Uppviglare, fridstörare, revolutionär, rebell; Agitator är
ett ord med stor betydelse! Det är även namnet på ett nytt spännande destilleri
i Arboga som jag i februari förra året hade äran att besöka då dem knappt hunnit
producera under ett års tid. Det var en galet
intressant dag jag fick vara med om tillsammans med Oskar Bruno och Christian
Wikström, två ambitiösa upprorsmakare som vågar trotsa den konservativa whiskybranschen
genom att blicka framåt och tänka nytt. Kunskapen hos denna duo gällande
whiskyframställning är minst sagt gedigen och deras vilja att utforska modern
destillationsteknik med vakuumdestillation, prova ”förbjudna” lagringsmetoder
samt experimentera med nya recept och råvaror är imponerande hög.
Att vara Agitator innebär att man vill bearbeta den allmänna
meningen till förmån för en åsikt, med andra ord handlar det om någon som har
något viktigt att säga; och det är just vad Christian och Oskar har. Whisky må
vara en dryck med lång historia men än har den fulländade destillationstekniken
inte blivit framtagen, det ultimata mäskreceptet skapat eller den bästa whiskyn
tillverkad… något Agitators whiskymakare är på jakt för att förändra. Häromdagen
möttes jag av ett paket i min brevlåda vars innehåll tillåter mig vara en del
av denna spännande upptäcktsfärd, nämligen ett par utkast av deras kommande
husstil. För tillfället får dem bära namnen ”husmalt” och ”rökmalt” och vad jag
förstår består båda av mixad sprit som lagrats 13 månader på olika typer av
fat.
”Husmalt” håller en alkoholvolym på 46 % och
är destillerat 2018. Redan vid upphällning reagerar jag över att den doftar
mycket på avstånd; en ren doftbild med blommigt inslag av liljekonvalj,
vårblomster och jasmine men även som jordig gräsgrönska som fastnat på
fingrarna. Första intrycket blir alltså att den doftar ungdomligt. När jag
närmar mig glaset finner jag dock en betydligt ”fetare” och välutvecklad nyans
som för tanken till varmt smör samt toner av havrekex och hasselnötter. Efter
en stunds luftning framträder fruktigt inslag av papaya och sötsyrlig
grapefrukt samt en tydlig ton av ek och bränt trä. Med lite vatten blir doften
än mer fruktig och liksom ”krispigare” och den brända nyansen som fanns där
innan har nu avtagit helt. Toner av grönt äpple, ananas och melon har nu hittat
hit samt något som väcker minnesbilder av smältande hallonsorbet.
Smakmässigt finner jag till en början en markant ton av
vanilj och vaniljkola. Därefter maltsötma á la ”frukostmusli” med torkad frukt
såsom ananas och aprikos. En nötighet som liknar rostad kokos finns även här
samt en ”färsk” fruktighet av gult äpple och söt lime. I eftersmak framträder
en ton av bränt gräs tillsammans med kryddigt inslag av kardemumma, choklad och
ek. Med några droppar vatten upplever jag att smakbilden förändras då kryddigheten
växer och likaså det nötiga intrycket. Toner av kardemumma och lakritsaktig fänkålsfrö
träder fram men även kokos och mandelbiskvi. Som summering för denna husmalt
skulle jag vilja säga att det är en mycket lovande och välutvecklad sprit. Den
upplevs ungdomlig och väldigt ren men det är svårt att förstå att den är endast
13 månader ung.
”Rökmalt” håller samma alkoholvolym och är
även den destillerad 2018. Doftbilden är trots sin ungdom utomordentligt välutvecklad
med en ”smutsigare” karaktär är föregående smakprov, något jag personligen
gillar. Även i denna finner jag blommiga nyanser men här upplevs det mer grönt
och aromatisk likt bladen på tomatplantor. Den tydliga torvröken upplevs
kryddig och söt vilket får mig att tänka på rökig barbecuesås och bakom detta anar
jag nyanser av jordiga rotfrukter, russin och mörk choklad. Med vatten dämpas
rökigheten avsevärt medan det fruktiga inslaget tilltar ordentligt då toner av
äpple, päron och druvor uppenbaras.
Smaken är söt med toner av choklad, jordiga rödbetor samt en
hel del äpple. Torvröken är tydlig men inte dominant och det söta men något
brända intrycket får mig att tänka på en vidbränd sirapslimpa. Munkänslan är
ganska fet och det chokladiga spåret jag fann vid inledning utvecklas och
påminner efter en stund mer om noguatfluffet i godisbaren Milky Way. Med vatten
händer spännande saker då jag upplever att torvröken nästan försvinner medan en
markant smak av läder kommer fram tillsammans med toner av söt kola och röda
druvor. En vansinnigt god smak som sitter kvar länge!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar