Translate

onsdag 18 mars 2020

Agitator Husmalt och Rökmalt


Uppviglare, fridstörare, revolutionär, rebell; Agitator är ett ord med stor betydelse! Det är även namnet på ett nytt spännande destilleri i Arboga som jag i februari förra året hade äran att besöka då dem knappt hunnit producera under ett års tid.  Det var en galet intressant dag jag fick vara med om tillsammans med Oskar Bruno och Christian Wikström, två ambitiösa upprorsmakare som vågar trotsa den konservativa whiskybranschen genom att blicka framåt och tänka nytt. Kunskapen hos denna duo gällande whiskyframställning är minst sagt gedigen och deras vilja att utforska modern destillationsteknik med vakuumdestillation, prova ”förbjudna” lagringsmetoder samt experimentera med nya recept och råvaror är imponerande hög.Att vara Agitator innebär att man vill bearbeta den allmänna meningen till förmån för en åsikt, med andra ord handlar det om någon som har något viktigt att säga; och det är just vad Christian och Oskar har. Whisky må vara en dryck med lång historia men än har den fulländade destillationstekniken inte blivit framtagen, det ultimata mäskreceptet skapat eller den bästa whiskyn tillverkad… något Agitators whiskymakare är på jakt för att förändra. Häromdagen möttes jag av ett paket i min brevlåda vars innehåll tillåter mig vara en del av denna spännande upptäcktsfärd, nämligen ett par utkast av deras kommande husstil. För tillfället får dem bära namnen ”husmalt” och ”rökmalt” och vad jag förstår består båda av mixad sprit som lagrats 13 månader på olika typer av fat.”Husmalt” håller en alkoholvolym på 46 % och är destillerat 2018. Redan vid upphällning reagerar jag över att den doftar mycket på avstånd; en ren doftbild med blommigt inslag av liljekonvalj, vårblomster och jasmine men även som jordig gräsgrönska som fastnat på fingrarna. Första intrycket blir alltså att den doftar ungdomligt. När jag närmar mig glaset finner jag dock en betydligt ”fetare” och välutvecklad nyans som för tanken till varmt smör samt toner av havrekex och hasselnötter. Efter en stunds luftning framträder fruktigt inslag av papaya och sötsyrlig grapefrukt samt en tydlig ton av ek och bränt trä. Med lite vatten blir doften än mer fruktig och liksom ”krispigare” och den brända nyansen som fanns där innan har nu avtagit helt. Toner av grönt äpple, ananas och melon har nu hittat hit samt något som väcker minnesbilder av smältande hallonsorbet.

Smakmässigt finner jag till en början en markant ton av vanilj och vaniljkola. Därefter maltsötma á la ”frukostmusli” med torkad frukt såsom ananas och aprikos. En nötighet som liknar rostad kokos finns även här samt en ”färsk” fruktighet av gult äpple och söt lime. I eftersmak framträder en ton av bränt gräs tillsammans med kryddigt inslag av kardemumma, choklad och ek. Med några droppar vatten upplever jag att smakbilden förändras då kryddigheten växer och likaså det nötiga intrycket. Toner av kardemumma och lakritsaktig fänkålsfrö träder fram men även kokos och mandelbiskvi. Som summering för denna husmalt skulle jag vilja säga att det är en mycket lovande och välutvecklad sprit. Den upplevs ungdomlig och väldigt ren men det är svårt att förstå att den är endast 13 månader ung.

”Rökmalt” håller samma alkoholvolym och är även den destillerad 2018. Doftbilden är trots sin ungdom utomordentligt välutvecklad med en ”smutsigare” karaktär är föregående smakprov, något jag personligen gillar. Även i denna finner jag blommiga nyanser men här upplevs det mer grönt och aromatisk likt bladen på tomatplantor. Den tydliga torvröken upplevs kryddig och söt vilket får mig att tänka på rökig barbecuesås och bakom detta anar jag nyanser av jordiga rotfrukter, russin och mörk choklad. Med vatten dämpas rökigheten avsevärt medan det fruktiga inslaget tilltar ordentligt då toner av äpple, päron och druvor uppenbaras.

Smaken är söt med toner av choklad, jordiga rödbetor samt en hel del äpple. Torvröken är tydlig men inte dominant och det söta men något brända intrycket får mig att tänka på en vidbränd sirapslimpa. Munkänslan är ganska fet och det chokladiga spåret jag fann vid inledning utvecklas och påminner efter en stund mer om noguatfluffet i godisbaren Milky Way. Med vatten händer spännande saker då jag upplever att torvröken nästan försvinner medan en markant smak av läder kommer fram tillsammans med toner av söt kola och röda druvor. En vansinnigt god smak som sitter kvar länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...