Translate

fredag 17 april 2020

Springbank 25 yo, 46%


Whisky är ett fenomen som många gånger kan bära vansinnigt höga prislappar. Anledningarna vad det beror på kan vara många då det dels kan finnas en stark efterfrågan av något mycket limiterat, ett hypat intresse på grund av god marknadsföring eller för att det är något mycket sällsynt och unikt.  Tack vare att jag ingår i en grupp med whiskyentusiastiska vänner som varje månad lägger varsin slant till exklusivare dryckesinköp har jag möjlighet att njuta sådan whisky som jag annars bara skulle kunna drömma om. Såsom nu då jag i glaset har en 25:årig Springbank (men som troligtvis kan vara runt 35 år) vilken lagrats på refill sherry butts.

När det kommer till Springbank blir jag allt som oftast fånigt tillfredställd, något som kan bero på mina mycket goda erfarenheten efter att ha besökt destilleriet några gånger. Självklart grundar sig min förtjusning även i det genuint skickliga hantverket, dem vet verkligen vad dem sysslar med där borta i Campbeltown!

I glaset luktar det så där ljuvligt som bara gammal whisky kan göra. En doft som väcker minnesbilder av ett kallt och fuktigt lagerhus där whiskyångor dunstat i åratal från alla fat som vilar på rad. En vaxig och komplex doftnyans som påminner om en blandning av söt honung, dammigt jordkällargolv och salt havsluft. I doftbild finns även en angenäm fruktighet i form av äpple, aprikosmarmelad och  välmoget päron samt något som för tanken till en varm karamellsmet blandat med hackade nötter.
Smaken är förvånansvärt pigg och fruktig men samtidigt vaxig och komplex. Det händer verkligen otroligt mycket på paletten och det är svårt att göra en rättvis sammanfattning. En markant ton som sticker ut tydligt är koncentrerad honung, likt honungspastill med lätt touch av eukalyptus. Smaken är fruktigt som en nygräddad äppelpaj med havrecrunch, mandeltosca och vaniljliknande kokosfluff. Finner även nyanser av jordgubbssylt, röda druvor samt något gräddigt som jag närmast kan beskriva vid mjölk. I den långa eftersmaken framträder lite ungdomligare toner av gräs och klöver tillsammans med läder, cigarr och sötrökig piptobak. 
Hujeda mig, så vansinnigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...