Translate

måndag 20 augusti 2018

Statesman Finest Old Scotch Whisky- En omtalad blended whisky


Ett överraskade sample provades förra veckan tillsammans med Svenska whiskyakademien. Blindskottet kom från den fantastiska bloggarkollegan Anki Ulvmåne aka MrsWolfmoon och i vanlig ordning spekulerades det hejvilt under provningstillfället. Även om jag kan stoltsera med att jag var inne på rätt spår i min gissning, då jag trodde att det handlade om en blended av något slag, lyckades jag inte pricka in någon fullträff. Det gjorde däremot deltagaren Håkan Staaf och det korrekta svaret går som ni ser att beskåda i rubriken till denna text.Färg: Ljusgul

Doft: Brödig och maltig doft med inslag av jäst samt en stickande spritighet som upplevs sådär ung och omogen men jag skulle ändå inte beskriva doften som stark. Finner även en lätt metallisk ton samt nyanser av nygräs och blöt vitmossa. En trevlig uns av riven ingefära dyker upp om än långt bak i doftbilden samt spår av citrus i form av apelsinskal och zest från omogen grapefrukt. Med vatten utvecklas dofterna där en fruktighet blir mer framträdande men denna fruktighet upplevs fortfarande mycket ung och omogen.

Smak: Munkänslan upplever jag vara mycket lätt och smaken avtar relativt snabbt. Jag finner en svårdefinierad sötma som försvinner lika hastigt som den dyker upp samt lätta toner av vanilj och vattnig mandarin. Aningens salt samt en lätt ton av vitpeppar i smak utan att uppleva karaktären som särskilt pepprig. Med vatten tycker jag smakerna öppnar upp sig något då den blir både sötare och krämigare vilket får mig att tänka på en fadd vaniljfudge. Med eller utan vatten upplever jag dock smaken som väldigt grön vilket får mig att associera till krispigt grönt äpple och omoget conferencepäron.Statesman är en omtalad blended whisky, om än en högt kritiserad sådan som jag personligen inte vet särskilt mycket om. När jag försöker finna mer information stöter jag mest på tråkiga kommentarer från människor som tycker sig veta bäst när dem på ett spydigt sätt kritiserar någon stackare som råkar tycka om den. Sjukt trist att se, men jag blir heller inte förvånad. För mig var det första gången jag provade på denna cirka 3- åriga blended vilket förstås gjordes helt i blindo och tur var väl det då jag helt ärligt kan säga att den inte alls var så hemsk som många verkar vilja påstå. Det utropades inga starka åsikter om glasets innehåll vid provningstillfället, vilket är lite kul då den verkar älskas att avsky. Jag skulle kanske inte beskriva den som särskilt god men definitivt inte som spolarvätska, fälgtvätt eller andra hemskheter som förståsigpåarna verka associerar den med. Det måhända finnas stora variationer på olika batcher (och det skulle vara riktigt intressant att göra en vertikalprovning med just Statesman någon gång) men just den jag provat skulle jag beskriva som en hyffsad blended whisky om än en rätt smaklös och trist sådan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...