Translate

tisdag 3 april 2018

En Älva från Bergslagen


Den oberoende buteljeraren Bergslagens destilleri lanserar en fjärde utgåva i sin whiskyserie inspirerad av svenska skogsväsen. Skogsrå, Vätte och Troll får nu sällskap av en Älva och whiskyn kommer likt övriga släpp från det numer nedlagda destilleriet Grythyttan Whisky AB.Även om flaskans innehåll är det mest väsentliga i sammanhanget kan jag inte låta bli att vara ytlig och hylla den estetiska inriktningen. Jag är nämligen fånigt förtjust i de snygga flaskorna dekorerade med illustrationer av David Cederlöf på BLaeCK. Etiketter och design sticker verkligen ut i mängden, vilket enligt Brand Ambassador Patrik Axelsson är en av anledningarna till varför man valt att använda sig av just svenska skogsväsen. Att använda sig av väsen som tema är också väl förankrat med platsen där Bergslagen destilleri ligger samt är en kul grej som ingen använt sig av tidigare. Inför lansering av Älva valde man att buteljera whisky som lagrats på 100 % fat av svensk ek, vilket ingiver en viss förväntan på rejäl dos kryddighet. Älva består av ett lätt rökigt recept, är buteljerad med en alkoholvolym på stadiga 57,5 % och vinner enligt Bergslagens destilleri med en hel del vatten.

Doften upplevs rätt rivig och vass så det gäller att nosa lite försiktigt med tanke på den höga alkoholvolymen. Enligt förväntan är eken markant och jag finner mycket kryddighet tillsammans med en hel del söta toner. Kompott av äpple och kanel samt kladdiga chokladtryfflar är doftbilder som dyker upp i mitt huvud. Även söt apelsinmarmelad med beska små skalbitar finns med samt gummi á la retrogummitroll och mustiga små lagerblad. Röken ligger väl inbäddad som en tät dimma i den rödgula vätskan, den är lätt men ändå väldigt tydlig. Enligt min upplevelse är rökigheten torvig och jordig men även aromatisk vilket för tanken till eterisk rökelse. Med vatten i blir fruktigheten större samtidigt som sötman dämpas, chokladtonen blir skarpare men upplevs råare och mer bitter.

Smak: Bakom det alkoholstarka exploderar en kraftfull sötma av kladdig kokosvanilj där kokos är mest dominerande. Efter en kort stund anländer en pepprig effekt av blommig rosépeppar, en skogsmurrig torvighet samt väldigt mycket ek. Även krämig kolafudge och färska hallon finns med och i eftersmak framträder torkade fikon samt något metalliskt som är svårt att sätta ord på. Mitt i det sträva och kraftfulla finns  en salt smörighet som jag finner vara mycket behaglig. Med vatten blir intrycket helt klart lättare dock tycker jag det kväver en del härliga nyanser som jag önskar stannat kvar.
Smakmässigt är denna älva rätt kaxig av sig - ett riktigt kraftpaket, aningens för träig för min smak, men jag gillar verkligen de bakomliggande tonerna som mjukar upp helhetsintrycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...