Translate

måndag 10 februari 2020

Teeling Single Malt Whiskey

Teeling distillery är en irländsk whiskeyproducent i Dublin, närmare bestämt området Liberties som en gång i tiden ansågs vara hjärtat för irländsk whiskytillverkning. Företaget har blivit känt för att vara det första nya destilleriet att öppna upp i Dublin på över 125 år och det tack vare bröderna tillika whiskypionjärerna Jack och Stephen Teeling. Då destilleriet öppnade så sent som 2015 kan det tyckas lite märkligt att man redan lanserat ett flertal whiskybuteljeringar under sitt namn men det finns en enkel förklaring till detta; den lagrade spriten kommer nämligen från destilleriet Cooley som grundades 1987 av Jack och Stephens far, John Teeling. När Cooley distillery såldes vidare till Beam International år 2012 valde man att behålla ca 16 000 fat för att finansiera och kicka igång det nya destilleriet med.


Teeling är ett spännande destilleri med fascinerande historia och deras produkter gör mig sällan besviken. Att jag valt deras single malt buteljering på vår ”Jorden runt” provning känns som ett utmärkt val för att representera Irland och här nedan kan du ta del av mina doft och smaknoteringar.


Doftmässigt upplevs denna whisky fräsch och lätt trots att den är tydligt söt och fullspäckad av fruktiga aromer.  Gröna druvor, galiamelon och päron är toner som för mig blir markant, likaså ett stänk av söt citron och limejuice. I bakgrund gömmer sig inslag av torkad frukt såsom russin och fikon samt en del kryddiga nyanser av kryddnejlika, vanilj och ek. Förutom denna härliga fruktkavalkad finns där även honungssöta slingor samt en nötighet som påminner om mandel.

I smak finner jag denna irländare vara underbart söt och trevlig med en förvånansvärt gräddig munkänsla. En lättsam men ändå smakrik sommarwhisky med tydliga toner av vaniljkola och mandelnougat samt fruktigt inslag av honungsmelon, kiwi, ananas och färska fikon. Fräscha nyanser av thaibasilika och limeblad balanserar upp det söta intrycket och i eftersmak framträder den kryddiga eken som mest med toner av choklad, kardemumma och kryddnejlika.

 Teeling Single Malt Whiskey finner du på Systembolaget för 549 kronor. Whiskeyn har slutlagrats på fem olika typer av vinfat; Sherry, Port, Madeira, Vit Burgundy och Cabernet Sauvignon. Den är  buteljerad med en alkoholvolym på 46 % och har inte genomgått kylfiltrering. Som spännande smakkombination att servera till denna whiskey föreslår vi asiatisk melonsallad med pistagenötter, prosciutto crudo eller fetaost. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...