Translate

tisdag 7 februari 2023

Agitator Evidens Sauternes 55%

 Evidens är namnet på Agitators nyaste buteljering. Evidens är också ett begrepp som används inom vetenskapliga studier och kan sammanfattas som ”bästa tillgängliga bevis”.

Enligt dem revolutionära whiskymakarna själva kan Evidens Sauternes vara den mest spännande produkt dem skapat hitintills; en exklusiv buteljering framtagen för whiskyentusiasterna.

För denna buteljering har man valt att använda sig av ett rökigt recept som destillerats i högrefluxpannor med låg kokpunkt för att få fram en fruktigare sprit. Därefter har man landat i att använda sig av vitvinsfat av Sauternes-typ vid lagring samt arbetat hårt med att komma fram till vilken alkoholstyrka dessa fat ska fyllas med. För skotska whiskydestillat späder man i regel med vatten till 63,5 % innan faten fylls, men för Evidens har rebellerna kommit fram till att 55% är den ultimata styrkan. Varför då? Jo för att en lägre alkoholprocent möjliggör för fler vattenlösliga ämnen i träet att lakas ur, vilket bland annat ger en sötare och fylligare whisky.

Med denna buteljering vill man således påvisa att en lägre fyllnadsstyrka i faten skapar nya intressanta whiskysmaker.

Mycket spännande, fascinerande och nördigt så det förslår J  Upp till bevis!

Agitator Evidens Sauternes samt
årets första utgåva av Allt om Whisky


Doft: Första intrycket av doft är att den upplevs fruktig och rökig vilket känns lovande då Evidens tillverkats på Agitators rökiga basrecept. Även om malten ska innehålla hela 40 ppm fenoler känns röken mycket finstämd och nyanserad, inte alls så vrålig och dominant som man skulle kunna tro. I doft finner jag också en tydlig ton av söt och brödig malt tillsammans med mörk sirap, honungspastill och Jenkatuggummi. Det jag främst tycker om är den eleganta tonen av fuktig jord med inslag av grankåda och bränd kaffetryffel. Mycket tjusigt!

Smaken inleder sött och krämigt med toner av mörkrostad choklad, kryddig vanilj och karamelligt farinsocker. Detta följs av skogiga nyanser såsom björksavssirap, messmörskola, enträ och tallbarr. Röken är närvarande men ligger liksom och myser på lite avstånd… jag tycker nog att den kommer fram som mest i avslut där den klingar av med ett småsotigt intryck strax innan toner av kaffe och hasselnöt kikar fram.

En mycket god och elegant skapelse som jag förstår att ni är stolta över! Och grattis alla whiskyvänner som lyckades knipa en flaska på webblanseringen den 2/2, jag önskar jag var en av er!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...