god och även här förnimmer jag den där äggtoddyn. Tydlig maltsötma med inslag av färskt gräs och havrekakor samt toner av kryddnejlika och kanel. Trots den höga alkoholvolymen upplever jag denna whisky snäll och välbalanserad.


The Glenlivet Single Cask 18yo har en något högre alkoholvolym på 56,6%. Doftbilden bjuder på len vanilj samt fruktigt inslag av gröna druvor, carambola, tomatillo och grönt knastrigt äpple. Doften påminner om hur våren luktar med toner av grönt färskt gräs, krispiga rabarberstjälkar, spröda granskott samt pressad lime. Finner även en tydlig nyans av mandel vilket ger struktur och väger upp dem annars ungdomligt finstämda nyanserna.

Smaken är makalöst god och välutvecklad! Ordentligt söt och fruktig med toner av rött äpple, madarinkaramell samt röda mogna krusbär. Nyanser av mandelnougat och krämig vaniljsås finns även med och i eftersmak framträder honungslen maltsötma tillsammans med toner av hallon och smulpajstäcke. Det smakar mycket och det smakar länge… en smak jag gärna vill njuta av många gånger!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...