Translate

tisdag 30 januari 2018

Trollet från Bergslagen


I den charmiga staden Örebro går det att finna Bergslagens Destilleri, tillverkare av bland annat snaps och ekologisk gin. Förutom att producera destillat av olika slag är de även en oberoende buteljerare av whisky. I centrala Örebro finns destilleriets egna lager som ger husrum för hundratals whiskyfat importerade från Skottland men också Sverige, då man under sommaren 2016 köpte upp det kvarvarande lagret från Grythyttan Whisky.

Den andra oktober (2017) lanserade Bergslagens Destilleri de två första utgåvorna i en ny serie med planerade fem buteljeringar. Whiskyn i denna serie kommer från det ovannämnda svenska destilleriet som numer är nedlagt. Med inspiration från de svenska skogarna pryds varje upplaga av ett eget väsen och först ut var ”Skogsrå” och ”Vätte”, som båda destillerades 2011 och buteljerades 2017. Nu är det dags för det tredje tillskottet ”Troll” att göra entré, närmare bestämt den 1:a februari klockan 10.00 på Systembolaget. Troll är, till skillnad från de tidigare två utgåvorna, en lätt rökig whisky och består av en blandning som lagrats på ex- bourbonfat samt ex- sherryfat. Den är buteljerad med fatstyrka och håller en alkoholvolym på 58,7 %  samt kommer kosta 995 kronor per flaska.
Färg: gyllene saffransgul

Doft: Doften bjuder på fruktigt söta toner och rejält med vanilj, men jag anar tydligt en instängd och sur doft som får mig att tänka på försurat trä och lite svamp-jästig penicillin. Rökigheten ligger långt fram och märks väl men den upplevs inte dominerande på något vis. Den mycket markanta ”träigheten” vill däremot ta mycket plats men med luft blir den något bättre och påminner om både lakritsrot och riven bark från björk. De bäriga och fruktiga tonerna liknar röda bär såsom jordgubbar och krämig björnbärskompott. Med luft framträder även nyanser av mörk choklad och den härliga vaniljen blir både rikligare och krämigare. Att addera vatten i glaset gör väldigt gott tycker jag då det dels tar fram mer fruktighet i form av granatäpple och torkade fikon men även granbarr, kåda och mandel finns med.

Smak: Smaken är direkt mycket söt med toner av torkad frukt, choklad och karamell, men sen händer något! Den omvandlas kvickt till att bli övervägande rökig och nästan bolmande. Det söta intrycket försvinner totalt och istället börjar tunga toner av tobak, brinnande trä och blöt aska att hägra. Rökigheten ligger på något vis bakom men är snabb och påträngande. Efter en stund kliver de söta nyanserna fram igen och jag finner toner av lakrits, kokade äpplen och inlagd ingefära. I eftersmaken stannar tobakstonerna kvar länge tillsammans med smaken av färsk dill och en strävhet som liknar känslan efter att ha tuggat på barr.

Den sur- beska ektonen följer som en röd tråd genom hela smakupplevelsen, ändå finner jag detta troll vara spännande då den är bråkig och lite busig på nåt sätt. Tilläggas bör att den vinner mycket med vatten!
Vanligtvis är jag ett riktigt fan av sådant som är bittert…men det finns en djup bittrig beska som är sådär svårbeskrivlig som jag brukar ha rätt svårt för, och den hittar jag i denna whisky. Denna svårbeskrivliga känsla brukar jag uppleva lite unken och ”svampig” och den får mig att associera till penicillin, tofu och protein (tänk proteinshake eller proteinbars)… eller lite som en dålig andedräkt eller såsom krabba brukar smaka. Just den här beska och smutsiga karaktären som jag känner i denna utgåva brukar jag vanligtvis hitta i exempelvis Glenfarclas, som jag personligen har väldigt svårt för. Så tyvärr blev detta troll ingen favorit hemma hos mig, men jag älskar de tjusiga flaskorna med de snygga etiketterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...