I den charmiga staden Örebro
går det att finna Bergslagens Destilleri, tillverkare av bland annat snaps och ekologisk
gin. Förutom att producera destillat av olika slag är de även en oberoende
buteljerare av whisky. I centrala Örebro finns destilleriets egna lager som ger
husrum för hundratals whiskyfat importerade från Skottland men också Sverige, då
man under sommaren 2016 köpte upp det kvarvarande lagret från Grythyttan Whisky.
Den andra oktober (2017)
lanserade Bergslagens Destilleri de två första utgåvorna i en ny serie med planerade
fem buteljeringar. Whiskyn i denna serie kommer från det ovannämnda svenska
destilleriet som numer är nedlagt. Med inspiration från de svenska skogarna pryds
varje upplaga av ett eget väsen och först ut var ”Skogsrå” och ”Vätte”, som båda destillerades
2011 och buteljerades 2017. Nu är det dags för det tredje tillskottet ”Troll”
att göra entré, närmare bestämt den 1:a februari klockan 10.00 på Systembolaget.
Troll är, till skillnad från de tidigare två utgåvorna, en lätt rökig whisky och
består av en blandning som lagrats på ex- bourbonfat samt ex- sherryfat. Den är
buteljerad med fatstyrka och håller en alkoholvolym på 58,7 % samt kommer kosta 995 kronor per flaska.
Färg:
gyllene saffransgul
Doft:
Doften bjuder på fruktigt söta toner och rejält med vanilj, men jag anar tydligt en instängd
och sur doft som får mig att tänka på försurat trä och lite svamp-jästig
penicillin. Rökigheten ligger långt fram och märks väl men den upplevs inte
dominerande på något vis. Den mycket markanta ”träigheten” vill däremot ta mycket
plats men med luft blir den något bättre och påminner om både lakritsrot och
riven bark från björk. De bäriga och fruktiga tonerna liknar röda bär såsom
jordgubbar och krämig björnbärskompott. Med luft framträder även nyanser av
mörk choklad och den härliga vaniljen blir både rikligare och krämigare.
Att addera vatten i glaset gör väldigt gott tycker jag då det dels tar fram mer
fruktighet i form av granatäpple och torkade fikon men även granbarr, kåda och
mandel finns med.
Smak:
Smaken är direkt mycket söt med toner av torkad frukt, choklad och karamell,
men sen händer något! Den omvandlas kvickt till att bli övervägande rökig och nästan
bolmande. Det söta intrycket försvinner totalt och istället börjar tunga toner av
tobak, brinnande trä och blöt aska att hägra. Rökigheten ligger på något vis
bakom men är snabb och påträngande. Efter en stund kliver de söta nyanserna
fram igen och jag finner toner av lakrits, kokade äpplen och inlagd ingefära. I
eftersmaken stannar tobakstonerna kvar länge tillsammans med smaken av färsk
dill och en strävhet som liknar känslan efter att ha tuggat på barr.
Den sur- beska ektonen
följer som en röd tråd genom hela smakupplevelsen, ändå finner jag detta troll vara
spännande då den är bråkig och lite busig på nåt sätt. Tilläggas bör att den vinner mycket med vatten!
Vanligtvis är jag ett riktigt
fan av sådant som är bittert…men det finns en djup bittrig beska som är sådär
svårbeskrivlig som jag brukar ha rätt svårt för, och den hittar jag i denna
whisky. Denna svårbeskrivliga känsla brukar jag uppleva lite unken och ”svampig”
och den får mig att associera till penicillin, tofu och protein (tänk
proteinshake eller proteinbars)… eller lite som en dålig andedräkt eller såsom
krabba brukar smaka. Just den här beska och smutsiga karaktären som jag känner
i denna utgåva brukar jag vanligtvis hitta i exempelvis Glenfarclas, som jag
personligen har väldigt svårt för. Så tyvärr blev detta troll ingen favorit hemma hos mig, men
jag älskar de tjusiga flaskorna med de snygga etiketterna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar