Translate

tisdag 23 januari 2018

Springbank Local Barley 2017


En gång i tiden var Campbeltown en blomstrande stad och ett sant whiskyparadis med över 30 stycken destillerier. Om man idag strosar runt längs stadens små gator och gränder gör sig historien påmind då det fortfarande går att skymta blekta destillerinamn på de spruckna husfasaderna.  Även om destillerierna numer är färre till antal så är området ännu en populär whiskyregion och utgör hemvist för tre destillerier som tillverkar fem olika whiskysorter.  Ett av dessa destillerier är Springbank som är unikt för att ha varit i samma familjs ägo sedan 1828 och för att de alltid valt att gå sin egen väg i den stora skotska whiskyindustrin. När andra destillerier valde att stänga ner sina maltgolv och skickade efter mältat korn med lastbilar så trotsade Springbank trenden genom att försöka vara så självförsörjande som möjligt och fortsätta hålla sig till de ursprungliga tillverkningsmetoderna. Springbank är idag det enda destilleri i Skottland som har allting samlat vid den lokala anläggningen då mältning, destillering, buteljering och lagring sker under ett och samma tak.

Jag skulle nog vilja påstå att varje enskilt destilleri som jag besökt i såväl Skottland som Sverige har sin egen personliga prägel och själ. Om man nu kan göra den liknelsen, med att ett destilleri har en själ, så är upplevelsen att Springbanks är djupt rotad i den historiska platsen, de viljestarka personligheterna och det lokalt förankrade. Just därför tycker jag det passar så fint med den genomtänkta hyllningen i deras limiterade whiskyserie Local Barley.

Den malt som Springbank vanligtvis använder sig av inhandlas från lokalt belägna gårdar. Med Local Barley så ges en ännu exaktare information då såväl kornsort som vem som odla kornet anges. Detta är inte bara väldigt ovanligt utan även kul då det möjliggör att uppleva de enskilda kornsorternas betydelse i doft och smak. I de senaste två utgåvorna av Local Barley har man använt sig av kornsorterna Bere och Prisma, medan 2017 års utgåva har mältats av en kornsort med namnet Belgravia. Belgravia, som är ett två- radigt vårkorn, är en av de vanligaste sorterna i dagens whiskyindustri. Den skörd som använts för tillverkning av 2017 års Local Barley såddes på West Backs Farm, beläget strax utanför Campbeltown, skördades 2005 och har mältats på Springbanks egna klassiska maltgolv. I juni 2007 destillerades malten och tappades upp på både bourbon- och sherryfat. Tio år senare, närmare bestämt i november 2017 buteljerades whiskyn med en alkoholvolym på 57,3 %.  
Nu har jag haft förmån att prova på den nyaste utgåvan, som är nummer tre av planerade fem, vilken kommer lanseras på Systembolagets webblansering den 1 februari med prislappen 1148 kronor.
Färg: Ljus guld

Doften är kraftfull och väldigt vacker. Stor sötma med riklig fruktighet och en tydlig kornmaltighet som för tanken till en fruktig IPA. Rätt snabbt hittar jag igen härliga citrustoner som påminner om både blodapelsin och bittersöt grapefrukt  samt aningens exotiska inslag av ananas och mangosorbé. En kryddighet finns även med i doftbilden, av kanel och en obakad saffransdeg (!) samt ljummet salt smör och karamelliserade popcorn . Den varma tonen av torv är närvarande men gömmer sig väl bakom den sötare ridån. Det söta intrycket upplever jag växer med syre och toner av vit choklad och mandel kommer fram. Med vatten tar fruktigheten överhand och jag hittar nyanser av både aprikos och saftiga persikor.

Smaken överraskar då den imponerande alkoholstyrkan  ”plötsligt” gör sig påmind (reflekterade inte alls över den i doften). Torven känns skarpare och det samt den starka känslan upplevs som en frisk fläkt i sammanhanget. Trots detta finns gott om utrymme för söta vaniljtoner, mandel, päron samt inlagda persikor. Eftersmaken bjuder på en lång symfoni av smaker såsom gröna grästoner, cederolja, salmiak, metall och nästan lite glödande kol. Eftersmaken finner jag som alldeles underbar och är kanske det bästa av allt med denna utgåva!

 

Jag skulle väldigt gärna vilja smaka mer på denna utgåva av Local Barley då de provade centerliterna var försvinnande goda. Vi får se om jag ger mig in i jakten på en av de 624 flaskorna som kommer till Sverige eller om jag spar på slantarna till vårens destilleribesök istället ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...