Translate

onsdag 12 februari 2020

Talisker Port Ruighe 45,8 % till Alla Hjärtans dag?


I vår provning ”Jorden runt” har jag valt ut single malt whisky från fem olika länder där samtliga enligt mig representerar landet på ett tillfredsställande sätt. Under denna vecka presenterar jag varje whisky tillsammans med en spännande smakkombination för att ge inspiration till eget utforskande på hemmaplan. Mitt fokus i såväl planering som på provning ligger i detta fall på framställning av single malt whisky samt fatlagringens magi och olika typer av fatlagringar. En viktig parameter är att alla sorter ska finnas tillgänglig på Systembolaget så att möjlighet finns att investera i en flaska efteråt om så önskas, därför kan sorter och smakkombinationer komma att bytas ut om man väljer att boka in denna provning tillsammans med oss.

Land nummer tre ut i provningen är Skottland, vilket för många anses vara whiskyns hemland. Detta är en sanning med modifikation; Skottland må vara det land som har flest destillerier (än så länge) men det är inte det land som tillverkar störst mängd whisky. Sedan om man tittar historiskt sett tyder det mesta på att whiskyns ursprung går att finna i grannlandet Irland, kanske så tidigt som under 400- talet då munken St. Patrick lärde sig konsten att destillera på sina resor vid kontinenten. Tekniken att destillera är en mycket gammal historia med fynd från såväl antika orienten som Asien där alkemister använde sig av konsten för att ta fram parfymer, essenser och eteriska oljor. Det första belägg som går att finna kring skotsk whiskyframställning är den om skotske tiggarmunken John Cor som 1494 köpte eight balls of malt för att göra uesqueba. Men man kan nog anta att tillverkningskonsten var känd långt mycket tidigare än så…

Något som kännetecknar Skottland rätt väl ändå är traditionen att använda torv vid torkning av malt vilket ger en rökig karaktär på whiskyn. Detta är dock långt ifrån en regel vad gäller skotsk whiskyframställning; många länder tillverkar rökig whisky likväl som flera skotska destillerier enbart gör orökig. För den som har ett intresse och/eller en viss fallenhet för rök går tanken ofta till ön Islay då det uppstår prat om rökfenoler och ppm halter. Därför har jag medvetet valt en annan rökig öwhisky till denna provning, nämligen Talisker Port Ruigh från ön Isle of Skye. 


Talisker Port Ruigh ingår i destilleriets standardsortiment och är en bourbonfatslagrad whisky som  slutlagrats på portvinsfat. Denna whisky är en hyllning till skotska handelsmän som trotsade havets alla faror och spelade en viktig roll för den växande portvinshandeln. Till denna mycket eleganta whisky valde vi att servera smörrebröd med citrondoftande majonnäs, krämig avokado och kallrökt lax. En rökig havskyss som blev en riktig favorit under provningen för såväl rökälskare och dem som vanligtvis undviker det som osar rök. Ett enkelt och välsmakande tips från oss att duka upp på alla hjärtans dag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...