Translate

onsdag 11 maj 2022

Nc´nean; en finstämd rebell


 Äntligen finns den tillgänglig och som jag har längtat!

Nc´nean Organic Single Malt har lagrats på fat av amerikansk ek samt fat som tidigare lagrat rött vin. Den finns disponibel via Systembolaget sedan 30/3 2022 under artikelnummer 56471 och totalt handlar det om en upplaga om ca 5000 buteljeringar per batch där åldern på whiskyn landar på omkring 4 år.

Neachneon är namnet på den gudinna som enligt gaelisk folktro härskade över andra andar. En stark jägarinna, tyst rebell, drottning över livets vatten och beskyddare av moder jord. Det är denna gudinna som fått ge inspiration till grundadet av Nc´nean; Skottlands första helt ekologiska destilleri som blivit pionjärer i sitt arbete med miljö och hållbarhet.

Nc´neans grundare, Annabel Thomas, hade länge burit på drömmen om att starta upp ett destilleri på den familjeägda gården i Drimning Estate, nära Isle of Mull. Hon hade dessutom en stark vision av att whiskyn skulle skapas i total harmoni med naturen. Efter att ha beslutat sig om att lämna tryggheten och arbetet i London 2013 spenderade Annabel fyra år med att samla ihop finansiering för att bygga upp destilleriet från grunden. År 2017 genomfördes den första destillationen och år 2020 lanserades deras allra första whisky.  Innan lanseringen hade jag äran att göra en intervju med Annabel vilket resulterade i en artikel som publicerades för whiskymagasinetet Allt om Whisky. Den  kan du läsa här.

I tillverkandet av Nc´nean organic singe malt strävar man efter att göra det så hållbart som möjligt genom hela processen. Bland annat är det korn som används 100% ekologiskt odlat och den ursnygga flaskan som whiskyn buteljeras på är tillverkad av 100% återvunnet glas.

Nc´nean Organic Single malt, 46%, 689kr 70 cl

Doften är härligt blommig med nätta inslag av vaxig nektarhonung, blommande gullregn och liljekonvalj. Toner av söt citrus och äpple samt mandel och vaniljkola. Med luft framträder en grön-söt karaktär som för tanken till färska sockerärter och nykluvet alträ, men även en hint av skumbanan tittar fram tillsammans med aprikos och vit choklad.

Smaken är fruktigt söt samt har eleganta vinösa nyanser i sig. Toner av päron, aprikos och blommig honung sveper förbi för att sedan ge utrymme till delikata nyanser av karamell, kokos och vanilj. En subtil blommighet finns också där med inslag av björksav och syren, och i avslut framträder pigga toner av vitpeppar fram tillsammans med söt mandarin och len vanilj.

Jag är superimponerad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...