Translate

söndag 15 mars 2020

Mackmyra; fatprov och nyheter


För några månader sedan var vi ett gäng glada och förväntansfulla personer som klämde in oss på en buss för att åka och besöka Mackmyra destilleri. Med hela destilleriet för oss själva fick vi en njutbar heldag som inleddes med grundlig genomgång av det klimatsmarta gravitationsdestilleriet följt av whiskyprovning med såväl fatprov som spännande nyheter. Innan hemgång avnjöts en härlig trerättersmiddag på Mackmyras trevliga bistro, vi skålade med jubileumsfat-prototyp för att fira destilleriets 20-års jubileum samt avslutade på bästa tänkbara sätt och köpte oss ett gemensamt fat. Val av fat föll på det fantastiska portvinsfatet som är ett samarbete med välrenommerade portvinsproducenten Quinta Do Vallado i Portugal, detta efter att ha provat en helt fantastisk rosaskimrande prototyp med utomordentligt välutvecklad doft och smakbild. Igår var det äntligen dags att få prova det alldeles egna fatet då favoritguiden Tony Benfari kom upp till oss i Sundsvall. Med sig hade han även sex stycken andra spännande buteljeringar, bland annat nyheten ”Grönt Te” som jag bara måste få berätta lite om.

Grönt Te är en limiterad utgåva som ingår i serien Säsongswhisky och kommer lanseras den 27/3 på systembolaget. När jag för första gången hörde talas om denna buteljering blev jag rejält nyfiken men också lite lätt skeptisk; ”Nu har väl det innovativa tänket gått lite väl långt ändå” tänkte jag för mig själv. Men alltså wow! Vilken suveränt häftig whisky Master Blender Angela lyckats snickra ihop genom att slutlagra whisky på fat som mättats med en te-blandning gjord på gröna årgångsteblad från Japan (Tesorterna i blandningen består av Yame-Sencha, Karibo-Hojicha, Yame-Gyokuro och Yame-Matcha).  Det finns få saker som är så härligt som att bli positivt överraskad och denna whisky överraskar, minst sagt. Resultatet är en kryddig whisky med inslag av gröna örter, fruktig och söt karaktär med toner av äpple, rabarber och gröna druvor samt en ruccolapepprig finish som klingar av med toner av mörk choklad. Jag känner ett starkt ”jag vill ha” begär då jag gärna vill analysera denna whisky vidare och kommer definitivt försöka komma över en flaska som för övrigt har en angenäm prislapp á 600 kronor.

En annan whisky som blev en klar favorit hos flera i provningssällskapet var en fatnyhet som lanseras inom kort, nämligen Cognacsfat. Den prototyp vi fick prova var förlagrad whisky på ex-bourbonfat som sedan slutlagrats på 35-litersfat av fransk ek vilket mättats med Ferrand Cognac. En otroligt smakrik och väl sammansatt whisky med fruktiga nyanser av päron, äpple och druvor samt vaniljkola och blomsterhonung. Intrycket av denna whisky var densamma som när jag fick prova portvinsfatet för första gången i samband med destilleribesöket förra året, kort och gott ”såhär ska det vara”.
Grunden för denna kväll var att få prova det gemensamma portvinsfatet tillsammans, det är ju liksom en bonus med att vara fatägare tänker jag som gör det hela till en än större upplevelse. Fatprovet var utomordentligt gott och kommer buteljeras i höst. Till dess hoppas jag det får ännu tydligare rosaskimmer som matchar fint med den tydliga fruktigheten och den kalla jordkällarnyansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...